slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μην πέσουμε σε ναρκοπέδιο


"Οι προαπαιτούμενες δράσεις απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις" παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός
Με ναρκοπέδιο παρομοίασε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δικαιολογήσει το πως το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. "Δε ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως δύναμη για μια καλύτερη συμφωνία" είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, τη ρύθμιση του χρέους και τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. "Κάνω ότι υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό" τόνισε, δείχνοντας και το άγχος που του έχει προκαλέσει η κριτική ότι αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αλλοίωσε την εντολή του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι θα μιλήσει σε προσωπικό τόνο. "Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, ακόμη και κάτω από εκβιασμούς, δεν λογάριασα πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία" ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας "κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου για να προσασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα. Μοναδική μου δύναμη σ' αυτή την δύσκολη διαπραγμάτευση η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού."

"Οι προαπαιτούμενες δράσεις απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις" παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας ότι η σύγκριση πρέπει να γίνει ανάμεσα στις εναλλακτικές που υπάρχουν τώρα με εκείνες που υπήρχαν πριν 15 ημέρες.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του ανέφερε "Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό ο ελληνικός λαός απήρε μια δύσκολη και γενναία απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς. Αλλά δεν ζήτησε ρήξη".

Προεκλογικές δεσμεύσεις

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παραδέχθηκε ότι κάποια από τα μέτρα που συμπεριλαμβάνει η συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και χαρακτήρισε την πρόταση δύσκολη τονίζοντας "Είναι δύσκολη η πρόταση που έχουμε στο τράπεζι" συγκρίνοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων με εκείνο που υπήρχε στο τραπέζι πριν από 15 ημέρες.

"Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να αλλάξει η Ελλάδα αλλά και για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προσθέτοντας παράλληλα ότι "Ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε μπορεί να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς".

Αναδιάρθρωση χρέους

"Πράττω αυτό που υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εξέλαβα το ΟΧΙ και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της. Για πρώτη φορά έχουμε στο τραπέζι σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που μας ζητήθηκε είναι δύσκολο πρόγραμμα" ανέφερε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

"Εχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας και να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία" ανέφερε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε "Με βάση αυτό το εθνικό χρέος πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε! Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρους
http://www.parapolitika.gr/article/307361/tsipras-hreiazomaste-ti-symfonia-gia-na-min-pesoyme-se-narkopedio

Δεν υπάρχουν σχόλια: