slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Από την αξιοπρέπεια στην εθνική ταπείνωση 180 ημέρες... δρόμος


Του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Πάνου Αμυρά
Επί 6 μήνες Τσίπρας και Βαρουφάκης παρίσταναν τους σπουδαίους τρώγοντας τα πλεονάσματα και τα διαθέσιμα του κράτους
Η χθεσινή ημέρα ήταν η ταπεινωτικότερη της Μεταπολίτευσης για όλους τους Ελληνες. Λιθουανοί, Φινλανδοί, Γερμανοί και όποιος άλλος Ευρωπαίος πολιτικός περνούσε την πύλη της Συνόδου Κορυφής έριχνε και ένα λογύδριο κατά της χώρας μας. Ακόμη και οι πραγματικά φιλέλληνες ηγέτες Ολάντ και Ρέντσι αναγνώριζαν ότι θα πρέπει να σταματήσει η ταπείνωση της Ελλάδας και να ξεκινήσει σταδιακά η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης που έχει χαθεί το τελευταίο διάστημα.
Το εύκολο είναι να τους κατηγορήσουμε για ανθελληνισμό. Το δύσκολο να παραδεχθούμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που δώσαμε δικαιώματα για την πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά χρονικά, συλλογική επίθεση κατά μίας χώρας-μέλους.

Το εύκολο είναι να αναφωνήσουμε ότι «έλλειμμα δημοκρατίας είναι η απαίτηση των Ευρωπαίων να τηρηθούν οι συμφωνίες και να επιστραφούν τα δανεικά». Το δύσκολο να μη σεβόμαστε τις συμφωνίες και να ζητούμε τη θεσμοθέτηση από την Ευρώπη της πολιτικής του «τζάμπα μάγκα», που θα έχει μόνο απαιτήσεις αλλά όχι και υποχρεώσεις.

Τα χτυπήματα κατά της αξιοπρέπειας των Ελλήνων αλλεπάλληλα: Οι Ευρωπαίοι ζητούν να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο περιουσιακά στοιχεία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πουληθούν για τη μείωση του χρέους. Στο σημείωμα του Eurogroup εισήχθη για πρώτη φορά παράγραφος για «εθελοντικό» Grexit ολίγων ετών, όπως επιθυμούσαν ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι σκληροί της ευρωζώνης. Μέσα σε τρεις ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ένα Μνημόνιο για να ξαναμπεί στη διαπραγμάτευση, πριν υπογράψει το επόμενο για την τριετία 2015-2017.
Ο Αλέξης Τσίπρας, που εξελέγη τον Ιανουάριο με βασικό σύνθημα «να επιστρέψει η αξιοπρέπεια στη χώρα», μέσα σε έξι μήνες οδήγησε τους Ελληνες σε μια εθνική ταπείνωση, η οποία ελπίζουμε ότι δεν θα καταλήξει σε εθνική καταστροφή.

Επί 6 μήνες ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έκαναν τους σπουδαίους πολιτικούς της Ευρώπης τρώγοντας καταρχήν τα πρωτογενή πλεονάσματα που τους άφησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και έπειτα σαρώνοντας τα διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών οργανισμών. Στο διάστημα αυτό γκρέμισαν τις γέφυρες συνεννόησης ακόμη και με την Κύπρο με αποτέλεσμα η Ελλάδα, που έχει πληρώσει ακριβά την εποχή των Μνημονίων, να αντιμετωπίζεται ως ένας θρασύς επαίτης.

Αξιοπρέπεια είναι να τηρείς την υπογραφή σου. Και δεν μιλάμε μόνο για τα επονείδιστα Μνημόνια αλλά και για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχθηκαν ακάλυπτες επιταγές, τις οποίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι φορολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: