slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δύο οι νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα-Τεράστιες καταστροφές

Δύο νεκροί, απεγκλωβίστηκε άτομο που εκφράζονταν φόβοι ότι είναι νεκρό από τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Λευκάδα. Καταστροφές σε χωριά & οδικό δίκτυο.
Δύο γυναίκες νεκρές, μια 70χρονη, στην Πόντη Βασιλικής και μια 82 ετών στο χωριό Αθάνι είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί την Λευκάδα. Οι αναφορές για τρίτο θύμα που μετέδιδαν τοπικά μέσα ενημέρωσης διαψεύστηκαν καθώς ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη απεγκλωβιστεί». Οπως ανέφερε, έχει απευθύνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι. Ο κ. Ανδρεάτος, θα βρίσκεται σε λίγη ώρα στη Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι πολλά κτίρια έχουν «πληγωθεί» από τον σεισμό. «Οι ζημιές είναι μόνο υλικές στην Κεφαλονιά, αλλά πολλά κτίρια έχουν καταπονηθεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/isxuros-seismos-61-rixter-tarakounise-ti-leukada

Τα θύματα στη Λευκάδα

Η 70χρονη έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη καταπλακλώθηκε από τον στάβλο στον οποίο βρισκόταν την ώρα του σεισμού. 
Στη Λευκάδα μεταβαίνει ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, ενώ ο ισχυρός μετασεισμός, άνω των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε έχει κινητοποιήσει όλες τις αρχές.
Αναστάτωση και στο νοσοκομείο Λευκάδας όπου γιατροί και ασθενείς βγήκαν στον δρόμο.
Πηγή lefkasnews.gr
Πηγή lefkasnews.gr
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική.
Αυτήν την ώρα συνεδριάζει η Πολιτική Προστασία στο Διοικητήριο Λευκάδας.
Στο χωριό Αθάνι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο MEGA έχουν καταρρεύσει εκκλησίες και σπίτια. Συνεργεία μεταβαίνουν στο Νυδρί που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο. Στο λιμάνι της Βασιλικής ο δρόμος έχει πάθει καθίζηση.
Πηγή lefkasnews.gr
Πηγή lefkasnews.gr
Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.
Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν βγει από τα σπίτια τους. Σε Λευκάδα και Κεφαλλονιά τα σχολεία έκλεισαν ενώ εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Λευκάδας.  Στο χωριό Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και το τηλέφωνο.
Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά. Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.
Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί.  Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6 βαθμοί Ρίχτερ και 5,6 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ Ευθύμιο Λέκκα. Η δόνηση ήταν 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο. Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα. 
Πηγή: Mylefkada
Πηγή: Mylefkada
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.  Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοείται μια ηλικιωμένη γυναίκα στη νότια Λευκάδα. Δεν υπάρχουν ωστόσο, όπως είπε, εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα και με την ΕΡΑ Κέρκυρας. 
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκο «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός.«Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.
Μετά το σεισμό του 2003 και του 2014 έσπασε ένα ενδιάμεσο κομμάτι του ρήγματος των Ιονίων και προκάλεσε και το σημερινό σεισμό, εξήγησε ο καθηγητής.  
 
ΔράγανοΦωτο του Βαγγέλη Κατωπόδη
ΔράγανοΦωτο του Βαγγέλη Κατωπόδη
Δράγανο Φωτο του Βαγγέλη Κατωπόδη
Δράγανο Φωτο του Βαγγέλη Κατωπόδη
ΦΩΤΟ thebest.gr
ΦΩΤΟ thebest.gr
ΦΩΤΟ thebest.gr
ΦΩΤΟ thebest.gr
Φωτογραφίες: mylefkada.gr / lefkadanews.com / lefkadapress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: