Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Σσσσσ, μην το δει κανείς… Νερό έχουμε

Νικόδημου Λιανού 
Ένα από τα πιο όμορφα ρεπορτάζ στο χώρο της δημοσιογραφίας είναι το αθλητικό. Ξέρετε γιατί; Γιατί ουσιαστικά είναι σαν το … ελεύθερο. Για να ασχοληθείς πρέπει να έχει γνώσεις για όλα τα είδη: κυβερνητικό, ιατρικό, δικαστικό ακόμη και επικοινωνίας. Να ξέρεις πως θα μετατρέψεις όχι το άσπρο – μαύρο αλλά το άσπρο σε γκρι. Η το μαύρο σε γκρι. Να γνωρίζεις βρε παιδί μου την τέχνη της ψευδαίσθησης. Κάτι σαν τους μάγους. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια όπου το διαδίκτυο ήταν ανύπαρκτο στο χώρο της επικοινωνίας πως οι διάφοροι μάνατζερ κορόιδευαν τους παράγοντες των ομάδων. Τους «πουλούσαν» παίκτες οι οποίοι ήταν κουτσοί, στραβοί αλλά αθλητές με τίποτα. Σε όλα τα αθλήματα. Οι παράγοντες έβλεπαν ένα δύο βίντεο και θεωρούσαν ότι είχαν βρει το νέο Μέσι ή τον νέο Τζόρνταν. Κι όλα καλά. Μέχρι την ώρα που το παλικάρι κατέβαινε από το αεροπλάνο και ήταν δέκα πόντους πιο κοντό (!!!) ή όταν κλωτσούσε τη μπάλα στο χορτάρι και ο … αέρας πήγαινε σύννεφο. Αλλά μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ότι κι εάν πεις πάει στο βρόντο.

Γιατί σας τα λέω αυτά τώρα θα μου πείτε…. Ναι σωστά. Πριν από έναν χρόνο. Τον Φεβρουάριο του 2015 η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών και το φράγμα της Φανερωμένης ήταν στα όρια της υπερχείλισης. Λόγω της πρωτοφανής βροχόπτωσης την περσινή χρονιά οι αποταμιευτήρες είχαν πιάσει κόκκινο. Και όλοι χαμογελούσαν. Κάποιοι άλλοι πιο σκεπτικοί έλεγαν - αλλά χαμηλόφωνα είναι η αλήθεια – ότι καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί η Νάξος δεν φημίζεται και για την συνέπειά της όσον αφορά τις βροχοπτώσεις. Και οι άνυδρες χρονιές είναι περισσότερες από τις …φορτωμένες ενώ το καλοκαίρι έχει να βρέξει από το 2010 (!!!)

Κάποιοι επέμεναν στην υπόθεση «Φράγμα Τσικαλαριού / Ποταμιάς» ότι κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει. Να ολοκληρωθεί. Όμως, με το νερό να τρέχει από τα φράγματα και τις βροχές να συνεχίζονται ουδείς ασχολήθηκε. Μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση «Φράγμα Τσικαλαριού / Ποταμιάς» έχει χαθεί κάπου στη… μετάφραση και εκείνη τη περίοδο κανείς δεν γνώριζε εάν όντως έχει απενταχθεί από τα κοινοτικά προγράμματα ή όχι…

Και φτάνουμε στο φέτος… Η χρονιά ήταν όπως περίμεναν οι …απαισιόδοξοι και ακόμη χειρότερα. Το υδρολογικό έτος κλείνει σε τέσσερις ημέρες ως το χειρότερο από το 2000-01 και πέφτει στα …ρηχά αφού οι βροχές ήταν σποραδικές.

Αυτό όμως που κάποιοι ξέχασαν είναι ότι σε σχέση με το 2000 – 01 η κατανάλωση νερού έχει εκτιναχθεί στα ύψη κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Φτάσαμε σε ένα σημείο πέρυσι να έχουμε ημερήσια κατανάλωση όση είχε η Σχοινούσα σε ένα μήνα όσον αφορά την κάλυψη από τις υδροφόρες. Περίπου 10.000 cm3 την ημέρα.

Από τον περασμένο Μάρτιο όταν τα σημάδια ήταν πλέον ορατά οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης με πρώτη τη Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για τα Νησιά μας» φώναζαν για το νερό και την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα μέτρα και όχι κατόπιν εορτής. Ουδείς άκουσε, Η ακόμη κι εάν άκουσε επέλεξε να σιωπήσει.

Και φτάσαμε στο καλοκαίρι. Τελευταία βροχή όπως κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία το διάστημα 25 – 29 Μαΐου. Από τότε ούτε... τσουρνιά. Και οι …παπάδες άρχισαν να εμφανίζονται. Και στο τέλος Ιουλίου ήρθε ο … πάτος στο Φράγμα της Φανερωμένης και σήμερα στη Λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών δεν υπάρχουν περισσότερα από 70.000 cm3

Την ίδια ώρα όλο το καλοκαίρι είχαμε προβλήματα με διαρροές νερού στην Απείρανθο, στο Πολίχνι προς τα τέλη Ιουλίου είχαμε για 2η σερί χρονιά την ανάδειξη του προβλήματος με την έλλειψη νερού. Τώρα από την Κόρωνο στέλνονται φωτογραφίες με διαρροές νερού….

Και βέβαια έχουμε τους αγρότες που φωνάζουν από τα Λιβαδοχώρια ότι τα πηγάδια έπιασαν… θάλασσα και δεν μπορούν να βάλουν την παραγωγή τους ενόψει της νέας περιόδου… Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι η προσπάθεια για χρηματοδότηση προμήθειας και εξοπλισμού για ορθολογική χρήση νερού από το Δήμο έπεσε στο κενό γιατί κόπηκε από την Περιφέρεια.

Αλλά εμείς εκεί… Επιμένουμε. Στο απόλυτο τίποτα. Και το πιο καλό; Να μην γίνει γνωστό προς τα έξω ότι δεν έχουμε νερό. Να μην το μάθουν οι ξένοι ότι δεν έχουμε νερό και δεν έρθουν στο νησί για διακοπές. Λες και είναι τυφλοί. Μία βόλτα έως τις Εγγαρές και την Φανερωμένη και η εικόνα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν έχουμε. Αλλά για να μην στεναχωριούνται εκεί στο Δήμο τους βάζουμε μία παλιά φωτογραφία. Από τον Δεκέμβρη του 2015 όταν το φράγμα της Φανερωμένης ήταν στα όρια της υπερχείλισης. Και θα την βλέπουν και θα καμαρώνουν ότι νερό υπάρχει. Γιατί εάν περιμένουμε να κάνουν πράξεις αυτά που σκέφτονται και δεν λένε αλλά και δεν κάνουν, τότε θα πούμε πραγματικά το νερό νεράκι…

Δεν υπάρχουν σχόλια :