slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στερεύουν οι βρύσες σε Κίμωλο, Αμοργό, Πάτμο, Λέρο, Καστελλόριζο Πέντε νησιά χωρίς νερό λόγω... ρευστότητας


Το νερό… νεράκι λένε (και για «πρώτη φορά Αριστερά») κάτοικοι αλλά και τουρίστες σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Χθες, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε νερό στο ακριτικό Καστελλόριζο, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα στερέψουν οι βρύσες σε νησιά που είναι τουριστικοί προορισμοί όπως: Κίμωλος, Αμοργός, Πάτμος και Λέρος.
Η εταιρία που έχει αναλάβει τη μεταφορά πόσιμου νερού από την Αθήνα στα νησιά δεν έχει «δει» ευρώ για το 2015, ενώ η σύμβασή της έληξε προχθές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ιδιοκτήτης της ναυτικής εταιρίας καλεί καθημερινά στο τηλέφωνο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, ζητώντας τα χρήματα που του έχει εγκρίνει το αρμόδιο υπουργείο, αλλά λαμβάνει την απάντηση: «Εχουμε εντολή να μη ‘‘φεύγουν’’ χρήματα από τη ΤτΕ»! Χωρίς φυσικά να εξηγεί ποιος και γιατί έχει δώσει τη συγκεκριμένη εντολή… Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα με επίκαιρη ερώτηση η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου.

Από ό,τι φαίνεται, φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες και οι κάτοικοι πολλών νησιών θα κυκλοφορούν άπλυτοι και διψασμένοι. Στα τέλη του 2014, το υπουργείο Ναυτιλίας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την υδροδότηση των νησιών για το 2015. Τον κέρδισε η εταιρία Υδροδομική, η οποία ασχολείται με το έργο 40 χρόνια και έχει στη διάθεσή της τέσσερα πλοία με τα οποία φορτώνει από το Λαύριο νερό της ΕΥΔΑΠ και το μεταφέρει με υδροφόρα στα νησιά όπου το αδειάζει στις δημοτικές δεξαμενές. Ομως, καθότι η κατοχύρωση του διαγωνισμού είχε «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έκαναν στην εταιρία απευθείας ανάθεση για τους δύο πρώτους μήνες. Ακολούθησε άλλη μία για τον Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.

Η δεύτερη προσωρινή σύμβαση του 2015 ολοκληρώθηκε προχθές. Πλέον, κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει νερό στα νησιά. «Μου έχουν πει από το νυν αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ότι έχουν υπογραφεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να πληρωθώ τουλάχιστον τους δύο πρώτους μήνες του 2015.

Το θέμα -όπως μου λένε- είναι πλέον στην ΤτΕ, η οποία θα καταβάλει το ποσό. Παίρνω καθημερινά και δυστυχώς μου λένε ότι έχουν εντολή να μη ‘‘φεύγουν’’ χρήματα από την Τράπεζα!», είπε στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος της Υδροδομικής. Επιπλέον, ο διαγωνισμός του 2015 παραμένει σε κάποιο συρτάρι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει να μεταφέρει νερό… «Μου λένε από το υπουργείο να συνεχίσω το έργο της μεταφοράς.

Δεν αντέχω άλλο… Πώς να χρηματοδοτήσω τέσσερα καράβια; Μου χρωστούν 800.000 ευρώ και απαιτούν εγγυητική 100.000 για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό!», είπε, προφανώς προβληματισμένος από την κατάσταση.
Στην ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, η κ. Ταχιάου τονίζει ότι σε περισσότερα από δέκα νησιά η μεταφορά νερού σταμάτησε, ενώ τα αποθέματα που διαθέτουν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστών για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών.

«Σε κάποια νησιά, μάλιστα, οι βρύσες των σπιτιών και των ξενοδοχείων θα στερέψουν σε λιγότερο από δύο ημέρες», είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μαρτύριο της σταγόνας.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του ΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: