slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Είμαστε υπό "αντιμνημονιακή" Κατοχή


Η Τρόικα επιστρέφει δριμύτερη ενώ ο ΟΟΣΑ μπαίνει στο παιχνίδι για να πάρει κομμάτι από το πλιάτσικο που γίνεται στην Ελλάδα
“Κάποιοι θα έρθουν, αλλά δεν ξέρω ποιοι”, ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, όσον αφορά στην άφιξη των τεχνιτών κλιμακίων ελέγχου των δανειστών. Ο κύριος Βαρουφάκης προσπαθώντας να πείσει τον ελληνικό λαό ότι Τρόικα δεν θα έρθει αφήνει στην φαντασία του κάθε πολίτη για το.... ποιοι θα έρθουν και τι δουλειά θα κάνουν.

Όχι Τρόικα αλλά Τετράικα
Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να πει τα “σύκα σκάφη” δεν θα υποδεχτεί την Τρόικα σε υπουργεία για να κάνουν ελέγχους, αλλά...
θα τους ετοιμάσει ολόκληρη αίθουσα για τηλεδιάσκεψη δίνοντας άμεσα ενημέρωση στις Βρυξέλλες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που όμως το κρατούν κρυφό το ποιο θα είναι. Η συγκάλυψη που κάνει η κυβέρνηση στους κατοχικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς συνεχίζεται, ονομάζοντας τους εκ νέου ελέγχους των δανειστών σε “Brussel Group”. Δηλαδή όχι Γιάννης, αλλά Γιάνης.
Στην ουσία η Τρόικα θα έρθει σε τρία απανωτά κύματα και εκτός από τους τρεις υπαλλήλους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν, θα προστεθεί ακόμη ένας υπάλληλος. Αυτός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέσω του οποίου θα δίνονται τα δανεικά στην Ελλάδα (δηλαδή μέσω τραπεζών).


Τα εύσημα στον Σαμαρά
Το καλό χαρτί που κρατά η ελληνική κυβέρνηση για να δείξει πόσο ανέβηκαν τα έσοδα της Ελλάδας είναι ο μνημονιακός ΕΝΦΙΑ που επέβαλλε η κυβέρνηση Σαμαρά. Τα έσοδα από το νέο χαράτσι πήρε από τις τσέπες των Ελλήνων 2,5 δις ευρώ από τα οποία πληρώθηκε και η δόση του ΔΝΤ.
Μπορεί, η "αριστερο-πατριωτική" κυβέρνηση να ήταν ενάντια σε όσα μνημονιακά επέβαλλε η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά στις νέες διαπραγματεύσεις για νέα δανεικά, στο τραπέζι βάζουν τα ανθελληνικά χαράτσια που επιβλήθηκαν από τους δανειστές με εκτελεστές τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς και την σημερινή.


Καλώς τον ΟΟΣΑ
Ενώ οι Τροικανοί θα κάνουν ελέγχους στην Ελλάδα δίνοντας νέες εντολές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι. Ο κύριος Τσίπρας σήμερα θα υπογράψει το Σύμφωνο Μεταρρυθμιστικών Μέτρων με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανγχέλ Γκουρία. Το τι θα έχει αυτό το Σύμφωνο μένει επτασφράγιστο μυστικό και δεν μπορεί η κοινή γνώμη να εμπιστευθεί τον κύριο Βαρουφάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο με τον ΟΟΣΑ θα είναι ένα εργαλείο μεταρρυθμίσεων που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα.


Μεσοπρόθεσμο σημαίνει Κατοχή
Δεν λέει να ξεστρατίσει από την γραμμή των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων ούτε η σημερινή. Ετοιμάζει νέο μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2019 σύμφωνα με το οποίο κλειδώνουν οι προϋπολογισμοί των υπουργείων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σταθεροί και στα επίπεδα που θέλουν οι δανειστές με μέτρα διαρθρωτικά που θα έχουν αντίκτυπο στην φορολογία των πολιτών και στο βιωτικό τους επίπεδο.
Νέο Μεσοπρόθεσμο σημαίνει ότι οποιαδήποτε και να είναι η βούληση του λαού, ακόμα και μέσω εκλογών, δεν θα μπορεί να αλλάξει τα όσα θα είναι υπογεγραμμένα με το μεσοπρόθεσμο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει το νέο μεσοπρόθεσμο να το καταθέσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Οι εταίροι, όχι απλά συνεχίζουν να δρουν ως κατοχικές δυνάμεις, αλλά βάζουν την ελληνική κυβέρνηση να “παίζει” τον ρόλο του διαφορετικού με την δήθεν αλλαγή πολιτικού αέρα υπέρ της εθνικής αξιοπρέπειας. Οι μνημονιακοί εφαρμοστικοί νόμοι είναι σε ισχύ, καινούργιοι θα μπουν προς ψήφιση, οι τροϊκανοί καλύπτονται από την κυβέρνηση σε ιδιωτικά ξενοδοχεία, ο ΟΟΣΑ μπαίνει στο παιχνίδι της εποπτείας της Ελλάδας με το αζημίωτο και ο λαός περιμένει ακόμα την “ανάσα αξιοπρέπειας”.



Στον τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια: