slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΦΛΟΙΟΦΑΓΟΣ- ΦΛΟΙΤΡΙΒΗΣ (Σκολύτες)


Ο Φλοιοφάγος και ο Φλοιοτρίβης είναι μικρά κολεόπτερα που τρέφονται από τον φλοιό και το εξωτερικό στρώμα του ξύλου των κλαδίσκων. Ο Φλοιοφάγος θεωρείται σπουδαιότερος εχθρός γιατί προσβάλλει και ζωηρούς κλάδους και δέντρα ενώ ο Φλοιοτρίβης συνήθως προσβάλλει εξασθενημένους κλάδους. Όταν η προσβολή γίνεται σε κλαδίσκους διαμέτρου 2-3 εκατοστών. η νέκρωση του φλοιού προκαλεί και ξήρανση του κλάδου. Κλάδοι με μεγαλύτερη διάμετρο συνήθως δεν ξεραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία.
Συμπτώματα : Ο φλοιός πάνω από τις θυγατρικές στοές ξεραίνεται, κοιλαίνεται, ρυτιδώνεται , σκίζεται σε πολλά μέρη και τέλος εμφανίζεται μια ωοειδής ζώνη με χρώμα σκουριάς που είναι χαρακτηριστική της προσβολής των κλάδων από τον Φλοιοφάγος.



ΖΕΥΖΕΡΑ – ΚΟΣΣΟΣ
Zeuzera pyrina – Cossus cossus


Η Ζευζέρα και Κόσσος είναι δυο ξυλοφάγα λεπιδόπτερα των οποίων η προνύμφη ανοίγει στοές στο ξύλο και προκαλεί ξηράνσεις κλάδων, βραχιόνων ή και ολόκληρων δένδρων.
Συμπτώματα :Εξωτερικά, πάνω στο φλοιό, διακρίνεται σωρός από πριονίδι ή και απορρίμματα της προνύμφης. Εσωτερικά υπάρχει βαθειά στοά η οποία προχωράει από κάτω προς τα πάνω.
Οδηγίες Αντιμετώπισης : Τα μέτρα πρέπει να είναι κυρίως καλλιεργητικά .
Συνιστάται τον χειμώνα αφαίρεση με κλάδεμα των μισόξερων ή ξερών κλάδων και κλαδίσκων και απομάκρυνση τους από τους ελαιώνες , ή κάψιμο τους.
Εφαρμογή λιπάνσεων και άλλων καλλιεργητικών φροντίδων για την ενίσχυση των δένδρων.
Γενικά, κάθε μέτρο που διατηρεί τα δέντρα ζωηρά και αφαιρεί έγκαιρα τους ασθενείς ή καχεκτικούς κλάδους περιορίζει την ζημιά από τους παραπάνω εχθρούς.
Χημική αντιμετώπιση :Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αμέσως μετά την περίοδο ανθοφορίας εναντίον των τέλειων εντόμων ( με ιδιαίτερη επιμονή στο εσωτερικό μέρος της κόμης-βραχίονες) και παράλληλα τοποθέτηση παγίδων παρακολούθησης.
Να χρησιμοποιείτε μόνον εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά την χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε αυτήν.

Για το τμήμα
η Προϊσταμένη 

Καλαντζή Διονυσία
                                                             Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: