Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Το ερασιτεχνικό πραξικόπημα καθιστά κυρίαρχο τον Ερντογάν!


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα στην Τουρκία ξημέρωσε μια τελείως διαφορετική ημέρα. Παρακολουθήσαμε όλη την νύχτα σε «ζωντανή μετάδοση» την απόπειρα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος για το οποίο υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σε ότι αφορά στην ταυτότητα και προέλευση των πραξικοπηματιών, στην πρόχειρη σχεδίαση και στην οπωσδήποτε οπερετική του εκτέλεση. Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται και το
ακόμα πιο καίριο, για το που θα πάει την ήδη καχεκτική τουρκική δημοκρατία ο αυταρχισμός του από σήμερα ακόμα πιο πανίσχυρου Πρόεδρου Ερντογάν.
Αν και είναι ενωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα που θα μας βοηθούσαν σε μία ασφαλή αποτίμηση κρίθηκε σκόπιμο να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας κάποιες σκέψεις για αυτά που έγιναν αλλά και αυτά που δεν…έγιναν χθες το βράδυ στην Τουρκία.
Για κάποιον λόγο φαίνεται ότι οι πραξικοπηματίες βιαζόντουσαν  και μάλιστα πολύ και ίσως για τον λόγο αυτό η σχεδίαση μάλλον έγινε «στο πόδι» ενώ τους ακολούθησαν  πολύ λίγες δυνάμεις και  μικρός αριθμός ανώτατων και ανωτέρων αξιωματικών. Κάποιοι Ανώτατοι Διοικητές όπως ο Διοικητής της πανίσχυρης 1ης Τουρκικής Στρατιάς που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη Στρατηγός Umit Dunbar αλλά και  ο Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Bülent Bostanoglou πολύ τάχθηκαν πολύ νωρίς εναντίον και εκτιμάται ότι  έτσι οδήγησαν πολλούς στρατιωτικούς που στην πλειονότητα τους  τηρούσαν στάση αναμονής στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά στην «εκτέλεση» γράφτηκαν πολλά και συνοπτικά θα πούμε ότι χαρακτηρίστηκε από έναν ερασιτεχνισμό. Αναμφίβολα θα υπάρχουν σχετικά σχέδια αναπτύξεως στρατιωτικών δυνάμεων για λόγους εσωτερικής ασφάλειας αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν εφαρμόστηκαν.
Με λίγα λόγια για να μην επαναλαμβάνουμε τι έκαναν και τι δεν έκαναν θα σταθούμε ότι προσπάθησαν με «γιουρούσι» να καταλάβουν το Κοινοβούλιο αλλά και τα Στρατηγεία της αφοσιωμένης στον Ερντογάν Τουρκικής Αστυνομίας και Στρατοχωροφυλακής ενώ όπως αποδείχθηκε δεν υλοποιήθηκε κανένα σχέδιο σύλληψης του Ερντογάν, του Πρωθυπουργού και άλλων Υπουργών της Κυβέρνησης ενώ οι τηλεπικοινωνίες και το internet λειτούργησαν επ’ ωφελεία της κυβέρνησης.  Η σπασμωδική ενέργεια να καταληφθεί το CNN Turk αφού όλα σχεδόν είχαν κριθεί δείχνει και την προχειρότητα του όλου εγχειρήματος.
 Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς κατόρθωσαν να συλλάβουν τον Αρχηγό του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Hulusi Akar!  Αποτελεί επιτυχία των πραξικοπηματιών  ενώ δημιουργεί προβληματισμό για το πόσο εύκολα συνελήφθη και κρατήθηκε για ώρες όμηρος ο Αρχηγός των ΤΕΔ! Αν και είναι προσωπικός φίλος του Ερντογάν θεωρείται τελειωμένος και μάλλον πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα θα επισημοποιηθεί η αντικατάσταση του από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς!
Ένα έμπειρο και διερευνητικό μάτι θα έβλεπε την ανοργανωσιά των στρατιωτικών τμημάτων που αναπτύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μιας και από εκεί είχαμε τηλεοπτική εικόνα, την απορία ζωγραφισμένη στα μάτια των στρατιωτών οι οποίοι κινούνταν  σαν να πήγαιναν …περίπατο. Ήταν λοιπόν μία μάλλον «εύκολη δουλειά» για τους οπαδούς του Ερντογάν που ξεχύθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες σαν ποτάμι μετά το ζωντανό μήνυμα-διάταγμα του Προέδρου τους με το facetime,  να εξουδετερώσουν τα στρατιωτικά τμήματα που στασίασαν που στο κάτω κάτω έδειξαν ότι δεν είχαν και την διάθεση να…αντισταθούν. Το αντίθετο θα έλεγα!
Είναι δεδομένο ότι έχουμε πλέον μία νέα κατάσταση στην Τουρκία με το φως της ημέρας! Μας μένουν εικόνες με όπλα και κράνη στρατιωτών πεταμένα στον δρόμο, αστυνομικούς  αλλά και "πολίτες" να συλλαμβάνουν στρατιωτικούς, απλοί στρατιώτες να έχουν εγκαταλειφθεί  από τους Αξιωματικούς τους, άρματα μάχης αφημένα στην μέση του δρόμου χωρίς τα πληρώματα τους, Τούρκος Συνταγματάρχης να είναι μπροστά στις κάμερες συντετριμμένος με χειροπέδες. Αν αυτή η κατάσταση δεν είναι πλήγμα για τις Τουρκικές ΕΔ που αποτελεί παραδοσιακά θεματοφύλακα των αξιών του τουρκικού έθνους τότε τι είναι;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι  ο Ερντογάν με στήριξη ή ανοχή της διεθνούς κοινότητας  θα εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση και θα προσπαθήσει να κάνει την ήδη όπως προανέφερα καχεκτική τουρκική δημοκρατία πιο… «πειθαρχημένη» αλλά και πιο ισλαμική! «Ουαί τοις ηττημένοις»!  Από σήμερα οι ΤΕΔ θα πρέπει να αποδεικνύουν την πίστη τους στην συνταγματική νομιμότητα προσηλωμένες στις απειλές που δέχεται το Τουρκικό Κράτος!
Όπως επεσήμανα την χθεσινή νύχτα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας  ενέχει μεγάλους ή μικρούς κινδύνους για την χώρα μας.  Για τον λόγο αυτό  είναι απόλυτα δικαιολογημένη τόσο η ανησυχία της Κυβέρνησης και τα όσα μέτρα λαμβάνονται, όσο και των πολιτών. Απέχει όμως πολύ η κατάσταση από τον κόκκινο συναγερμό στον οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι  δημοσιογράφοι  προκαλώντας  πρόσθετη ανησυχία στην ελληνική κοινή γνώμη. Γεννάται όμως το ερώτημα αν τελικά έγκαιρα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έγκαιρα «πήραν χαμπάρι» τι γινόταν στην γειτονική μας χώρα.  Η σπουδή και το άγχος των κυβερνητικών κύκλων για να μας πείσουν για κάτι τέτοιο και τα απανωτά τηλεγραφήματα του ΑΠΕ μάλλον μας δίνουν την απάντηση στο ερώτημα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :