slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Economist: H ιδεολογική τούμπα του Αλέξη Τσίπρα -Κάνει διακοπές σε βίλα και μετακινείται με ελικόπτερο


Για να καταφέρει να επανεκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια «ιδεολογική τούμπα» σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.
Αυτό αναφέρει ο Economist σε σχετικό άρθρο το οποίο διερευνά τους λόφους που έφεραν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ξανά στον πρωθυπουργικό θώκο. Σημειώνει, χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ένας από τους νεότερους πρωθυπουργούς που έχει γνωρίσει η Ευρωζώνη, έχει στην «πλάτη» του δύο δεκαετίες ως πολιτικός της Αριστεράς». Αν και στην πρώτη του εκδοχή, αυτή του Ιανουαρίου, αντεπιτέθηκε στους δανειστές και τάχθηκε εναντίον της λιτότητας, σε… δεύτερο χρόνο, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, χρειάστηκε «να βάλει στην άκρη τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις».

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίδει, εκ νέου, την εντολή στον κ. Τσίπρα να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης και για να το επιτύχει, καλείται να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τις οποίες και απέκρουε κατά την πρώτη θητεία του. Αλλά αυτό ήταν πριν από τη μεγάλη απειλή του Grexit που τον ώθησε στη συμφωνία για νέο πρόγραμμα διάσωσης με τους πιστωτές. Και όπως και προηγούμενοι ηγέτες, όταν βρέθηκαν σε συνθήκες κρίσης, ο κ.Τσίπρας διέπραξε μια «ιδεολογική τούμπα», σχολιάζει χαρακτηριστικά το άρθρο. «Το ερώτημα τώρα είναι εάν και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναποδογυρίσει το ίδιο καλά».

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να εξέλθει από τα όρια τις ακραίας αριστερής ρητορικής, το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες ψηφοφόροι», διαπιστώνει, παρακάτω, ο Economist, αναφερόμενος στη Λαϊκή Ενότητα που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, ο Πρωθυπουργός και η υπόλοιπη «ομάδα» του απέχουν πολύ από το να επαναφεύρουν τους εαυτούς τους ως σοσιαλδημοκράτες. Ενδεικτικό, σύμφωνα με το άρθρο, είναι και το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί και πάλι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αντί του Ποταμιού ή του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση διατηρεί και κάποιους από τους βασικούς επικριτές του καπιταλισμού, όπως για παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης που κράτησε τη θέση του ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, ο Economist σχολιάζει πως η στροφή του Αλέξη Τσίπρα αντικατοπτρίζεται και στην προσωπική του ζωή, αφού πέρασε το καλοκαίρι του σε μια βίλα δίπλα στη θάλασσα και επέστρεψε στο γραφείο του με ελικόπτερο. Οι επικριτικές «φωνές» από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψαν, αλλά η εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα δείχνει πως οι ψηφοφόροι δεν ενοχλήθηκαν, όπως καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: