slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τσακαλώτος: Θα είναι υφεσιακά τα μέτρα; Εξαρτάται



Mια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν, καθώς η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πήγαμε καλά στο δημοψήφισμα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται και δεύτερον, γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει ότι εργαζόμαστε υπέρ των πολλών» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία θριαμβολογία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό σηματοδότησε πολιτικές εξελίξεις, και συγκεκριμένα τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων την επομένη, σχετικά με την προσπάθεια για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μας ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Διερωτήθηκε, δε, «συνολικά θα είναι υφεσιακά τα μέτρα»; απαντώντας ότι αυτό «εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος και αν θα φύγουμε από όλη αυτήν τη ρητορική περί grexit».

«Τη συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και αναφερόμενος στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εταίροι μας επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία. Και συγκεκριμένα, όπως είπε, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στις προμήθειες όπως και σημαντικότατες παρεμβάσεις για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε και μία συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Της είπα ότι είναι σαν να είμαστε η Bayern Munich ή η Barcelona και να μην μας αφήνετε να χρησιμοποιήσουμε ούτε το Νεϊμάρ, ούτε το Μέσι και της απαντώ εγώ: Ούτε το Σουάρες! Άρα η κυρία Μέρκελ ξέρει καλύτερο ποδόσφαιρο απ' ότι εγώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: