slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρουσίαση νέου βιβλίου του κ. Νίκου Αλιπράντη (λεύκωμα Σοφίας Θραψιάδου)


Παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Φιλολόγου και συγγραφέα κ. Νίκου Χρ. Αλιπράντη, με τίτλο: «Μια Αρσακειάδα στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Το λεύκωμα της Σοφίας Θραψιάδου (1890)» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου του Αρσακείου Μεγάρου, στο κέντρο της Αθήνας.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλιπράντη προλόγισε η κ. Νονίκη Πέρδικα Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.) (του φορέα ο οποίος οργάνωσε την εκδήλωση) και κύριοι ομιλητές ήταν: ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Σέργης και η Φιλόλογος κ. Αθηνά Πέππα-Μεσσήνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του.........
Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ο κ. Εμμανουήλ Μαρμαράς, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και ο κ. Στέφανος Λέπουρας, τ. Έπαρχος, συγγραφέας και Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου. Ποιήματα απήγγειλε η κ. Κατερίνα Δέφνερ-Καφή, Καθηγήτρια Ωδείου Αθηνών, Ποιήτρια και Μουσουργός.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε ο κ. Εμμανουήλ Λιγνός, Νομικός, Δημοσιογράφος, Διευθυντής της Εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα».
Το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του κ. Αλιπράντη μάς δίνει την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην Αθήνα του 19ου αιώνα και ιδίως της εικοσαετίας 1870-1890 μέσα από τις πληροφορίες που μας δίνει ο ίδιος ο κ. Αλιπράντης αλλά και μέσω των λοιπών στοιχείων που παρατίθενται, π.χ. μέσα από κείμενα αθηναιοκεντρικά διάσημων συγγραφέων, ποιητών κλπ., και επίσης με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό αρχειακής φύσεως, αλλά και φωτογραφιών με κτίρια και ναούς (της περιοχής του Ψυρρή κλπ.), που υπάρχουν και σήμερα, αλλά που συνδέουν κατάλληλα με το παρελθόν της Αθήνας και με το περιεχόμενο του βιβλίου. Δίνονται πληροφορίες για τα Αρσάκεια σχολεία και βέβαια δίνονται και περιεχόμενα του λευκώματος, ιδίως ποιήματα, αλλά γίνεται και μια γενικότερη αναφορά στα λευκώματα της εποχής εκείνης, που (ως προς τη μορφή) είναι διαφορετικά από σύγχρονα “λευκώματα” (αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως (κυρίως) facebook κλπ.).
Μπορούμε στο λεύκωμα της Σοφίας Θραψιάδου να βρούμε τους προβληματισμούς και τον συναισθηματικό κόσμο των μαθητριών του Αρσακείου της εποχής εκείνης. Στο λεύκωμα παρουσιάζονται υπαρξιακές ανησυχίες, συναισθήματα φιλίας, έρωτα, πικρίες κλπ. Ένα περιεχόμενο γεμάτο από πολλές σκέψεις, εντυπώσεις αλλά και λυρισμό. Αυτοσχέδιες ποιήτριες γράφουν τους στίχους τους αποκαλύπτοντας τον εσωτερικό κόσμο, τα όνειρα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των τότε μαθητριών του Αρσακείου, που μπορούμε γενικεύοντας εμείς να πούμε ότι είναι και γενικότεροι προβληματισμοί της εκάστοτε μαθητιώσας νεολαίας ιδίως των προηγούμενων εποχών. Μας έδωσε την ευκαιρία το λεύκωμα αυτό να μπούμε (οι μεγαλύτεροι) σε ένα κόσμο νεανικό, συναισθηματικό, ονειρικό.
Όπως είπε, μιλώντας κατά την εκδήλωση ο Καθηγητής κ. Μανόλης Σέργης, τέτοια λευκώματα, όπως και λαϊκά απομνημονεύματα, σημειώματα κλπ., αποτελούν πλέον ενδιαφέρον (όσο και καινούργιο) αντικείμενο της επιστήμης της Λαογραφίας στα οποία αξίζει να δοθεί προσοχή και να μελετηθούν συστηματικά. Από την άποψη αυτή ο κ. Αλιπράντης πρωτοπορεί στον τομέα αυτό με την παρουσίαση του λευκώματος της γιαγιάς του Σοφίας Θραψιάδου (1871-1953).
Το παρουσιασθέν βιβλίο είναι το 41ο βιβλίο του ακαταπόνητου ερευνητή και συγγραφέα Φιλολόγου κ. Νίκου Αλιπράντη, ο οποίος στη μακρόχρονη συγγραφική δραστηριότητά του έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στην επιστημονική έρευνα γενικότερα αλλά ειδικότερα στην έρευνα των θεμάτων των Κυκλάδων και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του της Πάρου και έχει τιμηθεί και με σημαντικές διακρίσεις (όπως π.χ. από τη Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.). Η προσφορά του κ. Αλιπράντη και στην επιστήμη και στις Κυκλάδες και την Πάρο είναι ανεκτίμητη. Η ποιότητα του έργου του τον καταξιώνει ως ένα πολύ σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα, λόγιο και συγγραφέα. Ο ίδιος εκδίδει ανελλιπώς επί δεκαετίες (από το 1979) και το αξιόλογο περιοδικό “Παριανά Γράμματα” (το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει ήδη 135 τεύχη κυκλοφορίας).
Η προαναφερθείσα εκδήλωση για το νέο βιβλίο του κ. Αλιπράντη ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και σημαντική και για τις (ή στα νεώτερα χρόνια για τις και τους) αποφοίτους των Αρσακείων Σχολείων, αλλά και για τους Κυκλαδίτες της Αθήνας (σε μια εκδήλωση και με αρκετό κυκλαδικό “χρώμα”) και για τους λοιπούς παρευρεθέντες στην εκδήλωση.

Γιάννης Λογαράς
Φιλόλογος














Δεν υπάρχουν σχόλια: