slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ποιοι πληρώνουν το νέο Ασφαλιστικό Μειώνονται οι συντάξεις - αυξάνονται οι εισφορές

Την ώρα που νέα υπέρογκα βάρη έρχονται να προστεθούν για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με την εκτίναξη των εισφορών, το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή μειώνει επικουρικές και κύριες συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου από φέτος σωρευτικά μέχρι
και το 2019 κατά 3,5 δισ ευρώ.
Όσοι καταθέσουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.
Οι απώλειες στις νέες συντάξεις ανέρχονται σε 30% και μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετία από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Με το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε επέρχονται οι εξής αλλαγές:

-380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν δραματικές μειώσεις λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ. 120.000 συνταξιούχοι φέτος και 200.000 το 2017 χάνουν το επίδομα
-Περίπου 700.000 αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιες εισφορές για σύνταξη
-180.000 επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν δραστικά
-Τα εφάπαξ θα μειωθούν με το νέο μαθηματικό τύπο κατά 15% περίπου
-Μείωση 35% θα επιληθεί στους 280.000 δικαιούχος μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
-Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ).
-Επιβάρυνση θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω της αύξησης των εισφορών. Αν μάλιστα υπολογιστούν αθροιστικά φόροι και εισφορές, η επιβάρυνση ανέρχεται στο 55% του καθαρού εισοδήματος. Το 20% του καθαρού εισοδήματός τους θα πληρώνουν για κύρια σύνταξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μεταβατικές περιόδους. Σωρευτικά οι αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν – χωρίς τις εκπτώσεις – το 37,95% του εισοδήματός τους για σύνταξη, επικούρηση, υγεία, εφάπαξ.. Προβλέπεται μεταβατική περίοδος εκπτώσεων (2017-2020) για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς.
-Το νέο σύστημα επηρεάζει και τους απασχολούμενους με μπλοκάκι καθώς για παράλληλη απασχόληση (μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη) ο εργαζόμενος θα πληρώνει διπλές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: