slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όλες οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων


Τον τρόπο εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο αποσαφηνίζει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Η εγκύκλιος απεστάλη σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς προς άμεση εφαρμογή στους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το νέο μισθολόγιο αποσυνδέει το βαθμολογικό από το μισθολογικό καθεστώς του υπαλλήλου. Τα μισθολογικά κλιμάκια διαμορφώνονται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής των υπαλλήλων.

Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) υπάρχουν 13 κλιμάκια και 19 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής (ΤΕ) και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).
Στις (ΥΕ) και (ΔΕ) η άνοδος μισθολογικού κλιμακίου θα γίνεται ανά τριετία και στις (ΤΕ) και (ΠΕ) κάθε διετία, για να δημιουργηθεί άνοιγμα της μισθολογικής «ψαλίδας» μεταξύ υπαλλήλων με υψηλά και χαμηλά προσόντα.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια (4 χρόνια) στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (12 χρόνια), αν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τους είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης τους.
Με το νέο σύστημα θα υπάρξουν αυξήσεις στο βασικό μισθό από 9 έως 110 ευρώ για τους 350.000 από τους 567.000 υπαλλήλους, που θα χορηγηθούν σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ετών (25% κάθε 1η Ιανουαρίου αρχής γενομένης από την 1/1/2016).
Οι εισαγωγικοί μισθοί παραμένουν οι ίδιοι (780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 ευρώ για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ). Για υπαλλήλους (ΥΕ) η αλλαγή κλιμακίου θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ, για τους (ΔΕ) 60 ευρώ, για τους (ΤΕ) 55 ευρώ και για τους (ΠΕ) 59 ευρώ.
Μετά τη νέα κατάταξη του προσωπικού στο νέο σύστημα αμοιβών θα υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξέλιξής τους μέχρι την 31-12-2017.
Από 1-1-2018 η απονομή μισθολογικών κλιμακίων, βάσει του χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου θα πραγματοποιείται κανονικά.
Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει ονομαστική μείωση αποδοχών για περίπου 45% των υπαλλήλων, ωστόσο θα διατηρήσουν τους μισθούς τους, καθώς θα λαμβάνουν το υπολειπόμενο ποσό ως προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής (βάσει ετών υπηρεσίας) μισθολογικής εξέλιξης και όχι λόγω προωθημένης εξέλιξης ή λήψης επιδόματος θέσης ευθύνης.
Τα επιδόματα, παραμεθορίων, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η οικογενειακή παροχή, παραμένουν στο ίδιο ύψος και συνεχίζουν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Προβλέπεται ενίσχυση των θέσεων ευθύνης με αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων, κατά μέσο όρο κατά 14% περίπου, ως εξής: Γενικός Διευθυντής από 900 ευρώ σε 1.000 ευρώ, Διευθυντής από 400 ευρώ σε 450 ευρώ, Υποδιευθυντής από 300 ευρώ σε 350 ευρώ και Τμηματάρχης από 250 ευρώ σε 300 ευρώ.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: