slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης


Συγκεντρώνοντας 181 ψήφους σε σύνολο 297 εξελέγη ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Στην ψηφοφορία υπήρξαν 113 βουλευτές που ψήφισαν λευκό ενώ και 3 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
Με 181 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης. 113 βουλευτές ψήφισαν λευκό και 3 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Ο Νίκος Βούτσης φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε την ολομέλεια για την τιμή και την ευθύνη που του ανέθεσε και ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και η συνταγματικότητα και στην εκλογή αντιπροέδρων που ακολουθεί στις 13:30.
Ποιοι στήριξαν την εκλογή

Με τη στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και της Ένωσης Κεντρώων και με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω βουλευτές ακολούθησαν τη «γραμμή» του κόμματός τους, ο κ. Βούτσης ξεκίνησε την κούρσα της εκλογής του με μία βάση ψήφων της τάξης των 162, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 10 εκ των οποίων απουσίαζαν οι κ. Καμμένος και Νικολόπουλος, ενώ στις θετικές ψήφους καταμετρούνται και αυτές των νεοεισερχόμενων βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων αλλά και όπως έδειξε το αποτέλεσμα 19 επιπλέον βουλευτές έδωσαν τη στήριξή τους στο νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Οι απουσίες

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα λευκά

Από κει και πέρα και επειδή η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής είναι μυστική, τα 113 λευκά ψηφοδέλτια και τα 3 άκυρα που έλαβε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής μπορούν να αποδοθούν – κυρίως- στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είχαν δηλώσει ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, «παρών» είχε δηλώσει πως θα ψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ στο «παρών» προσανατολιζόταν και το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή πιθανολογείτο ότι θα δώσει αρνητική ψήφο.

Το ρεκόρ "Κωσνταντοπούλου" δεν έσπασε

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν κατάφερε πάντως να σπάσει το ρεκόρ ψήφων των 235 ψήφων που είχε καταγράψει η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ανάδειξη της στο αξίωμα, «πληρώνοντας» ουσιαστικά τη «βαριά σκιά» που έριξαν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι χειρισμοί της κ. Κωνσταντοπούλου κατά την επτάμηνη προεδρεία της.




Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/294729/neos-proedros-tis-voulis-o-nikos-voutsis-/#ixzz3ndljSYwi
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: