slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χωρίς επαρκή αριθμό γιατρών παραμένουν πολλά νησιά



Για κατάρρευση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλοντας την απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου να περικόψει τα προγράμματα εφημεριών των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων. Στην Τήλο δεν υπάρχει γιατρός, ενώ οι Λειψοί διαθέτουν μια νοσηλεύτρια μόνο.
Σύμφωνα με καταγραφή του ΙΣΑ η Τήλος με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό. Οι Λειψοί έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια. Στη Νίσυρο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Η Πάτμος έχει δύο παθολόγους και δεν υπάρχει μικροβιολόγος, αγροτικός, παιδίατρος και ακτινολόγος. Στη Χάλκη ένα νησί με 3.100 κατοίκους υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Πάρο για περισσότερα από 2.000 παιδιά δεν υπάρχει παιδίατρος. Χωρίς παιδίατρο είναι και η Σίφνος στην οποία από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους οι 500 είναι παιδιά. Στα Ψαρά, στη Χάλκη και στην Ανάφη ένας αγροτικός γιατρός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων.
Παράλληλα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό.
Κατά τον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη «ολόκληρα νησιά μένουν στο έλεος του Θεού, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Η στελέχωση όλων αυτών των απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής, για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα».
Αντιδρώντας στο νέο πρόγραμμα μειωμένων εφημεριών που ανακοίνωσε η 2η ΥΠΕ προσθέτει ότι «σε αυτές τις περιοχές όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι αξιοσημείωτη, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η λήψη μίας τέτοιας απόφασης, μόνο επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία. Τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η εφημερία των ιατρικών μονάδων καθίσταται πλέον επισφαλής, οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της μείωσης των αποδοχών τους, με επακόλουθο όλων αυτών, την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ασθενείς».
Ο ΙΣΑ έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης

Δεν υπάρχουν σχόλια: