slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πως δημιούργησαν το (Μνημόνιο) τέρας


Στις χθεσινές επαφές στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κείμενο που περιέχει προαπαιτούμενα μέτρα - σοκ από τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον, κάνει απλά συναντήσεις, όχι διαπραγματεύσεις. Οταν έχεις κλειστές τράπεζες, άδεια κρατικά ταμεία και μοναδική οδό διαφυγής την έξοδο από την Ευρώπη δεν μπορείς να κάνεις καμία διαπραγμάτευση. Απλά ακούς, κουνάς το κεφάλι και τελικά τα δέχεσαι.
Το πώς έφτασε ο πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να εξηγηθεί. Μόλις έκανε ένα λάθος προσπαθούσε να
διορθώσει την κατάσταση κάνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Και από λάθος σε λάθος φτάσαμε μισό βήμα από την καταστροφή.

Αρνήθηκε να διαπραγματευθεί τους τέσσερις πρώτους μήνες με την Ευρώπη και παρέδωσε τις τύχες της χώρας στον απίθανο Γιάνη Βαρουφάκη. Και όταν είδε μπροστά του τον τοίχο, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, τότε προσέφυγε στο δημοψήφισμα της χρεοκοπίας. Οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του χειροτέρεψαν την κατάσταση της χώρας τόσο ώστε να θεωρείται επιτυχία η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Και ενώ δημιούργησαν το τέρας του νέου Μνημονίου, κανείς δεν έχει την ευθιξία να παραδεχθεί πως έκανε λάθος και να παραιτηθεί. Από τους υπουργούς - αντάρτες έως τον υπουργό Νίκο Παππά, που έβλεπε μια «καλή νύχτα» και «υπέροχες ημέρες» όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού σε μια πιο υποβαθμισμένη και υποτιμημένη πραγματικότητα απ’ ό,τι είχαν δημιουργήσει τα πέντε χρόνια των παλαιών Μνημονίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ
jtsaprounis@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: