slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έκλεισε η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς. Δείτε τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας Τσακαλώτος- δανειστές σημειώσατε 2

Αργά το βράδυ της Δευτέρας επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και των θεσμών για το θέμα των πλειστηριασμών. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη και στη συνέχεια, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.
Η τελική συμφωνία καλύπτει σύμφωνα με την κυβέρνηση περίπου το 60% των δανειοληπτών. Πρακτικά, οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Για την πρώτη ομάδα –η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου- με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η προστασία θα είναι πιο εύκολη ενώ για το υπόλοιπο 35% θα υπάρχει η βάσανος της προδικαστικής διαδικασίας.
Ειδικότερα:
Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
8180 ευρώ για τον εργένη
13917 ευρώ για τον παντρεμένο
17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Στην συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν και τα πιο χαμηλά εισοδήματα, θα προβλεφθεί και η καταβολή επιδόματος έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τα μεσάνυχτα από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, για το σκοπό αυτό θα διατεθεί μέσα στο 2016 κονδύλι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:
13906 ευρώ για τον εργένη
23659 ευρώ για τον παντρεμένο
29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: