slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα Μοναστήρια της Νάξου


H Νάξος, μία πριγκίπισσα πάνω στο κύμα, αυτό το κυκλαδίτικο νησί με τις τόσες ομορφιές και τις μοναδικές παραλίες, διακρίνεται εξίσου και για τα μοναστήρια της, ένα νησί πραγματικά ευλογημένο με θρησκευτικά μνημεία που προκαλούν το σεβασμό και το δέος. Ας περιηγηθούμε στα μοναστήρια του νησιού,το οποίο υπήρξε εκκλησιαστικό κέντρο από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού και ας βιώσουμε έστω και νοητά την κατάνυξη που προκαλούν:
  • Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος στο Κεραμί: Διακρίνεται για τις μοναδικές τοιχογραφίες του με πιο σημαντική εκείνη του τρούλου με  την αναπαράσταση τριών αγγέλων που κρατούν δίσκο στο κέντρο με παράσταση του Παντοκράτορα.
     
  • Παναγία Δροσιανή: Βρίσκεται στην περιοχή της Τραγαίας.  Ο ναός, που παλιά υπήρξε καθολικό μοναστηριού, έχει μοναδική αρχιτεκτονική, με γυμνή λιθοδομή, τρίκογχο κωνικό δώμα με τρούλο και τρία μονόχωρα παρακλήσσια με τρούλους στη βόρεια πλευρά. Στις εσωτερικές επιφάνειες της εκκλησίας υπάρχουν τοιχογραφίες διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
     
  • Παναγία Πρωτόθρονη: Bρίσκεται στο χωριό Χαλκί. Στο εσωτερικό της σώζονται 5 στρώματα τοιχογραφιών. Σύμφωνα με την παράδοση ονομάζεται Πρωτόθρονη, γιατί είναι η πρώτη εκκλησία που κτίστηκε στη Νάξο και  ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο τύπο.
     
  • Παναγία Υψηλοτέρα: Βρίσκεται  κοντά στο χωριό Γαλήνη. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι γνωστή για την εικόνα του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στη μονή.
     
  • Παναγία Φιλοτίτισσα: Βρίσκεται στο χωριό Φιλότι, κοντά στον πύργο του Μπαρότσι. Κτίστηκε γύρω στο 1710 και διακρίνεται για το κάτασπρο μαρμάρινο τέμπλο καθώς και για τις μοναδικές βυζαντινές εικόνες της.
     
  • Αγία Μαρίνα: Χαρακτηρίζεται  για το μαρμάρινο τέμπλο και το πλακόστρωτο δάπεδο με τον δικέφαλο αετό, που φέρει την επιγραφή «Δια συνδρομής Παπά Νικηφόρου» και την χρονολογία 1804.
     
  • Άγιος Γεώργιος: Ο Άγιος Γεώργιος, βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Κωμιακή. Είναι ένας βυζαντινός κοιμητηριακός ναός σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο.
     
  • Μητρόπολη των Καθολικών: βρίσκεται στη Χώρα της Νάξου. Το δάπεδό της είναι μαρμάρινο, γεμάτο με επιτύμβιες πλάκες του 17ου και 18ου αι.
     
  • Μονή Αγ. Ελευθερίου: Βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού Σαγκρί. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του Αγίου Ελευθερίου, του Παντοκράτορος, του Αγίου Αρτεμίου, καθώς και της Παναγίας Ελεούσας.
     
  • Καπέλα Καζάτζα: Λειτούργησε ως μοναστήρι από το 1739 και βρίσκεται στο  Κάστρο της παλιάς Χώρας.http://tourism.gr/blog/monastiria-tis-naxou/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=N%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%82+-+%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE!#.VbhqL_ntmko

Δεν υπάρχουν σχόλια: