slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Τι είπε από το βήμα της Βουλής και πυροδότησε νέα σενάρια


Τα σενάρια περί νέων μειώσεων στις συντάξεις επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής.

«Έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος» είπε κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείει νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις και μιλώντας μόνο για προστασία των χαμηλών συντάξεων. Επίσης υπογράμμισε: «Δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις», υποννοώντας πως κάποιες μειώσεις έχουν ήδη αποφασισθεί, αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδιώξει την επαναφορά του ευρωπαϊκού μοντέλου, γιατί το σύστημά μας βασιζόταν σε ανισότητες και δικούς του κανόνες. Αναφερόμενος στο PSI, το οποίο υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για καταλήστευση των ταμείων, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ σχετική ενημέρωση και του έδωσαν πως το 80% των κινητών αξιών του ΙΚΑ εξανεμίστηκε.

Μιλώντας αμέσως μετά για τη μεταρρύθμιση που θα φέρει ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως στόχος του είναι οι ομοιόμορφοι κανόνες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να εκλείψουν οι συντάξεις – φιλοδωρήματα, αλλά και οι νυν εργαζόμενοι να μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Όσον αφορά στην ανάκληση των θετικών ρυθμίσεων, που προβλέπεται από το νέο μνημόνιο, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να εξουδετερωθεί με την μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Για να πετύχει η μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εργασίας παρατήρησε πως χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Κατ΄αρχήν να υπάρχει στήριξη από το μαζικό κίνημα και κατά δεύτερο να αλλάξει ο διεθνής, και ειδικά ο ευρωπαϊκός, συσχετισμός δύναμης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως στα θέματα των εργασιακών είναι πράγματι σαν να μαίνεται ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά των φτωχών.

Αναγνώρισε πως το μνημόνιο παραμένει ένα βασικά νεοφιλελευθερο κείμενο, όμως κατέστησε πως «δεν έχουμε σκοπό να διεκρπεραιώνουμε ότι μας έρχεται απ” έξω». Υπογράμμισε επίσης πως «δεν είναι δική μας ιδεολογία ο νεοφιλελευθερισμός».

Αναφερόμενος στο εξάμηνο που προηγήθηκε τόνισε ότι δόθηκε ένα διαφορετικό παράδειγμα στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο. «Βλέπουμε ήδη μακροπρόθεσμες αλλαγές, κυρίως στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας», σημείωσε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εργασιας, όπου προωθήθηκε η θεσμική πρόταση ενός Eurogroup αυτών των υπουργών, παράλληλα με αυτό των υπουργών Οικονομικών.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με τα εργασιακά είπε πως ο καθορισμός του τι είναι καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης στο εργασιακό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: