slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Βερνίκος Πρόεδρος Ο.ΝΑ.Σ: η Ο.ΝΑ.Σ είναι ζωντανή, δυνατή και μετέχει δυνατά στα ναξιακά δρώμενα

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι συμπατριώτες έχουν αναλάβει εργολαβικά μια προσπάθεια σπίλωσης της Ο.ΝΑ.Σ, αναρτώντας ή δημοσιεύοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, Blogs κλπ διάφορα κείμενα, λιβελλογραφήματα με πομπώδεις τίτλους όπως: «Ο.ΝΑ.Σ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ». «ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ Η Ο.ΝΑ.Σ», «ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ Ο.ΝΑ.Σ..» κλπ. Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τους και είναι εκτός πραγματικότητας. Κάποιοι δε από αυτούς, βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλες συλλήβδην τις Διοικήσεις των τελευταίων χρόνων και αποδίδουν ιδιαίτερα ευθύνες στην...
απερχόμενη Διοίκηση. Γι’ αυτό είμαι αναγκασμένος να μπω στο πειρασμό να αναφερθώ στη δράση της Ο.ΝΑ.Σ για τα δύο και πλέον χρόνια που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος και είχα την ευθύνη για τη λειτουργία της, προκειμένου να ενημερωθεί ο Ναξιακός λαός. Η πορεία της Ο.ΝΑ.Σ την περίοδο αυτή ήταν λαμπρή σ’ όλους τους τομείς και επιδοκιμάστηκε με χειροκροτήματα και κολακευτικά σχόλια από τους αντιπροσώπους των Συλλόγων στις Γενικές Συνελεύσεις 2014, 2015 και εγκρίθηκε ομόφωνα. Ας αναφερθούμε λοιπόν σε ορισμένες δραστηριότητές μας για να γίνει ξεκάθαρο πόσο σοβαρά βάσιμα και όχι υποβολιμαία είναι όλα αυτά που γράφονται και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν.
 1. Ανακαινίσαμε τα γραφεία της Ο.ΝΑ.Σ, τα οποία, όταν αναλάβαμε ήταν σε άθλια κατάσταση και κάθε άλλο από γραφεία ενός μεγάλου Σωματείου θύμιζαν.
2. Μετά την ανακαίνιση προχωρήσαμε στην οργάνωση των γραφείων με την αγορά Η/Υ, εκτυπωτή, ψυγείου, αιρκοντίσιον, τηλεφωνικής συσκευής, αντικατάσταση της κατεστραμμένης γραμμής τηλεφώνου, συνδέσαμε το τηλέφωνο - Φαξ σε πρόγραμμα της Vodafone για μείωση της σχετικής δαπάνης και το σπουδαιότερο, τα γραφεία άρχισαν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση μετά από πολλά χρόνια.
 3. Ταξινομήσαμε το αρχείο των ΝΑΞΙΑΚΩΝ και εκτυπώσαμε μικρό αριθμό αντιτύπων των τευχών 2,3 και 7 τα οποία είχαν εξαντληθεί.
4. Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση όλων των εκδοθέντων τευχών των Ναξιακών και των τόμων 1, 2 και τα αναρτήσαμε στο blog της Ο.ΝΑ.Σ που εμείς θέσαμε σε λειτουργία .
5. Ποτέ δεν κλείσαμε τα ΝΑΞΙΑΚΑ, απλά μετατράπηκε από περιοδική έκδοση σε ετήσια επετηρίδα με αναβαθμισμένη και πιο επιστημονική ύλη, εκδώσαμε το 3ο - 4ο τόμο και ήδη είναι στο τυπογραφείο για τελική επεξεργασία η ύλη για την έκδοση του 5ου τόμου.
6. Αναλάβαμε σταυροφορία για κάλυψη της δαπάνης έκδοσης των Ναξιακών, αναζητώντας χορηγούς και πράγματι ανταποκρίθηκαν Ναξιώτες επαγγελματίες, οι οποίοι μας βοήθησαν και μας βοηθούν στην προσπάθειά μας.
7. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των προβλημάτων της Νάξου. Πραγματοποιήσαμε συσκέψεις με τους Συλλόγους – μέλη μας και 2 φορείς όπως οι Σμυριδεργάτες, καταγράφοντας όλα τα προβλήματα των χωριών τα οποία αφού τα αξιολογήσαμε και τα ιεραρχήσαμε μαζί με τα μεγάλα Πανναξιακά προβλήματα, με υπομνήματα τα υποβάλαμε στους αρμόδιους φορείς, Βουλευτές κλπ και τα αναδείξαμε προβάλλοντάς τα σε συσκέψεις που είχαμε με αυτούς. Ουδέποτε εμείς εκδώσαμε ψήφισμα για ενοποίηση του Νοσοκομείου Νάξου, με άλλο, αντίθετα, στείλαμε δύο ψηφίσματα Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων της Ο.ΝΑ.Σ, με τα οποία ζητούσαμε την ανεξαρτησία του. Ακόμη και πρόσφατα στείλαμε υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας κ. ΞΑΝΘΟ ζητώντας την ανεξαρτησία του Νοσοκομείου, την στελέχωση του με προσωπικό (Ιατρούς, Νοσηλευτές) και την προμήθειά του με υλικοτεχνικές υποδομές, φάρμακα, μέσα, για να προσφέρονται καλές υπηρεσίες στους πολίτες. Δεν ζητήσαμε ποτέ την κατάργηση των Δημοτικών Σχολείων, αντίθετα διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και καταδικάσαμε κάθε τέτοια προσπάθεια, όπως κάναμε τον περασμένο Αύγουστο και για το Γυμνάσιο Σκαδού. Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα της Νάξου για το οποίο να μην έχουμε πάρει θέση, ακόμη και για προβλήματα που αφορούσαν τα νησιά του Αιγαίου, όπως το θέμα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Λάβαμε δε μέρος σε σχετική ημερίδα και σε διαμαρτυρία στη Βουλή των Ελλήνων.
8. Κάναμε πλήθος εκδηλώσεων, όπως Γιορτές Βασιλόπιτας, Γλέντια, Παρουσιάσεις βιβλίων, εκδήλωση για τον Ιακ. Καμπανέλλη, Εκδρομές, Συνέδριο, Ημερίδες, Μεγάλη Μουσικοχορευτική εκδήλωση, άλλες στη Νάξο και άλλες στην Αθήνα. Αλλά αυτοί που μας κατηγορούν μέσα από τα λιβελλογραφήματά τους, ποτέ δεν μας έκαναν την Τιμή να παραστούν σε κάποια από αυτές.
 9. Με χρηστή Διοίκηση κρατήσαμε την Ο.ΝΑ.Σ όρθια και δυνατή, παρά την δίνη της οικονομικής κρίσης που περνά η πατρίδα μας, και έτσι δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
10. Δώσαμε κύρος στην Ο.ΝΑ.Σ και μαζί με το καλό κλίμα που δημιουργήσαμε στις σχέσεις με τους τοπικούς φορείς της δόθηκε η δυνατότητα να μετέχει ισότιμα στα Ναξιακά δρώμενα.
 11. Εφαρμόσαμε, επιτέλους, την νομιμότητα στην λήψη των αποφάσεων των οργάνων της ομοσπονδίας για να σταματήσει η Ο.ΝΑ.Σ να αποτελεί φέουδο ή φορέας επίτευξης φιλοδοξιών ορισμένων προσώπων μέσα από έναν κύκλο αντικαταστατικών μεθοδεύσεων. Αυτό είναι το λεπτό σημείο το οποίο δεν θέλουν ορισμένοι γιατί επιθυμούν να ακολουθείται ο φαύλος κύκλος των προηγούμενων ετών, όπου παρουσιάζονταν το φαινόμενο να μετέχει εκπρόσωπος Συλλόγου στο Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ χωρίς να είναι καν εκλεγμένος, ο Σύλλογός του να μη είναι ταμειακά εντάξει και να καυχάται ότι εκπροσωπεί τον εαυτό του και όχι το Σύλλογο. Όλες οι ενέργειες της Διοίκησής μας και της εφορευτικής επιτροπής έγιναν σύμφωνα με το Νόμο και το καταστατικό της ομοσπονδίας, εξαντλήσαμε κάθε νόμιμο μέσο για να γίνουν οι αρχαιρεσίες και θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σ’ αυτές μέσα από νόμιμες διαδικασίες και καλούμε κάθε 3 αντιπρόσωπο Συλλόγου που έχει όρεξη να προσφέρει, τις καλές του υπηρεσίες, στην Ο.ΝΑ.Σ να θέσει υποψηφιότητα για τα όργανά της.
 12. Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ. γίνονταν στις λέσχες ή τα γραφεία Συλλόγων-μελών μας και έτσι είχαμε άμεση και καλή συνεργασία μαζί τους. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η δραστηριότητα της Ο.ΝΑ.Σ την διετία που πέρασε και πιστεύουμε ότι και ο πιο κακόπιστος αναγνώστης θα καταλάβει ότι η Ο.ΝΑ.Σ κάθε άλλο παρά σε διαρκή Νάρκη ευρίσκεται, ούτε οδηγείται σε τυπική διάλυση. Καλούμε δε αυτούς που θέλουν να παριστάνουν τους μέντορες ή προστάτες της Ο.ΝΑ.Σ, να παρακολουθούν τις δραστηριότητές της και αν αυτό δεν είναι εφικτό για κάποιους σοβαρούς λόγους, να έρχονται σε επικοινωνία με τη Διοίκηση, ώστε να έχουν άμεση πληροφόρηση για κάθε θέμα που τους ενδιαφέρει και μετά να χύνουν χολή για την Ομοσπονδία και τις Διοικήσεις της. Όσον αφορά εμένα, αυτά δεν με αγγίζουν, γιατί έχω ιστορική διαδρομή σ’αυτή, είμαι από τους ιδρυτές της, υπέγραψα το πρακτικό ίδρυσης, μετείχα στην προσωρινή Διοικούσα επιτροπή που την οδήγησε σε θεσμική λειτουργία, μετείχα ως Ταμίας στο 1ο εκλεγμένο Συμβούλιο και ουδέποτε επεδίωξα προσωπικά οφέλη από την δράση μου στην Ο.ΝΑ.Σ, ούτε την χρησιμοποίησα ως σκαλοπάτι για να περάσω στην Κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αντίθετα προσέφερα μόνο τις υπηρεσίες μου και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια αποτελούσε την πλήρη και αποκλειστική μου απασχόληση.
Αθήνα 31 Δεκεμβρίου 2015
Νίκος Βερνίκος Πρόεδρος Ο.ΝΑ.Σ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού το Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ επιδοκιμάστηκε με τόσα χειροκροτήματα και κολακευτικά σχόλια από τους αντιπροσώπους των Συλλόγων της στις Γενικές Συνελεύσεις, αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η πορεία της ήταν τόσο λαμπρή, που αφοπλίζεται ακόμη και ο πιο δύσπιστος και κακοήθης, που θα ήθελε να σταματήσει αυτή τη πορεία.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, αλλά ΟΧΙ με τα ίδια μυαλά.

Ανώνυμος είπε...

«Τούτο το βουλεύειν είχες πάλαι• αλλά το Βήτα ουκ επιγνώσκω• Δέλτα γαρ εγράφετο».

Αναζητώντας απάντηση στο αν η ομοσπονδία των Ναξιακών συλλόγων κατάφερε να υπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, εύκολα οποιοσδήποτε, θα κατέληγε στο συμπέρασμα, πως ελάχιστοι από τους καταστατικούς στόχους της επετεύχθησαν. Μετά από σαράντα χρόνια παρουσίας της, αποτελεί ιστορικό παράδοξο το σημερινό καταβαραθρωμένο κύρος μιας ένωσης που καταστατικά θα επεδίωκε …την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αδελφική φιλία μεταξύ των Ναξιακών συλλόγων.
«Τις πταίει», λοιπόν συντοπίτες;
Η ιδέα ή ο ιδεασμός της ένωσης που θα εργαζόταν με συντονισμό και κοινή προσπάθεια για την επίλυση των Ναξιακών θεμάτων, πολύ γρήγορα φάνηκε πως έγινε το «όχημα» που πολλοί θέλανε να «ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ» ( να καθοδηγήσουν ακριβέστερα). Άλλοι για καλό κι άλλοι για λόγους άσχετους με την αιτούμενη, μεταπολιτευτικά, κάθε είδους συλλογικότητα. Αποφάσισαν στην αρχή όλοι να συμπορευθούν, αλλά το «θαύμα» τους περίμενε στη γωνία. Οι έμπειροι αλλά και οι άπειροι εντεταλμένοι κομματάνθρωποι , «κατάπιαν» ή «κατάπιναν» εύκολα αυτούς που οι επιλογές τους ήταν ελάχιστες. Διέλυσαν αυτούς που είχαν σεβασμό στον διάλογο, στην εντιμότητα και την συνέπεια. Με πρακτικές που όλοι γνωρίζουν, αλλά αδυνατούν να αντιδράσουν . Είναι βλέπεις τα «πονηρά» καταστατικά. Άρχισαν λοιπόν ν’ ανεβοκατεβαίνουν στο «όχημα» της Ο.ΝΑ.Σ. οι «τιμονιέρηδες» που ήταν απλά «γραμμιτζήδες» ή και ιδιοτελείς παμπόνηροι «ιδεολόγοι» τάχαμου μιας αδιόρατης Ναξιακής λατρείας.
Πολλοί, αγαπημένα παιδιά διαφόρων πολιτικών γραφείων, προετοίμαζαν τις μελλοντικές χρήσιμες «ναξιώτικες» γνωριμίες τους με χυδαίο τρόπο στην πλάτη του ημιεκπαιδευμένου εκλογικού τους κοινού.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1η
Πως άλλωστε θα επιβεβαίωναν τον κανόνα της ηθικής σήψης που προχωρούσε στο νησί; Ακούσατε τίποτα για την διαφθορά στον τόπο μας τόσα χρόνια; Μάλλον τα περισσότερα «κωφάλαλα» της «ονας» είχανε το μυαλό τους στο «χτίσιμο» της τρίχρωμης διαίρεσης του τόπου τους και στο μέτρημα των «αμνών» στους «μαζεμούς» τους. Ακούσατε κάτι για το αίσχος της τουριστικής αναρχίας, κάθε είδους, που κατάτρωγε σαράντα χρόνια ανθρώπους και Γη; Μιλιά. Γιατί τα «τέκνα» τους (ορισμένα και κυριολεκτικά) στελέχωναν το χτίσιμο της εγκληματικής γραφειοκρατίας που θ’ αποτελούσε και την ασπίδα της ανομίας των ηγητόρων τους. Ξέχασαν μέσα στην παραζάλη τους εντελώς, πως η Γή που τους ανάθρεψε, έγινε χαρτοπόλεμος απ τον πολυτεμαχισμό της και «φαρμακείο» από τις χημικές βιομηχανίες. Αλλά κι εγώ ξέχασα, πως οι «κουντουβερνιές» ήταν το καλό χαρτί των κομματαρχών προέδρων. Το «κομματόσκυλο» ούτε ελεύθερος άνθρωπος είναι , ούτε σύντροφος, ούτε σοσιαλιστής, ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Είναι μόνο κομματόσκυλο.
Τα χρόνια περνούσαν κι ο ξεπεσμός ήταν προφανής. Γιορτούλες με «καρακίτς» χαρακτηριστικά, αέναες κοπές πιτών και αποκριάτικων χορών προς «δόξαν» και τιμή(και μάλιστα τσουχτερή) της πλειοψηφίας των «φθαρμένων» εγχωρίων αηδών/ αοιδών . Και δόστου φωτογραφίες μεταξύ τους για την ανανέωση της πολιτικής τους επιβίωσης. Στα δικά τους τοπικά μαζικά μέσα, που οι άλλοι «σπιθαμιαίοι» ιδιοκτήτες τους, τούς απένειμαν τα κοινωνικά εύσημα σαν χάρη για την εκπλήρωση του «δημοσιογραφικού» ψώνιου τους.
Οι «μεγάλοι» ιδεολόγοι του νησιού, ενώ ήταν «ταγμένοι εκ του καταστατικού να υπηρετούν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, «τυφλώθηκαν» (ελάχιστοι έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια) κι άφησαν τη σκιά μιας βαρειάς αμέλειας (το μη νοείν ό πάντες νοούσιν) κληρονομιά στους συμπατριώτες τους.
Η αλήθεια επιβάλλει να τονίσουμε πως απ’ τις λίγες πετυχημένες δράσεις τους… ήταν η έκδοση των ΝΑΞΙΑΚΩΝ και οι «αναγκαστικές» (sic)κινήσεις τους στα θέματα του νοσοκομείου και του σμυριδικού.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2η
Ως δημοκράτης αποποιούμαι την ιδέα, πως η κάθε είδους ελπίδα μπορεί να προσωποποιηθεί. Είναι οριακά φασιστικό αν δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιους να αισθανθούν έστω και λίγο, έστω κι από μια μικρή ένωση, πως μπορούν να βάζουν το συμφέρον τους πάνω απ’ το κοινό καλό. Χρόνια όμως άφωνοι κι εμείς, σιγά- σιγά διολισθήσαμε, σχεδόν παραδεχτήκαμε την ήττα μας και σχεδόν καταλήξαμε ασθενείς, απ’ το σύνδρομο της γρίλιας.
Οι μεταλλαγμένοι «νταβατζήδες» και καβγατζήδες κατέστησαν την Ο.ΝΑ.Σ. μια μικροκομματική διαχρονικά «συναγωγή», χωρίς ποτέ ν’ αναδεχθούν το ηθικό χρέος τους.
Άσε δε που μερικά, λευκόκομα υπηρετικά προϊόντα της πολιτικής παράνοιας, δε λένε ακόμη και σήμερα να κατανοήσουν τι σημαίνει ΣΚΑΣΜΟΣ. Ας μην στενοχωριούνται όμως, όλο και κάποιοι «πιστοί» τους θα βρούν τις κατάλληλες λέξεις για την απόδοση του «μεγαλειώδους» έργου τους στην εξόδιο ακολουθία τους.
H κρίση δεν πρέπει να υπονομεύσει το μέλλον μας.
Ας αναζητήσουμε τις νέες κοινωνικές εντολές χωρίς φόβο.
Τοπικές πολιτικές (κομματικές) προκαταλήψεις που εκ του αποτελέσματος ισοπεδώθηκαν , «πνευματικές» καθυστερήσεις και ιστορικές «ανορθογραφίες» που η ψηφιακή επανάσταση έστω και «ζαβά» οδηγεί στο τέλος τους, ίσως δώσουν για λίγο την ευκαιρία στους λίγους ζωντανούς και καθαρούς ΝΑΞΙΩΤΕΣ, να τολμήσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον τόπο τους. Μια χούφτα ανθρώπων χρειάζεται από τα κάτω για να φυτρώσει η ελπίδα και να μπεί ένα τέλος στην ατιμωτική ηθική αποσύνθεση.

«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου

ΥΓ
Α) Είναι εύκολη η εύρεση αυτών που διετέλεσαν πρόεδροι στην Ο.ΝΑ.Σ. από την ίδρυσή της και ακόμη ευκολότερος ο πιθανός συσχετισμός τους με κάποιους πολιτικούς σχηματισμούς.
Β) Η ξαφνική(;) μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς πολυπρόσωπης ενοχής μηχανισμών που δεν είχαν τον φόβο της τιμωρίας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ με όλα τα σχόλια σου αλλά διαφωνώ κάθετα με το "Ως δημοκράτης", επειδή ιδιαίτερα αυτός ο αυτοπροσδιορισμός είναι οριακά φασιστικός και για τον επί πλέον λόγο ότι ο αυτοπροσδιοριζόμενος δεν μπορεί να είναι και ανώνυμος.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ

Τρόμαξε ο σχολιαστής με τον αυτοπροσδιορισμό δημοκράτης κι έσπευσε να μου κολλήσει το «φασίστας». Βέβαια ο ετεροπροσδιορισμός του, αν τον αποδεχόμουν, θα ήταν σαν να είχα χάσει τον εαυτό μου και θα περίμενα απ τον καθένα να με προσδιορίσει. Πιστεύοντας πως η πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση περιλαμβάνει την αναγνώριση των ατομικών στοιχείων μας στην κοινωνική τους προβολή, συνοδευόμενη όμως με συνεχή αυτοκριτική διάθεση και ταπεινότητα που είναι αν μη τι άλλο δημιουργικά δεσμευτική.
Στο θέμα της ανωνυμίας, η διαδικτυακή ελευθερία έχει σαν κατάκτηση και την ύπαρξη της ανώνυμης θέσης για τον «φόβο των Ιουδαίων» και την «τυραννία» των κλειστών κυκλωμάτων.

«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμο διαδικτυακό σχόλιο και θέση, κατανοητά. Ανώνυμη διαδικτυακή αυτοκριτική διάθεση και ταπεινότητα, ακατανόητα. Πρόσεχε γιατί συνήθως η ψυχική ολοκλήρωση, δεν ακολουθεί την πνευματική ολοκλήρωση.