slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Υπογράφηκε η Σύμβασης του (Master Plan) Λιμένα Πάρου”

 Πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2016, στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου, η υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης της μελέτης “Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Πάρου”, η οποία θα συνταχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές προγραμματικών σχεδίων
για Λιμένες Εθνικής Σημασίας που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Ανάδοχος Μελετητής είναι, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύχθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου τον Απρίλιο 2015 και εγκρίθηκε πρόσφατα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η σύμπραξη των μελετητών και μελετητικών γραφείων: “Αλβέρτος Γιαμίν & Συνεργάτες Ε.Μ.Ε.”, με διακριτικό τίτλο “CNWAY Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Μ.Ε.” - “ΤΕΚΕΜ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.” - Σγούτας Δημήτριος - Μιχαηλίδου Ευαγγελία - Γκόνη Κλεάνθη - Τσαρούχη Αλίκη.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μελέτες: λιμενικών έργων, κυκλοφοριακής οργάνωσης, μηχανολογικών - ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο λιμένα, οικονομικές / οικονομοτεχνικές, πολεοδομικής οργάνωσης και χωροταξικού σχεδιασμού, αρχιτεκτονικές κτηριακής υποδομής λιμένα, ειδικές αρχιτεκτονικές ελεύθερων χώρων λιμένα, και περιβαλλοντικές.
Στη σύμβαση προβλέπεται για το Λιμένα Πάρου, η κατάρτιση των εξής τευχών - παραδοτέων της μελέτης:
* Στρατηγικό Σχέδιο του Λιμένα, με προγραμματισμό 25ετίας,
* Περιγραφή και Οικονομοτεχνική Διερεύνηση (ανάλυση κόστους - οφέλους) των Αναπτυξιακών Προτάσεων,
* Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business Plan) του Λιμένα, με προγραμματισμό 5ετίας, και
* Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Λιμένα.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι οκτώ (8) μήνες, μη συμπεριλαμβανομένων τυχόν καθυστερήσεων εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων από αρμόδιους φορείς.
Η αξία της σύμβασης είναι 63.195,00 €, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου -Αντιπάρου.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν:
* Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου, κ. Σταύρος Καραχάλιος,
* Η Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Δώρα Σαρρή, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Μ. Κωβαίου, ο οποίος απουσίαζε για θέματα του δήμου στο εξωτερικό,
* Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάρου κ. Ασημίνα Κούτλα,
* Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης & Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου κ. Ιωάννης Ραγκούσης,
* Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Πάρου κ. Ιωάννης Ταΐρης,
* Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος των Μελετητών κ. Αλβέρτος - Παύλος Γιαμίν, Λιμενολόγος - Συγκοινωνιολόγος Πολ. Μηχανικός,
* Η Τεχνική Σύμβουλος του Δήμου Πάρου, κ. Κωνσταντίνα Αλιπράντη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, και
* Ο Λιμενολόγος Μηχανικός - Ακτομηχανικός κ. Νικηφόρος Κυπραίος,
στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ. Α.Ε. ) στο Δήμο Πάρου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Γεώργιος Κοττίκας, ως εκπρόσωπος της Μελετητικής Ομάδας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης του έργου “Κατασκευή Νέων Αιθουσών Αναμονής Επιβατών και Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου Κεντρικού Λιμένα Πάρου”, για το συντονισμό του κυκλοφοριακού σχεδιασμού της ανωτέρω μελέτης με εκείνου που θα εκπονηθεί από το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα λειτουργίας του Λιμένα Πάρου, οι επιπτώσεις στον οικισμό της Παροικιάς, οι αναπτυξιακές προοπτικές και υποδομές σε σχέση με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (κρουαζιερόπλοια, σκάφη αναψυχής κλπ.), και έγινε πλήρης ενημέρωση του εκπροσώπου των Μελετητών με το υλικό και τα στοιχεία (εκθέσεις, σχέδια) από τις ολοκληρωμένες / εγκεκριμένες σχετικές μελέτες του Λιμενικού Ταμείου για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.
Τέλος έγινε επίσκεψη στις λιμενικές εγκαταστάσεις σε όλο την έκταση της χερσαίας ζώνης, για επιτόπια αναγνώριση από τον Μελετητή των υφιστάμενων υποδομών και των συνθηκών λειτουργίας του Λιμένα Πάρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: