slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διονυσιακό Καρναβάλι της Νάξου 2016

«Φέτος συμμετέχουμε… δεν κοιτάμε!!!»... Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η κατάθεση των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού, που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου στη Χώρα της Νάξου...


Πάρε μέρος και ζωντάνεψε το μύθο





Τα σχολεία και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Μεγάλη Παρέλαση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή στο τηλέφωνο: 6977387578.

Φέτος ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων και οι υπόλοιποι φορείς, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ,
ΣΥΝ ΑΞΙΑ, επιχειρούν να πρωτοτυπήσουν με μια παρέλαση καρναβαλιού θεματική, εμπνευσμένη από το διασημότερο μύθο του τόπου.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΡΜΑΤΩΝ: ΜΑΝΤΥ ΚΟΝΤΕΛΛΗ 

Διόνυσος και Αριάδνη (ο μύθος)

Ο Μίνωας βασιλιάς της Κρήτης στέλνει το γιο του να συμμετάσχει σε αγώνες στην Αθήνα. Εκείνος  θα βγει νικητής σε όλα τα αγωνίσματα όπου συμμετείχε όμως η Aθηναίοι αντί να τον στέψουν νικητή θα τον σκοτώσουν. 
Αυτό θα γίνει αιτία να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε Κρήτη και Αθήνα τον οποίο θα κερδίσει η Κρήτη
Ως ποινή των Αθηναίων ο Μίνωας όρισε κάθε εννιά χρόνια εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη βορά στο Μινώταυρο μέσα στο Λαβύρινθο. 
Ο Θησέας αποφάσισε να σαλπάρει για την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά, σε αίμα, παίρνοντας τη θέση ενός από τους 7 νέους.

Καταπλέοντας στην Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη, και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την νυμφευόταν. Μετά, του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον «Μίτο της Αριάδνης», ώστε όταν ο Θησέας έμπαινε στον λαβύρινθο να το ξετυλίγει, για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Πράγματι, ο ήρωας στερέωσε τη μία άκρη στην είσοδο του δαιδαλώδους οικήματος, αναζήτησε, βρήκε και σκότωσε το τέρας, και ξανατυλίγοντας το Μίτο κατάφερε να βγει από τον Λαβύρινθο. Εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι της νύχτας, ο Θησέας, η Αριάδνη και οι υπόλοιποι νέοι δραπέτευσαν στο λιμάνι και πήραν με το πλοίο τους το ταξίδι της επιστροφής. 

Στο ταξίδι ωστόσο έκαναν μία στάση στη Νάξο. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα εμφανίστηκε ο θεός Διόνυσος και του είπε ότι έπρεπε να φύγουν από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του. 

Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο κι έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί. Ο Διόνυσος  της χάρισε χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την έφερε μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφθασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού.

Όλα αυτά, βέβαια, θα αποτελέσουν αφορμή για μια καρναβαλική αναπαράσταση του μύθου από ομάδες καρναβαλιστών που θα δημιουργήσουν έξι εικόνες γεμάτες χορό, κέφι και γερές δόσεις παρωδίας όπως απαιτεί το πνεύμα των ημερών.

Εικόνες που επισυνάπτονται:

1. Ο γιος του Μίνωα στους αγώνες στην Αθήνα
2. Μάχη  Κρήτης Αθήνας
3. Το ταξίδι του Θησέα για την Κρήτη
4. Η Αριάδνη στην Κρήτη Μινώταυρος - Λαβύρινθος
5. Θησέας και Αριάδνη στη Νάξο
6. Διόνυσος και Αριάδνη …για πάντα μαζί

Διαλέξτε λοιπόν την «εικόνα» που θέλετε να ζωντανέψετε με τη συμμετοχή σας.

Βρείτε τους φίλους σας ή το σύλλογό σας ή και τον άλλο σας εαυτό και ελάτε να γίνουμε όλοι μια παρέα και να το διασκεδάσουμε όσο μας αξίζει σε πείσμα των καιρών….  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: