slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

" Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, περνάει μέσα από τη θεσμική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης"

Μιλτιάδης Πελοποννήσιος,
διεθνολόγος- οικονομολόγος, θεματικός υπεύθυνος πολιτισμού ΝΟΔΕ Κυκλάδων

"Οι άνθρωποι δεν δέχονται την αλλαγή παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και δεν βλέπουν την ανάγκη παρά μόνο όταν υπάρχει κρίση." J.Monnet

Η εμφανής αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων για την εφαρμογή μέτρων που θεσπίστηκαν (ή δεν θεσπίστηκαν),μπορεί να εντοπιστεί σε σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.


Η κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικές δομές, ανεπαρκή πρόσβαση σε πληροφορίες και έλλειψη συντονισμού. Αυτά τα προβλήματα ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ελληνικής πραγματικότητας πολύ πριν από τη κρίση.
Η ικανότητα της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις είναι σίγουρα χαμηλή, και η αναβάθμιση της ικανότητας της κυβέρνησης να κυβερνήσει είναι επιτακτική ανάγκη που απαιτεί το ξερίζωμα πρακτικών που έχουν διαιωνιστεί στη πράξη.
Η παθογένεια της δημόσιας διοίκησης εντοπίζεται στο ότι η κρατική γραφειοκρατία δεν μπορεί να συλλάβει, να νομοθετήσει, να συντονίσει ή να εφαρμόσει αλλαγές. Ως αποτέλεσμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι άστοχες, αποσπασματικές ή καταλήγουν ανεφάρμοστες.
Για την επίτευξη ενός μικρότερου και ουσιαστικότερου κράτους και ενός δυναμικότερου και ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα χρειάζονται οι απαραίτητες τομές και αυτές οι τομές δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εαν πριν δεν έχει συνδιαστεί η πολιτική βούληση,η κοινωνική αποδοχή και η απαραίτητη θεσμική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Η παρούσα κυβέρνηση δυστυχώς είτε αδυνατεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σήμερα είτε εθελοτυφλεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες με αποτέλεσμα να καθυστερεί τον απαιτούμενο μετασχηματισμό αναδεικνύοντας παράλληλα ένα σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: