slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ΦΠΑ στα νησιά Πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου


Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την κατάργηση της έκπτωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και την παρακράτηση όλου του ποσοστού του ΦΠΑ, μελετά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει σε νομικούς την διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του Συντάγματος, με το σκεπτικό ότι τα νησιά θα έχουν βαρύ ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ καταδικάζει επίσης τη χρήση πλαστών ταμειακών μηχανών, φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του μέσα στις συνθήκες της κρίσης, ενώ για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές (έχει τεθεί ως γνωστόν θέμα πλήρους απελευθέρωσης σύμφωνα με τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ), επισημαίνει ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΕΣΕΕ ζητά επίσης να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις συμφωνίας μεταξύ ΕΣΕΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων για τις χαμηλότερες χρεώσεις χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με δυνατότητες προμήθειας «POS» στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προσαρμοστούν το συντομότερο στις νέες συναλλακτικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης κατέθεσε εξάλλου χθες σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, τις προτάσεις του εμπορίου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται τον Οκτώβριο.

Στις προτάσεις της ΕΣΕΕ επισημαίνεται ότι ένας από τους στόχους του νέου αναπτυξιακού πλαισίου πρέπει να είναι η υποκατάσταση των εισαγωγών από τις εξαγωγές, δεδομένου η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε κλάδους και προϊόντα που παραδοσιακά ήμασταν πλεονασματικοί.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε επιπλέον, ότι ο νέος νόμος πρέπει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων σχετικών νόμων, όπως και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή τους.

Τέλος για τη μορφή των κινήτρων η ΕΣΕΕ τονίζει ότι οι άμεσες ενισχύσεις είναι πάντα προτιμότερες, ωστόσο δεδομένης της συγκυρίας θα πρέπει να εξεταστούν φορολογικά κίνητρα, επιδότηση επιτοκίου, εγγύηση δανείων από το Δημόσιο κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή : Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ΦΠΑ στα νησιά | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/316618/prosfygh-sto-eyrwpaiko-dikasthrio-gia-to-fpa-sta-nhsia#ixzz3hG7gPJbH
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: