Ο πρωθυπουργός παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης , κατονομάζοντάς τους, πλην του  κ. Κουτσούμπα και του Ν. Μιχαλολιάκου.
«Από τις τοποθετήσεις, διαπιστώνω ότι υπάρχει μια προσδοκία που τις συνδέει: Ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο και μάλιστα θα τα υπογράψει. Κατανοώ την προσδοκία σας για να δικαιωθείτε και να κρύψετε τις ευθύνες σας. Αλλά μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση δε θα ψηφίσει νέο μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους Α. Σαμαρά- Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη, προσθέτοντας ότι: «ΚιΑΝ δίνουμε μάχη σκληρή είναι γιατί δε δεχόμαστε να υπογράψουμε ό,τι ακριβώς σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε. Δε θα ξεχάσω την ομολογία υπουργού που έλεγε τότε ότι δεν πρόλαβε να το διαβάσει», είπε ( σ.σ εννοώντας τον Μιχ. Χρυσοχοίδη).
Απευθυνόμενος προσωπικά στον τέως πρωθυπουργό, ο Α. Τσίπρας τον κάλεσε να «αποφασίσει», όπως είπε: «Αν θα συνταχθείτε μαζί μας που απαιτούμε αναδιάρθρωση ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;»
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι η πρόταση των Θεσμών, δεν είναι παρά «κολάζ» του email Χαρδούβελη, εμφανίζοντάς τη μάλιστα καλύτερη, διότι το σχέδιο των θεσμών, προβλέπει τουλάχιστον χαμηλότερα πλεονάσματα, όπως είπε.
«Συγκρίνατε την πρόταση που μας δίνουν οι δανειστές με την πρόταση που δώσατε εσείς. Το μέιλ Χαρδούβελη ήταν δική σας πρόταση. Είναι άστοχη η σύγκριση γιατί θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Μόνο που η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πλεονάσματα από τη δική σας. Σε αυτό το περιβόητο email,  προβλέπατε και την κατάργηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ και την έκπτωση στα νησιά» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και «κάρφωσε» τον νυν Διοικητή της ΤτΕ, συμπληρώνοντας: «Πρώτος είχε φέρει την πρόταση ο τότε υπουργός σας, Γ. Στουρνάρας».
Ο ίδιος, συνέχισε, σημειώνοντας: «Οι δανειστές συμπεριέλαβαν σε μια πρόταση όλες τις δικές σας προτάσεις. Χαίρομαι ότι συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μη γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο»
Προσωπική επίθεση εξαπέλυσε και εναντίον του επικεφαλής του Ποταμιού, υπονοώντας ότι συντάσσεται με το Βερολίνο: «Αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν μου το έθεσε η Μερκελ και μου το θέτετε εσείς; Όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο θα είναι η αξιοπρέπεια και η προοπτική του ελληνικού λαού», τόνισε , αναφερόμενος στην 14η Ιουνίου που όρισε ο κ. Θεοδωράκης ως προθεσμία για να κλείσει συμφωνία.
Θα δικαιωθούμε
   «Παρά τις δυσκολίες διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε κοντύτερα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργόςΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ κλείνοντας την  συζήτηση στη Βουλή.
Περιγράφοντας το κλίμα στο οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας, μίλησε για τη σύγκρουση δύο στρατηγικών: «Η μια είναι αυτή που θέλει μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Από την άλλη μεριά είναι μια στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη. Μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους», είπε.
Στέλνοντας μήνυμα "εκτός" συνόρων, δήλωσε πως «Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πωςΑΝ επικρατήσει η στρατηγική του διχασμού αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά η καμπάνα να χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Για το δια ταύτα της συζήτησης, ανέφερε πως ήταν "χρήσιμη", προσθέτοντας πως:  «Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης», είπε  και πρόσθεσε: «βεβαίως υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με στόχο να έρθουμε σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία».

*Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Βουλή στη στήλη "Σχετικά Αρχεία"