slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνέχεια στην ομηρία των νησιών μετά την νέα 48ωρη απεργία των ναυτικών

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια για ακόμη 48 ώρες, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ 4/11/2015 ΕΩΣ 6/12/2015

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται η 48ωρη Πανελλαδική Παναυτεργατική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΝΕΝ η απεργία έχει καθολική συμμετοχή και τα ποσοστά αγγίζουν το 100%.
Από χθες το πρωί ακινητοποιήθηκαν και «νέκρωσαν» όλα τα πλοία στον Πειραιά, την Ραφήνα, το Λαύριο, Κρήτη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο, Βόλο και πολλά ακόμη λιμάνια στα οποία ήταν δεκάδες πλοία.
Επίσης ίδια θετική εικόνα υπάρχει και στις βασικές Πορθμειακές γραμμές όπως είναι Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα, Κυλλήνη – Ζάκυνθο, Ρίο – Αντίρριο, Αρκίτσα – Αιδηψό, ο Αργοσαρωνικός.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο λιμάνι στην οποία μεταξύ των άλλων ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ο οποίος κατήγγειλε με σφοδρότητα την αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική όπως αυτή υλοποιείται στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου το οποίο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές και ανατροπές στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων όπως το ασφαλιστικό – εργασιακό – φορολογικό – συνδικαλιστικό καθώς επίσης υπονομεύονται η δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια και ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας.
Υπογράμμισε με έμφαση ότι η επίθεση σε βάρος των Ναυτεργατών κυβέρνησης – κουαρτέτου οδηγεί στον αφελληνισμό την Ακτοπλοΐα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, στη διάλυση των αυτοτελών ασφαλιστικών ταμείων του Ναυτεργατικού κόσμου (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας – Οίκος Ναύτη) καθώς και το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας δεν θα περάσει!!! Ταυτόχρονα καταδίκασε απερίφραστα την ναυτιλιακή πολιτική που συνεχίζει και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετώντας τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και διευρύνοντας την ασύδοτη δράση του.
Σημείωσε ότι η υποταγμένη κυβέρνηση της συμβιβασμένης κυβερνώσας αριστεράς με πρωτεργάτη τον «αριστερό» κ. Θ. Δρίτσα διατηρεί αλώβητο το καθεστώς της φοροασυλίας, των προνομίων και της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και παράλληλα παίρνουν εξοντωτικά μέτρα σε βάρος της ναυτεργατικής εργασίας, αποδομούν και διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, παραδίδουν τον κερδοφόρο και στρατηγικής σημασίας ΟΛΠ στα χέρια των Κινέζων της COSCO μετατρέποντας το λιμάνι και τον Πειραιά σε γκέτο και ελεύθερη οικονομική ζώνη του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Το Ναυτεργατικό κίνημα και η ΠΕΝΕΝ θα βρεθεί στην πρωτοπορία των αγώνων για να μην υλοποιηθούν οι άθλιοι αυτοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών της Ε.Ε, της Ε.Κ.Τ και του Δ.Ν.Τ.
Στην συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας όπου αντιπροσωπεία Ναυτεργατών συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και του επιδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης ενώ στην σύσκεψη που ακολούθησε το σύνολο των ομιλητών κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που θίγει και ανατρέπει δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας.
Τραγικά ανήμπορος και ανύπαρκτος ο κ. Δρίτσας επανέλαβε ακριβώς την ίδια απάντηση με την προηγούμενη συνάντηση προ της κήρυξης της απεργίας. Δεν κατέθεσε την παραμικρή λύση ή δέσμευση στο σύνολο των αιτημάτων των ναυτεργατών και προσπάθησε να ξεμπερδέψει δηλώνοντας την συμπάθεια σε ορισμένα αιτήματα του απεργιακού μας αγώνα τα οποία ισχυρίστηκε είτε είναι σε καλό δρόμο είτε είναι σε κινητικότητα και πάντως είναι ανοικτά χωρίς ωστόσο να δώσει, όπως κάνει πάντα το τελευταίο διάστημα της Υπουργίας του, σαφείς, ξεκάθαρες λύσεις.
Επανέλαβε τον πολιτικό υπαινιγμό του ότι δεν θα παίξει τον ρόλο του καλού Υπουργού κατηγορώντας την κακή κυβέρνηση, ούτε θα κάνει τον αριστερό Υπουργό επικρίνοντας την δεξιά κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση συντάσσεται, συμπορεύεται και στηρίζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς!!!
Άξια απορίας η συγκεκριμένη αναφορά αφού ποτέ και κανείς δεν του ζήτησε να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο και η επαναλαμβανόμενη αιχμή δεν αφορά τους εργαζόμενους αλλά το κόμμα και την κυβέρνηση που αυτός ανήκει….
Για τα υπόλοιπα αιτήματά μας που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών δεν ανέφερε λέξη αν και επανειλημμένα προκλήθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ να καταργήσει το απεργοκτόνο και απεργοσπαστικό τερατούργημα του νόμου 4150/2013, την νομοθετική διάταξη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά και την διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης με την ασφάλιση των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών που εργάζονται στην ποντοπόρο ναυτιλία σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, προτίμησε για πολλοστή φορά την ένοχη σιωπή….. Όπως το ίδιο έκανε στην καταγγελία του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ για την διατήρηση της φοροασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου….
Αξιοσημείωτη ήταν η απάντηση του κ. Δρίτσα στην σοβαρότατη τεκμηριωμένη καταγγελία που έγινε από την εκπρόσωπο της ΠΟΥΕΝ και της Ένωσης Πλοηγών ότι συγκεκριμένοι Λιμενάρχες παραβιάζοντας ασύστολα τον νόμο επέτρεψαν σε πολλά λιμάνια να εισέλθουν κρουαζιερόπλοια χωρίς πλοηγό αφού όπως είναι γνωστό οι Πλοηγοί ήταν σε απεργία. Η παράνομη και απεργοσπαστική ενέργεια ούτε καταδικάστηκε αφού ο παριστάμενος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους καλύψει μιλώντας γενικά περί έρευνας ενώ ο ίδιος ο κ. Δρίτσας σημείωσε σαν απάντηση στην απαίτηση των συνδικαλιστών να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για την υπονόμευση του δημοκρατικού και συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ του ποινολογίου και των πειθαρχικών διώξεων……
Σημειώνουμε ότι στην αρχή της συνάντησης παρέστη και ο Υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Γιάννης Μουζάλας ο οποίος επιδίωξε να μεταφέρει τις κυβερνητικές ευθύνες για την μεταφορά των προσφύγων στις πλάτες των απεργών και των εκπροσώπων τους ζητώντας σπάσιμο της απεργίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος για το οποίο έχει ακέραιες τις ευθύνες η κυβέρνηση για την διαχείρισή του.
Σημειώνουμε ότι οι Ναυτεργάτες έχουν δείξει έμπρακτα και επανειλημμένα την πολύπλευρη αλληλεγγύη τους στο δράμα και την ανθρώπινη τραγωδία των προσφύγων και θα το πράξουν και στο μέλλον και δεν χρειάζεται η νουθεσία καμιάς κυβέρνησης και παραγόντων αυτής.
Κλείνοντας οφείλουμε να σημειώσουμε την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην Παναυτεργατική συγκέντρωση στο λιμάνι ο οποίος ζήτησε η συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ σχετικά με την κλιμάκωση της απεργίας να είναι ανοικτή, να γίνει ενώπιον των απεργών Ναυτεργατών και για τον σκοπό αυτόν να κληθούν οι απεργοί να παρακολουθήσουν την σχετική συνεδρίαση.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και επικροτήθηκε θερμά από την μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων απεργών.

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος

ΥΓ. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ στις 3/11/2015 υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ για συνέχιση και κλιμάκωση της απεργίας για 48 ώρες ακόμη σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ταυτόχρονα ομόφωνα η Διοίκηση της ΠΝΟ εκτίμησε ότι οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης στα επίμαχα αιτήματα και στις δίκαιες διεκδικήσεις μας ήταν εντελώς αρνητικές. Επίσης επαναβεβαιώθηκε η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 12/11/2015.
Η ΠΕΝΕΝ καλεί τους Ναυτεργάτες εν ενεργεία και Συνταξιούχους να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους την επιτυχή εξέλιξη του απεργιακού μας αγώνα ο οποίος συνιστά την πιο οργανωμένη και αγωνιστική απάντηση απέναντι στις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης και των τοκογλύφων δανειστών να διαλύσουν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, να σαρώσουν τα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουλήσουν τις δημόσιες παραγωγικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο πλούτο σε μεγάλους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.
Καλούμε τα συνδικάτα του Πειραιά, τις κοινωνικές, εργατικές και πολιτικές συλλογικότητες να συμπαρασταθούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο για την νικηφόρα έκβαση των αγώνων μας.

Πειραιάς 3/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: