slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δικαστικά απαντά ο Βενιζέλος στα ψεμματα της εφημερίδα «Δημοκρατία» για το θέμα των offshore


Σκληρή αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και την εφημερίδα «Δημοκρατία».
Η τελευταία, στην κυριακάτικη έκδοσή της, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση για τις offshore εταιρείες που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο (που τελικά πήρε πίσω μετά τις αντιδράσεις), είναι πανομοιότυπη με ρύθμιση που είχε εισηγηθεί και ψηφιστεί από τον κ. Βενιζέλο το 2011, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα (που φιλοξενείται και στο πρωτοσέλιδο, με τίτλο «οι offshore του Βενιζέλου»), αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
"Το ρεσιτάλ υποκρισίας του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των off shore εταιρειών που ανέκυψε πρόσφατα αποκαλύπτει σήμερα, φέρνοντας στο φως ένα πραγματικό ντοκουμέντο, η "Κυριακάτικη Δημοκρατία". Με το γνωστό μένος που τον διακατέχει, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε από τους πρώτους να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση που είχε περάσει στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων σχετικά με τους περιορισμούς συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Αποδεικνύεται περίτρανα όμως ότι αυτή η διάταξη, του 2016, ήταν πανομοιότυπη με ρύθμιση που είχε ψηφιστεί από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο το 2011, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, για την απαγόρευση εξωχώριων εταιρειών αλλά μόνο "σε κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.



Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δηλαδή νομοθέτησε για το υπουργείο του αυτό που πριν μερικές ημέρες κατακεραύνωνε, σε μια αποθέωση πολιτικού μεταμορφισμού, ως σκανδαλώδες για το σύνολο των πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών. Μόλις έγινε γνωστή η αρχική διάταξη για τις off shore πριν από δύο εβδομάδες μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δεν έχασε στιγμή. Εμφανίστηκε λάβρος κάνοντας λόγο για "ύποπτη διευκόλυνση" και προσθέτοντας με το ανάλογο μυστηριώδες ύφος ότι «θα δούμε ποιον αφορά». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση "πρόχειρη, αδιαφανή και επικίνδυνη, όταν νομοθετεί", είχε προχωρήσει και σε όλοκληρη ανάλυση του θέματος. Όπως είχε πει, "δεν πρόκειται για προσωρινής ισχύος νόμο και είναι επιεικέστερος, καθώς απαγορεύονται offshore μόνο σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες. Υπάρχει θέμα και δεν θεραπεύεται νομικά" ενώ είχε συμφωνήσει με την άποψη ότι εφόσον η επίμαχη διάταξη για τις offshore είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ακόμα και μία μόνον ημέρα, παύει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς και τα παρένθετα πρόσωπα που είχαν ή έχουν offshore. Εκτός από τον κ. Βενιζέλο που έπαθε επιλεκτική αμνησία με κραυγές αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ μολονότι οι βουλευτές του ψήφισαν κι αυτοί το 2011 την ανάλογη ρύθμιση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας και μετέπειτα προέδρου τους και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά".

Βενιζέλος: «Δημοσιογραφική αλητεία»
Σε πολύ έντονο ύφος ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού στο εν λόγω δημοσίευμα. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει τα εξής:
"Το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει αντιδράσει έως τώρα νομικά απέναντι στα συνεχή, ψευδή και ανούσια ως προς το περιεχόμενο αλλά πάντα χυδαία ως προς το ύφος, δημοσιεύματα της εφημερίδας "Δημοκρατία" φαίνεται ότι αποχαλίνωσε τους υπεύθυνους της που τελούν με το φύλλο της Κυριακής 12/6 πράξη ακραίας δημοσιογραφικής αλητείας, η αντίδραση στην οποία προφανώς πλέον θα είναι δικαστική".

Πηγή: Δικαστικά απαντά ο Βενιζέλος στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για το θέμα των offshore | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/271894/dikastika-apanta-o-venizelos-stin-efimerida-dimokratia-gia-thema-ton-offshore#ixzz4BMWUuPMw

Δεν υπάρχουν σχόλια: