slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κυβερνητικός εμφύλιος Δραγασάκη-Βαρουφάκη


Σφάζονται  Δραγασάκη-Βαρουφάκη
Σε ρόλο διαιτητή μεταξύ τους το Μαξίμου
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα οργίαζαν οι φήμες ότι ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης, μετρούσε ώρες στην οδό Νίκης. Η εσπευσμένη κλήση του στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνδέθηκε τόσο με τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επίμαχη φωτογράφησή του με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match» όσο και με τις ρομαντικές βόλτες του ζεύγους στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, από όπου εμφανιζόταν να ανακοινώνει την αναστολή σημαντικών προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος. Υπό το βάρος αυτής της φημολογίας, που σε μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τηλεφωνούσαν σε δημοσιογράφους για να μεταφέρουν «πληροφορίες» ότι ο πρωθυπουργός έχει εκνευριστεί με τον υπουργό Οικονομικών, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να δώσει τέλος στα σενάρια και να βγει από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, προκειμένου να γευματίσουν στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.
Το παράδοξο από το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ «μένει ή φεύγει ο κ. Βαρουφάκης» είναι ότι οι επίμαχες διαρροές δεν προήλθαν από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, λίγα 24ωρα μετά από μια σημαντική νίκη που φέρεται να πέτυχε ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στο θερμό μέτωπο που έχει ανοίξει εντός της κυβέρνησης και αφορά στη σύνθεση και τη δομή της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς φορείς των δανειστών και τα τεχνικά κλιμάκια.

ΤΑΚΤΙΚΗ
Με σειρά παρασκηνιακών κινήσεων του κ.Βαρουφάκη, αλλά πρώτιστα εξ αιτίας της αλλοπρόσαλλης εικόνας της τακτικής της Ελλάδας που έβγαινε στο εξωτερικό από τις θεαματικές παρεμβάσεις του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής στο Μάντσεστερ, Γιώργος Χουλιαράκης, υποχρεώθηκε σε οικειοθελή αποστασιοποίηση από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων και στο κεντρικό πλάνο βρέθηκε η καθηγήτρια Ελενα Παναρίτη.
Ο κ. Χουλιαράκης, που ήταν από την πρώτη στιγμή «τα αυτιά και τα μάτια» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στις συζητήσεις με τους «θεσμούς», δεν μπορούσε να υιοθετήσει ως διαπραγματευτικά ορθό και αποτελεσματικό το συγκρουσιακό ύφος και το διαπραγματευτικό στυλ του κ. Βαρουφάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης εξέφραζε αντιρρήσεις επί της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, ενώ τις περισσότερες φορές αναγκαζόταν να παρακάμπτει τον κ. Βαρουφάκη και να συνομιλεί απευθείας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Επίσης, δεν ήταν σύμφωνος με τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η δημόσια διαχείριση των πληροφοριών από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων τόσο σε τεχνικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ
Στα παραπάνω σκιαγραφείται η κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στην ομάδα διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου σοβεί ένας πόλεμος επιρροής για το πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών και των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης και συμπεριφοράς. Από τη μία είναι αυτή των «Αγγλοσαξόνων», υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη,στην οποία ανήκουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, και από την άλλη η παρέα των «Γιάνκις», υπό τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, Γ. Βαρουφάκη, στην οποία, εκτός από την Ελενα Παναρίτη, ενεργό ανάμειξη έχει και ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Οι μεν πρώτοι προέρχονται από βρετανικά πανεπιστήμια και σε ζητήματα οικονομικής διαπραγμάτευσης υιοθετούν ένα πιο συντηρητικό προφίλ, χωρίς φλύαρες και θεαματικές κινήσεις, ενώ οι δεύτεροι ανήκουν στην κατηγορία των «αμερικανοτραφών» και διέπονται από την κουλτούρα της «εντυπωσιοθηρίας».

«ΑΠΟΣΥΡΣΗ»
Αυτό, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο κ. Χουλιαράκης υπήρξε από την πρώτη στιγμή ένας «σιωπηλός» διαπραγματευτής, ενώ η κυρία Παναρίτη, με το που ανέλαβε ρόλο στο επιτελείο της κυβέρνησης, εκτέθηκε στη δημοσιότητα, με όχι τόσο θετικά αποτελέσματα, καθώς από μια παρέμβασή της προκλήθηκε ολόκληρη αναστάτωση σχετικά με την αποκάλυψη ότι υπάρχει κίνδυνος να μην καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.
Στη μέση αυτής της ιδιότυπης αντιπαράθεσης μεταξύ των ανθρώπων του Γ. Δραγασάκη και του Γ. Βαρουφάκη βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος επίσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι υπήρξε καθηγητής του κ. Γ. Χουλιαράκη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία τους.Πάντως, από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται προσπάθεια ο «εμφύλιος» που σοβεί στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου να μη λάβει δημόσιες διαστάσεις και η «απόσυρση» του κ. Χουλιαράκη από την πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης να αποδοθεί σε προσωπικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: