Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Κ. Λαπαβίτσας: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει - Το καλύτερο είναι να βγούμε από το ευρώΚάθε μέρα και χειρότερα. 
Ο Θεός να βάλει το χέρι του για τη σωτηρία αυτής της δύσμοιρης χώρας.

H στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει διαμηνύει ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Λαπαβίτσας, σε κοινή του συνέντευξη στην γερμανική «Der Tagesspiegel» και το «ThePressProject International», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει έρθει η στιγμή για την Ελλάδα και τους εταίρους της να καταλάβουν πως μαστιγώνουν ένα νεκρό άλογο. Αντ' αυτού πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια έξοδο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συναίνεσης. Μετά από πέντε χρόνια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια πραγματική δημόσια συζήτηση».
Όπως λέει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει έλθει στο τέλος της αφού αυτή ήταν να παίξει τον ρόλο του καταλύτη στην Ευρωζώνη και να ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με την Ελλάδα. Αλλά όπως τονίζει αυτό δεν έγινε. "Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθυγράμμιση, αλλά μηχανισμοί των θεσμών και η λογική της νομισματικής ένωσης" αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας και προσθέτει ότι όπως έχει γίνει φανερό "αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις".
Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως έχει μπροστά της μια δύσκολη απόφαση, είτε δηλαδή να επιμείνει στο προεκλογικό πρόγραμμα ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί, ή όπως λέει το Brussels Group ή Τρόικα, καθώς προσθέτει ότι μπορούμε να το πούμε όπως θέλουμε.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, αυτά τα δύο δεν είναι συμβατά και δεν υπάρχει μέση οδός.
"Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές" λέει χαρακτηριστικά.
Μετά από όλα αυτά αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναζητήσει μια πραγματική εναλλακτική, δηλαδή την έξοδο από το ευρώ, αφού σύμφωνα με τον ίδιος αυτή ήταν η μόνη τροπή που μπορούσαν να πάρουν τα γεγονότα.
"Εάν πρέπει να εφαρμόσεις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ριζοσπαστικό, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά πως θα το κάνεις στα όρια της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει εντολή θα εκπληρώσει το πρόγραμμά του. Άμεσα ή έμμεσα έχει πάρει εντολή θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ ευθέως στους πολίτες" επισημαίνει.
Γι' αυτό και όπως λέει πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα για αυτή την εναλλακτική στρατηγική.
"Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένας καθαρός διάλογος, κάτι που δεν είναι εύκολο έπειτα από πέντε χρόνια παραπληροφόρησης και εκφοβισμού. Το κλίμα είναι δηλητηριασμένο. Αυτή τη στιγμή η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μου είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με συναίνεση και ομαλότητα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρωζώνη δεν θέλει ένα Grexit.
Το 2011 ο Σόιμπλε ήταν υπέρ της ιδέας. Τώρα αν τους το ζητήσει μια χώρα, μπορούν να το δεχθούν. Το τίμημα θα είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά και η προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η προστασία των τραπεζών. Η Ευρώπη θα κέρδιζε ηρεμία και ειρήνη για κάποια περίοδο. Το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από την ΕΕ" καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :