slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ήσασταν με τα τρακτέρ και τώρα είστε με το ΔΝΤ


«Η δικιά σας ανικανότητα δημιούργησε τα προβλήματα» είπε στον πρωθυπουργό
Παρουσίασε επιστολή Τσακαλώτου με την οποία ο ΥΠΟΙΚ ζητούσε νέο δάνειο, καλωσόριζε το Ταμείο και δήλωνε ότι προσβλέπει σε συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ - «Εσείς είστε με τους δανειστές, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο δεσμεύοντας τη χώρα» - «Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060 και μετά ήρθατε εσείς» - «Έχετε αποτύχει, κοροϊδέψατε τους Έλληνες»«Έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε το λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα.

Εξαπολύοντας συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Συνεχίζοντας την επίθεση ο πρόεδρος της ΝΔ θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. «Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

Κάνοντας αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε ως εδώ παραδέχθηκε ότι όταν προωθήθηκε η μεταρρύθμιση από τον Τάσο Γιαννίτση «η δικιά μας παράταξη δεν βοήθησε» και ρώτησε τον κ. Τσίπρα: Τι έκανε τότε ο Συνασπισμός;

«Η ηγεσία του Συνασπισμού ήταν οι πρώτοι καταγγέλλοντες του ασφαλιστικού Γιαννίτση - Αναβάλλοντες και καταγγέλλοντες μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα σύστημα στρεβλό «με εξαιρέσεις και προνόμια που διαμορφώθηκε περιστασιακά» και στο οποίο συνετέλεσαν η γήρανση του πληθυσμού, οι πολλές πρόωρες συντάξεις και η υψηλή ανεργία.

Για να υπάρχει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία (σ.σ. χρησιμοποιώντας, όπως είπε, μια φράση του Τάσου Γιαννίτση), είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 206. Και μετά ήρθατε εσείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Αποδομώντας το σχέδιο Κατρούγκαλου, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση «καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών, δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Το σχέδιό σας κηρύσσει έναν πόλεμο των γενεών προκειμένου να είστε αρεστοί σήμερα».

«Εγώ έχω αναγνωρίσει σαν νέος αρχηγός τα λάθη του παρελθόντος και έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβω» είπε και πρόσθεσε προς τον κ. Τσίπρα ότι «εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και μην μας λέτε ότι δεν έχετε καθόλου ευθύνες». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και έγιναν βήματα προόδου με εξορθολογισμό του συστήματος.

«Στο τρίτο μνημόνιο αναφερεται ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις του αν εφαρμοστούν θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του συστήματος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε: «Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων, ούτε καμία πίεση από την Τρόικα για τη μείωση. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα. «Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, δεν μας πήγατε μπροστά, μας πήγατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη. Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ως μη κοστολογημένο, είπε ότι δεν στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες και έκανε λόγο για τον ορισμό της προχειρότητας.

Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το σχέδιό σας στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του συστήματος, δεν δίνει κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Τα πρόσθετα χρόνια δεν δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη», και πρόσθεσε: «Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τί θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί την διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε».

Σε διάλογο για την ακύρωση των κομματικών διορισμών και των αυξήσεων στους μετακλητούς υπαλλήλουςκαι γενικότερα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι θα προκύψουν πόροι για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού: «Υπάρχουν κι άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τον αντέχετε έναν τέτοιο διάλογο ή φοβάστε τις αντιδράσεις από συγγενείς και φίλους; Πώς θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της αριστεράς μπροστά στο κομματικό αλισβερίσι, τα εγγόνια να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων για να κάνουν διορισμούς στο δημόσιο».

Κλείνοντας ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι «αν δεν είχατε εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το 2015 δεν θα υπήρχε η ανάγκη για περικοπές 1,8 δις ευρώ. Δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομερή συζήτηση με αριθμούς γιατί δεν αντέχετε τους αριθμούς. Είστε υπό κατάρρευση και οδηγείτε για δεύτερη φορά την Ελλάδα σε αδιέξοδο». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό και απευθύνθηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες λέγοντας ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο που απαιτείται μία δίκαιη κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης. Απαιτείται σχέδιο και αλήθεια και όχι ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια».




Δευτερολογία Μητσοτάκη: It's the IMF Euclid!«Με τους δανειστές είσαστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο δεσμεύοντας την Ελλάδα για μια τριετία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την συμφωνία της ΝΔ με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε έγγραφο με υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «ζητούμε ένα νέο δάνειο με το ΔΝΤ και προσβλέπουμε σε συνέχιση της συνεργασίας».
O κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έλθει η ώρα να θέσει τα ερωτήματα για την διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και τώρα είσαστε με το ΔΝΤ», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε προηγούμενη αιχμή του πρωθυπουργού.
Απάντησε επί προσωπικού λέγοντας ότι εξελέγη πέντε φορές στην Β΄Αθηνών που έχει και πολλές λαϊκές συνοικίες και ότι επίσης κέρδισε την εκλογή από την βάση. Αντίθετα είπε προς τον κ. Τσίπρα εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο σε ηλικία 33 ετών και εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις λέγοντας ότι είναι ένα δίκαιο και σωστό μέτρο.

Αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων λέγοντας προς τον κ. Κατρούγκαλο ότι ακόμη δεν έχει απαντήσει στο θέμα των ιδιωτικών συμφωνητικών και του ποσοστού 12% για κάθε επαναπρόσληψη και δικαίωση δημοσίου υπαλλήλου όταν ήταν δικηγόρος.

«Σας ενοχλεί η συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε για το θέμα των διορισμών ότι «δεν αρνήθηκα ότι και εμείς κάναμε διορισμούς, αλλά εγώ είχα διαφωνήσει και είχα ασκήσει και κριτική. Όταν όμως εσείς έρχεστε και κάνετε τα ίδια και χειρότερα μην επικαλείστε το ηθικό πλεοέκτημα».

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι ο κ. Τσίρπας προκάλεσε μία συζήτηση χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία. Παρότι -πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης- ο κ. Κατρούγκαλος στέλνει στην Τρόικα ποσοτικοποιημένα στοιχεία. «Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στην σιωπηρή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απάντησε στον ευκλείδη Τσακαλώτο και όσους υπουργούς μίλησαν για αναδιανομή πλούτου σημειώνοντας: «Για να μοιράσεις τον πλούτο θα πρέπει πρώτα να τον δημιουργήσεις...»
http://www.protothema.gr/politics/article/548116/mitsotakis-vouli-asfalistiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια: