slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πιέσεις σε Μεϊμαράκη για παραμονή στην ηγεσία


ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου εμφανίζεται ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης μετά το μπαράζ αντιδράσεων αλλά και το βαρύ κλίμα που φέρεται να επικρατεί μεταξύ του ιδίου και του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τις επόμενες ώρες αναμένονται μαζικές κινήσεις βουλευτών, κομματικών στελεχών και επικεφαλής νομαρχιακών οργανώσεων καθώς και του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ προκειμένου ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ να μεταβάλει άποψη και να αποδεχθεί να ηγηθεί του κόμματος το προσεχές διάστημα.

Στη συνέντευξη της Δευτέρας ο κ. Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε ότι στην Πολιτική Επιτροπή της Παρασκευής επρόκειτο να ζητήσει την εξουσιοδότηση του σώματος, προκειμένου να λειτουργήσει ως πρόεδρος πλήρους ευθύνης και αρμοδιοτήτων για την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, η οποία περιλαμβάνει το πακέτο των προαπαιτούμενων, το νέο μνημόνιο και, κατά πάσα πιθανότητα, πρόωρες εκλογές.

Στα σχέδια Μεϊμαράκη είχαν καταγραφεί ήδη αντιδράσεις. Ο κ. Μάκης Βορίδης επέμεινε (Βήμα FM) στην ανάγκη άμεσης εκλογής προέδρου, ακόμη και εντός Αυγούστου, ενώ στην ίδια γραμμή είναι, πλην του κ. Αδ. Γεωργιάδη, και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Σε συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αλλαγή των όρων εκλογής προέδρου και προκρίνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών το προσεχές δίμηνο. Ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός ολίγων μηνών και με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία επιδιώκει, κατά πληροφορίες, και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οσοι προκρίνουν την άμεση εκλογή προέδρου επιχειρηματολογούν ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Ν.Δ. θα εμφανιστεί πως ρίχνει λευκή πετσέτα, ενώ πρώην υπουργοί εμφανίζονται να δυσφορούν στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κ. Μεϊμαράκη στην κούρσα εκλογής, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε θεματοφύλακας της διαδικασίας.

Ως προς τη πλευρά του κ. Αντώνη Σαμαρά πληροφορίες θέλουν τον τέως πρωθυπουργό να έχει εκφράσει δυσφορία για όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης για τον τρόπο εκλογής του το 2009 αλλά και συνολικά για την «χαλαρή», όπως χαρακτηρίστηκε, στήριξη που παρείχε ο κ. Μεϊμαράκης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Πάντως, και η πλευρά του κ. Σαμαρά εμφανίζεται επιφυλακτική για την διενέργεια εσωκομματικών εκλογών μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη τοποθετούνται οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νίκος Δένδιας, ενώ, παρά τη δεδομένη θέση της υπέρ της ανάγκης να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και να μην ετεροπροσδιορίζεται το κόμμα από τις πολιτικές εξελίξεις, θετική στην παράταση για μικρό χρονικό διάστημα της προεδρίας Μεϊμαράκη εμφανίζεται και η κα Ολγα Κεφαλογιάννη, που θεωρεί τον εκτελούντα χρέη προέδρου ως θεματοφύλακα της ενότητας της παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: