slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρέμβαση Αυγενάκη προς Ξανθό για τις δραματικές ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό «Η Κυβέρνηση προτίμησε να λειτουργήσει την ΕΡΤ παρά να κατευθύνει πολύτιμους πόρους στο χώρο της Υγείας»

 Στο θέμα της λειτουργίας σε οριακές συνθήκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά σε όλες τις μονάδες της επικράτειας, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.


Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του, η Κυβέρνηση προτίμησε να  σπαταλήσει πολύτιμους και δυσεύρετους πόρους στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενους, όταν ο σημερινός Υπουργός κ. Αν. Ξανθός ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, παρά να κατευθύνει αυτούς τους πόρους στον πολύπαθο χώρο της Υγείας, τη στιγμή που λειτουργεί σε συνθήκες οριακής στελέχωσης λόγω της παύσης των προσλήψεων, των συνταξιοδοτήσεων, της λήξης των συμβάσεων επικουρικών και συμβασιούχων, αλλά και τις άδειες θέσεις ειδικευόμενων.

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, «ποιες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό του ΕΣΥ, πόσες και ποιες είναι οι κενές οργανικές θέσεις, ποιες μονάδες έχουν πρόβλημα στη στελέχωσή τους και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση;  Επιπλέον ερωτά εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις των επικουρικών και των συμβασιούχων που πρόκειται να λήξουν, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την κάλυψη των κενών θέσεων ειδικευόμενων και πόσες είναι αυτές ανά την Ελλάδα, ανά μονάδα, καθώς και πόσα είναι τα χρέη των νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές αναλυτικά ανά μονάδα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υπάρχει επάρκεια υλικών στα νοσοκομεία

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη  ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, βρισκόμενα κυριολεκτικά σε συνθήκες οριακής στελέχωσης.  Το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή οφείλεται στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, λόγω της παύσης των προσλήψεων, των συνταξιοδοτήσεων, της λήξης των συμβάσεων επικουρικών και συμβασιούχων, αλλά και τις άδειες θέσεις ειδικευόμενων. Βέβαια, πέραν της απογύμνωσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Επικράτειας, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και λόγω της έλλειψης υλικών. Ωστόσο, η Κυβέρνηση προτίμησε να σπαταλήσει πολύτιμους και δυσεύρετους πόρους στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενους, παρά να κατευθύνει αυτούς τους πόρους στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.
                                                                                                             
Σύμφωνα με την καταγραφή του υπ. Υγείας, τον Σεπτέμβριο οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έφθασαν τις 23.300, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία πολλών μονάδων. Πολλές μονάδες βρίσκονται κυριολεκτικά σε οριακή στελέχωση γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες ακόμη και αν π.χ. ένα ιατρός ή νοσηλευτής λείψει. Αυτό που κρατάει στη ζωή τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ είναι οι μετακινήσεις γιατρών. Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά Κέντρα Υγείας της χώρας δεν εφημερεύουν γιατί το προσωπικό τους μετακινείται στα νοσοκομεία για να κάνει εφημερίες.

Από το 2009 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει 4.000 γιατροί λόγω συνταξιοδότησης και σήμερα εκτιμάται ότι υπηρετούν 12.000 μόνιμοι ειδικοί γιατροί. Οι αποχωρήσεις μη ιατρικού προσωπικού την τελευταία πενταετία υπολογίζονται σε 17.000. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής τη νύχτα για 40 και 50 ασθενείς(!).
                         
Επιπλέον από τις αρχές Οκτωβρίου άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 170 νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητά τους παραμένει προσωρινά με 20ήμερη παράταση συμβάσεων, έως ότου βρεθεί λύση. Αυτή τη στιγμή 200 κλίνες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας είναι «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέλος του έτους λήγουν και οι συμβάσεις περίπου 700 επικουρικών που είναι διάσπαρτοι στο ΕΣΥ.

Ακόμη, η απουσία προοπτικής στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλούς νέους γιατρούς να φεύγουν στο εξωτερικό για την ειδικότητά τους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται σε πολλές περιπτώσεις ούτε στο μισό των προσωπικό των θέσεων ειδικευόμενων και εν συνεχεία ο φόρτος εργασίας λόγω των κενών να οδηγεί στα βιολογικά τους όρια ακόμα και νέους γιατρούς.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν μεγάλες ποσότητες υλικών εφόσον δεν πληρώνονται. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών εφέτος εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις νωρίς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα νοσοκομεία να παραγγείλουν υλικά.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ


  1. Ποιες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό του ΕΣΥ, πόσες και ποιες είναι οι κενές οργανικές θέσεις;
  2. Ποιες μονάδες έχουν πρόβλημα στη στελέχωσή τους και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση;
  3. Θα παραταθούν οι συμβάσεις των επικουρικών και των συμβασιούχων που πρόκειται να λήξουν;
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την κάλυψη των κενών θέσεων ειδικευόμενων και πόσες είναι αυτές ανά την Ελλάδα, ανά μονάδα;
  5. Πόσα είναι τα χρέη των νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές αναλυτικά ανά μονάδα και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρχει επάρκεια υλικών στα νοσοκομεία;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: