slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αγία Αικατερίνα Οίας: Ένα θρησκευτικό «κόσμημα»


Την ευκαιρία να θαυμάσουν δωρεάν ένα θρησκευτικό «κόσμημα» θα έχουν όσοι βρεθούν στην Οία της Σαντορίνης.
Όπως ανακοίνωσε το Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε. «Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας», ο πιο παλαιός σωζόμενος ναός της Οίας θα είναι ανοιχτός και επισκέψιμος από τις 15 Μαΐου (10:00-12:00 και 17:00-20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι είτε θα επιθυμούσαν να προσευχηθούν, είτε να περιηγηθούν και να θαυμάσουν έναν ιστορικό μεταβυζαντινό ναό του νησιού. Για ομαδικές επισκέψεις εκτός ωραρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται προηγουμένως στον κ. Μανώλη Δαρζέντα (τηλ: 22860-71.008)



Εκθετήριο με ιστορικά αντικείμενα

Επίσης, το Δ.Σ. ανακοίνωσε και τη λειτουργία του «Εκθετηρίου της εκκλησίας», που βρίσκεται στον όμορο χώρο της. Στο Εκθετήριο παρουσιάζονται ιστορικά αντικείμενα της εκκλησίας και το αυθεντικό Πατριαρχικό Σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Σαμουήλ του 1764.

Όπως είναι γνωστό, στο εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, υπάρχουν 17 μεταβυζαντινές εικόνες του Μυκόνιου Ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη (1722) και μία σπάνιας αισθητικής τέχνης (ναΐφ) εικόνα της Αγίας Αικατερίνας του Θηραίου Ζωγράφου Γουλιέλμου Βαρβαρήγου (1867).

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνας, ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (1600-1641) και αποτελεί έναν από τουςαλώβητους από τους σεισμούς τρουλαίους ναούς του νησιού, ο οποίος στέκεται ολόρθος στο πέρασμα των χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: