slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όλα ή τίποτα


Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεϊτση

Στα δύο από τα πιο καίρια αγροτικά μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης, αυτό στα «Πράσινα Φανάρια» κι εκείνο της «Αερογέφυρας Θέρμης», βρέθηκε το zougla.gr. Οι αγρότες είναι αμετακίνητοι από τις θέσεις τους και προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, καθώς απορρίπτουν στο σύνολό τους την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Όπως χαρακτηριστικά είπαν «θα τ’ ακούσουμε και από το κανάλι της Βουλής αυτά που θέλουν να πουν. Μένουμε στα μπλόκα. Συνεχίζουμε δυνατά και να δούμε ποιος θα βγει νικητής». Όπως επισήμαναν, μία συζήτηση στη διακομματική μπορεί να θεωρηθεί και ως «μέτρο εκτόνωσης» της κατάστασης το όποιο δεν καλύπτει τους αγρότες.

Στο μεταξύ, στο μπλόκο Μαλγάρων, ο αποκλεισμός των διοδίων που ξεκίνησε σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή στις 09:00 το πρωί και θα επαναληφθεί από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής έως και τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας. Τα υπόλοιπα μπλόκα των αγροτών «ανοίγουν και κλείνουν» με τρίωρους και τετράωρους αποκλεισμούς.



Ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μπλόκου «Πράσινα Φανάρια», Χρήστος Τσιλιάς, μιλώντας στο zougla.gr, τόνισε: «Από σήμερα όλα τα μπλόκα των αγροτών της Ελλάδος αποφασίζουν και προχωρούν σε 24ωρους αποκλεισμούς των κόμβων επί των εθνικών οδών καθώς και του συνόλου των διοδίων στα οποία ήδη βρίσκονται. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως στο πλαίσιο των περαιτέρω πιέσεων προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει τόσο στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στο κόστος παραγωγής, προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των εθνικών και επαρχιακών οδικών δικτύων.

Υπάρχει ένας συντονισμός όλων των μπλόκων ώστε να υπάρξει μία ενιαία «φωνή» αντίδρασης των αγροτών, καθώς τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας, είναι κοινά». Και εξήγησε: «Στη ουσία τις επιμέρους κινητοποιήσεις και ενέργειες, το κάθε μπλόκο τις αποφασίζει ξεχωριστά και ανάλογα την περιοχή. Ο συντονισμός γίνεται για να υπάρχει πλέον μία ενιαία φωνή απέναντι σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».


​«Θα τ’ ακούσουμε και από το κανάλι της Βουλής αυτά που θέλουν να πουν. Μένουμε στα μπλόκα. Συνεχίζουμε δυνατά και να δούμε ποιος θα βγει νικητής»Ο κ. Τσιλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, για την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για συνάντηση με τους αγρότες, υπογράμμισε: «Από το Βούτση, πήραμε μία πρόσκληση να μετέχουμε σε μία συνεδρίαση μιας διακομματικής επιτροπής «χωρίς φωνή – χωρίς λόγο». Δηλαδή να παραβρεθούμε μόνον με τη φυσική μας παρουσία, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε ή να καταθέσουμε τις θέσεις μας. Η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει. Εδώ και τόσα χρόνια ακούμε τα ίδια και τα ίδια».

Από τι μεριά τους, οι αγρότες του μπλόκου στην Αερογέφυρα της Θέρμης, απέκλεισαν τον κόμβο, έως αργά το μεσημέρι. Στο zougla.gr, μίλησε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μπλόκου Αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης: «Αρχίζουμε κι εμείς, όπως η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των αγροτών, να εντείνουμε τις πιέσεις μας ενάντια στα μέτρα της συν-κυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει. Δεν μας ακούει. Επιμένουμε. Δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ». Και εξήγησε: «Ανοίξαμε την Αερογέφυρα της Θέρμης ως ένδειξη καλής θέλησης, τρεις ώρες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο αποκλεισμό, καθώς είδαμε πως ο αριθμός των οχημάτων είχε αυξηθεί πάρα πολύ. Για τις αυριανές κινήσεις τους, θα αποφασίσουν τις επόμενες ώρες».





Στο μεταξύ οι αγρότες στον κόμβο Αερογέφυρας Θέρμης, από το πρωί μοίραζαν ελιές στους διερχόμενους οδηγούς, μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους. Σε αντίστοιχες ενέργειες όπως μοίρασμα των προϊόντων τους καθώς ενημέρωσης του κόσμου, οι αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης, θα τις επαναλάβουν και αύριο Κυριακή. Οι αγρότες όπως ξεκαθάρισαν πως θέλουν να πληρώσουν, είναι διατεθειμένοι να βάλλουν «πλάτη» αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να πάρει και το τελευταίο ευρώ από την «τσέπη» τους.





Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: