slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα «κρυφά» μέτρα της συμφωνίας: Παγώνουν οι μισθοί στο δημόσιο – Τι γίνεται με τα ειδικά μισθολόγια

Εκτός από τον επίσημο πίνακα με τα μέτρα συνολικού ύψους 7,9 δις ευρώ η Ελληνική πρόταση περιέχει χωρίς όμως να κοστολογεί 5+1 «κρυφά» μέτρα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του enikonomia.gr:

1. Υπάρχει δέσμευση για σταθερά έσοδα ύψους 2,65 δις από τον ΕΝΦΙΑ ευρώ τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 . Ο κατά τα άλλα απεχθής φόρος όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά τονίζεται ότι -με δεδομένο ότι επίκειται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- θα ληφθεί μέριμνα μέσω αλλαγών στους συντελεστές του φόρου προκειμένου να μην μειωθεί η εισπραξιμότητα για την διετία.
2. Επαναφέρει την φορολόγηση του 13% από το πρώτο ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις που κατάργησε λιγότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο η αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.
3. Προαναγγέλλει σταδιακή προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, αστυνομικών, γιατρών ΕΣΥ πανεπιστημιακών, δικαστικών και Υψηλόβαθμου Κλήρου) με αυτά που θα ισχύσουν στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου που ετοιμάζει και θα εφαρμόσει από 1/1/2016 η Κυβέρνηση. Η αρχή προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει από τον εισαγωγικό μισθό.
4. Προβλέπεται πάγωμα του μισθολογικού κονδυλίου προς το δημόσιο τομέα μέχρι και το 2018. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι όσο το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξάνεται για τα επόμενα χρόνια ο λόγος του μισθολογικού κονδυλίου ως προ το ΑΕΠ θα μειώνεται συνεχώς.
5. Κατάργηση όσον ακόμη φόρων υπερ τρίτων συνεχίζουν να ισχύουν και έχουν στόχο την έμμεση χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Σημειώνεται δε ότι η αναπλήρωση των εσόδων που θα χαθούν θα προέλθει από την προσαρμογή των εισφορών με τις παροχές στα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Προβλέπει αύξηση των εισφορών προς τον ΟΓΑ ώστε αυτές να προσαρμοστούν με αυτές των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων Τούτο εκτός και εάν προηγουμένως ΟΓΑ δεν σ υγχωνευτεί με κάποιο άλλο μεγάλο ταμείο. Το σκεπτικό της συγκεκριμένη πρότασης είναι ότι ο ΟΓΑ επιδοτείται σε ετήσια βάση από την προϋπολογισμό με περίπου 3 δις ευρώ ενώ τα έσοδα του από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 300 -350 εκ ευρώ.
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ta-krifa-metra-tis-simfonias-pagonoun-oi-misthoi-sto-dimosio-ti-ginetai-me-ta-eidika-misthologia

Δεν υπάρχουν σχόλια: