slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΒΕΝΑΜιΚ ENANTIO «KYKΛΑΔΙΚΗΣ» : "Κοράκια" του καθεστώτος και "παπαγαλάκια" του τύπου κρώζουν πάνω από το Κ.Υ. Νάξου



Με αφορμή την έγγραφη  καταγγελία του Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσ. - Κ.Υ. Νάξου που αποτελείται από ιατρούς και εργαζόμενους, που έχει να κάνει με  τις επισφαλείς εφημερίες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υγείας  και τις κενές βάρδιες του τομέα Ε.Κ.Α.Β. Νάξου, όπως επίσης και ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας με ανακρίβειες για το όλο θέμα,  θέλουμε να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις που νομίζουμε αναγκαίες  & απαραίτητες για την αντικειμενική αλήθεια των.......

πραγμάτων.

Μιλήσαμε με μέλη  του Επιστημονικού Συμβουλίου τα οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι το Επιστημονικό λέει "Ναι" στο πλαφόν των εφημεριών όπως επίσης  πουθενά δεν αναφέρεται σε "χρονοβόρες Ε.Δ.Ε." και ότι με αυτές τις αναφορές  αλιώνεται η ουσία του εγγράφου του Επιστημονικού Συμβουλίου .Προφανώς όλα τα ανακριβή του παραπάνω δημοσιεύματος αλιεύθηκαν  σε επίπεδο καφενείου  ,μεταξύ τυρού και αχλαδιού του δημοσιογράφου με άγνωστο ποιους .Δεν μας κάνει όμως εντύπωση η στρέβλωση της είδησης γιατί είναι κοινή τακτική τους.Άλλωστε,είναι φίλα προσκείμενοι του καθεστώτος που είναι υπεύθυνο για την τραγική κατάσταση της υγείας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο .

Τώρα για το κείμενο του Επιστημονικού Συμβουλίου αυτό καθ'αυτό, θα λέγαμε ότι αναφέρεται, πρώτον  στις εφημερίες που πραγματοποιούνται στο Κ.Υ. Νάξου & είναι επισφαλείς ( επικίνδυνες δλδ)  για τους ασθενείς και  τους εργαζόμενους, λόγω του ότι σε 24ωρη βάση δεν υπάρχει ειδικευμένος ιατρός μέσα στο Κ.Υ. Νάξου παρά μόνο ένας αγροτικός - ανειδίκευτος ιατρός με την νοσηλεύτρια βάρδιας.Αιτία οι μικτές εφημερίες που θα αναφερθούμε παρακάτω.Και δεύτερον ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με τις κενές βάρδιες του τομέα Ε.Κ.Α.Β. Νάξου λόγω της υποστελέχωσης  και την μετάθεση των ευθυνών με έγγραφη εντολή από την διοίκηση στον καθημερινό συντονιστή ιατρό εφημερίας για την κάλυψη στις μονές πρωινές βάρδιες του ασθενοφόρου με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου όποτε χρειάζεται.Πράγμα δύσκολο και  παράνομο .Στην ουσία αποδυναμώνουν τα Τ.Ε.Π. για να καλύψουν τα ασθενοφόρα λόγω έλλειψης πληρωμάτων.

Όλα αυτά τα  τραγικά - επικίνδυνα δεδομένα, το επιστημονικό συμβούλιο τα επιρρίπτει στην τωρινή διοίκηση του Κ.Υ. Νάξου που τα επιβάλει με διατακτικά αυταρχικά έγγραφα-εντολές όπως όπως αυτό  που κάνει αναφορά και για μικτές εφημερίες των ειδικευμένων ιατρών της βάρδιας, γνωρίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης και όχι μόνο.
Ένα παράδειγμα για να γίνουμε σαφής :Όπως είναι γνωστό όταν υπάρχει βάρδια που  έχει σε ενεργή εφημερία μόνο αγροτικό ιατρό και σε μικτή τον ειδικευμένο τότε από τις 22:00 μ.μ και μετά, ο ειδικευμένος ιατρός θα πάει σπίτι του και αν ο αγροτικός κρίνει απαραίτητο θα τον καλέσει τηλεφωνικώς .Οπότε το Κ.Υ. λειτουργεί κάποιο διάστημα  μόνο με τον αγροτικό, πράγμα παράνομο και επικίνδυνο  για νοσοκομείο που νοσηλεύει στους θαλάμους .Όταν νοσηλεύονται ασθενείς πρέπει να υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο στο χώρο ειδικευμένος ιατρός και όχι μόνο ένας βέβαια αλλά πολλών ειδικοτήτων.Αυτό προϋποθέτει όμως ενεργής εφημερίες και όχι μικτές.Θα ρωτούσε εύλογα κάποιος : και γιατί δεν κάνουν ενεργείς εφημερίες  οι γιατροί ? Μα είναι πολύ απλό ,γιατί οι ενεργείς εφημερίες κοστίζουν παραπάνω από τις μικτές και της ετοιμότητας. Στα πλαίσια λοιπόν των περικοπών για την υγεία και όταν το κόστος είναι πάνω από τον άνθρωπο  έχουμε και αυτά  τα παράδοξα .Αλλά όπως είναι γνωστό η νυν διοίκηση εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές πιστά και κατά γράμμα χωρίς ουσιαστικά να υπολογίζει ανθρώπινο κόστος .

Βέβαια το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την όλη κατάσταση στο Κ.Υ. Νάξου. Έπρεπε πολύ καιρό πριν, να είχε κρούσει τον κώδωνα   κινδύνου και βγαίνοντας  μπροστά να ευαισθητοποιήσει & κινητοποιήσει παράλληλα την κοινωνία της Νάξου για την επερχόμενη δύσκολη κατάσταση  και όχι τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από ένα άλλο έγγραφο  της διοίκησης που λίγο πολύ απειλεί το Επιστημονικό Συμβούλιο με πειθαρχικές διώξεις αν "υπερβάλει ευθυνών " όπως αναφέρει , δλδ με λίγα λόγια του "συστήνει" να μην ασχολείται με καταγγελίες  που θίγουν θέματα του Κ.Υ. Νάξου ώστε να μην δημοσιοποιούνται τα κακώς κείμενα .Για το λόγο αυτό επικαλείται το άρθρο 9 του νόμου  3329/2005      που αναφέρει τις αρμοδιότητες των Επιστημονικών Συμβουλίων Νοσοκομείων πανελλαδικά.Θέλει δηλαδή να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδρά και δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το καθεστώς.

Οι μνημονιακές  πολιτικές που εφαρμόζονται στον ευαίσθητο χώρο της  υγείας έχουν αγγίξει τα όρια της  γενοκτονίας. Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες το ζουν καθημερινά στο πετσί τους με τα χαράτσια στην υγεία , με την υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης ,με το κλείσιμο νοσοκομείων και με την ολοένα και μεγαλύτερη στροφή του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη ,άλλωστε το δια ταύτα της καταγγελίας του επιστημονικού συμβουλίου αυτό προμηνύει .Αυτοί που πρέπει να διεκδικήσουν πραγματικό νοσοκομείο στη Νάξο είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δλδ οι ίδιοι οι κάτοικοι .Αν αυτοί δεν βγουν μπροστά αγωνιστικά απαιτώντας το αυτονόητο,δλδ δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στη Νάξο και δωρεάν δημόσια υγεία  ,καμιά καταγγελία εκ των υστέρων δεν θα είναι ικανή να ανατρέψει την ροή των δυσάρεστων γεγονότων  που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

-Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους άνεργους ανασφάλιστους ,μετανάστες .

-Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικό αγαθό.

http://svennamik.blogspot.gr/2014/11/blog-post_8.html

«ΝΑΙ», ΣΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ, «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΕΔΕ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ Γ.Ν.-Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ

Ανησυχητική ησυχία στο Νοσοκομείο Νάξου. Παρά το γεγονός ότι στις τάξεις των εργαζομένων του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου πρυτανεύει εδώ και αρκετό καιρό η επιθυμία να στηριχτεί με κάθε τρόπο το Ε.Σ.Υ. στα νησιά μας («για το καλό των 20.000 κατοίκων τους») οι του επιστημονικού προσωπικού δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των (πολυσυζητημένων εφημεριών). «Στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας το θέμα των Εφημεριών των έχουν επιλύσει. Στο νοσοκομείο μας, γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση;» ρωτούν. Πέραν αυτού, κρίνουν ότι η διαδικασία των ΕΔΕ που είναι πολύ προσφιλής – όπως επισημαίνουν – στον διοικητή κ. Λάμπου, «είναι ένας ακόμη λόγος που βάζει φρένο στην καλή περιοχή υπηρεσιών στον πολίτη». Εφημερίες λοιπόν και ΕΔΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γιατρών, που δεν παραλείπουν να σημειώνουν ότι τα δύο αυτά αποστήματα πρέπει οπωσδήποτε να σπάσουν…
-Και για τα δύο αυτά θέματα ευθύνες παρασκηνιακά αλλά και ευθέως ευθύνες επιρρίπτουν στον διοικητή Θ. Λάμπου…
-Αναμένεται να του ζητήσουν εντός των επομένων ημερών ν” αναθεωρήσει τις απόψεις του και την τακτική του…
ΔΥΟ εξαιρετικής σημασίας ζητήματα θα επιδιώξουν να φέρουν στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας οι του επιστημονικού προσωπικού του Γ.Ν.- Κέντρου Υγείας του νησιού μας. Και είναι αυτά: Οι Εφημερίες (ζητούν να μπει πλαφόν, «για να ξέρουμε τι κάνουμε») και οι ΕΔΕ. «Δεν γίνεται να έχουμε τόσες πολλές ΕΔΕ. Έτσι δεν προάγεται η υγεία…» υπογραμμίζουν οι περισσότεροι γιατροί. Και είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν από τον διοικητή κ. Λάμπου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ν” αναθεωρήσει την πολιτική του και ως προς τις Εφημερίες αλλά και ως προς τις ΕΔΕ.
Οι γιατροί λένε «ΝΑΙ», στο πλαφόν στις εφημερίες. Λένε «όχι», στις χρονοβόρες ΕΔΕ. Και επισημαίνουν ότι «με το σύστημα εφημεριών και με τις απανωτές ΕΔΕ, σωστή παροχή υπηρεσιών στον απλό πολίτη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει. Δεν προάγουν την υγεία οι ΕΔΕ». Και ρωτούν: «Στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας το θέμα των Εφημεριών τον έχουν επιλύσει. Στο νοσοκομείο μας, γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση;»
Δεν δικαιούμαστε να μη… βλέπουμε
Οι γιατροί του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου εμμέσως πλην σαφώς καθημερινά πια αφήνουν να εννοηθεί δημοσίως ότι, «χάρη στην καλή θέληση των γιατρών, λειτουργεί ακόμη το Νοσοκομείο Νάξου». Δεν παραλείπουν δε, να επισημαίνουν ότι, «πλην κάποιων εξαιρέσεων, και όλοι οι άλλοι που δουλεύουν στο νοσοκομείο – το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, δηλ.-, βάζουν πλάτη στην καλή λειτουργία του νοσοκομείου».
Γνωρίζουμε «από πρώτο χέρι» ότι πασχίζει η νυν διοίκηση του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου να δώσει απαντήσεις στα ουκ ολίγα οικονομικά (οικονομικά) προβλήματα που καλείται να επιλύσει. Όμως, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο (που λένε) να καταφέρει το παραμικρό, αφού το συνολικό κονδύλι για το τρέχον έτος υπέρ του ημέτερου νοσοκομείου είναι για τη φετινή χρονιά κατά τα 2/3 πετσοκομμένο. Επιβάλλεται συνεπώς όλοι όσοι νοιάζονται πραγματικά για τη Δημόσια Περίθαλψη στο νησί μας, να απαιτήσουν λύσεις άμεσες από το αρμόδιο καθ” ύλην υπουργείο.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νάξος, Ηρακλειά, Δονούσα, Κουφονήσι, Σχοινούσα) είναι δήμος απαιτητικός. Δεν είναι δήμος προβληματικός. Είναι όμως δήμος που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Και μπορεί το θέμα του Νερού και των αμιαντοσωλήνων να κάνουμε πώς δεν το … βλέπουμε· μπορεί το θέμα-πρόβλημα με τα Σκουπίδια να κάνουμε πως δεν το … βλέπουμε· μπορεί το θέμα-πρόβλημα με το Λιμάνι να κάνουμε πως δεν το … βλέπουμε, όμως: το πρόβλημα-μείζονος, ζωτικής σημασίας κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Νοσοκομείο Νάξου δεν δικαιούμαστε σε καμία των περιπτώσεων να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.
Ασφαλώς και πρέπει όλοι όσοι δουλεύουν για λογαριασμό του ημέτερου νοσοκομείου να στηρίξουν και με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν την όποια προσπάθεια προς επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει, αυτοχρεωθούν – πάρουν στους ώμους τους όλοι οι προαναφερθέντες. Οπωσδήποτε και έχει λόγο στο εν λόγω υψίστης σημασίας κεφάλαιο και ο Νάξιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.
Στην κόψη του ξυραφιού…
Με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και τα κρεβάτια να μειώνονται κατά χιλιάδες εύλογα γεννάται το ερώτημα που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που… δεν περισσεύουν και που έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το δημόσιο σύστημα υγείας.
Πρακτικά το λουκέτο στις κλίνες σημαίνει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να συνωστίζεται στα τακτικά ιατρεία, θα πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές και θα πληρώνουν έως και 50%   κάποια ταμεία παραπάνω από το κρατικό τιμολόγιο και φυσικά θα αυξάνουν συνεχώς οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία
Την ίδια ώρα, το κράτος πληρώνει μέχρι και €7.500 για αεροδιακομιδές ασθενών που χρειάζονται απλά μια… ακτινογραφία. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, αρκετές αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται άσκοπα καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Υπογραμμίζουν επίσης ότι, δεν γίνεται ορθολογικός προγραμματισμός στο θέμα των αεροδιακομιδών. Και προσθέτουν ότι, σηκώνεται ελικόπτερο για μια ακτινογραφία, αφού οι γιατροί επικαλούνται είτε ότι δεν έχουν τεχνολόγο είτε ότι δεν έχουν φιλμ για ακτινογραφία. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η πίεση, για να πραγματοποιηθεί μια αεροδιακομιδή, πίεση που προέρχεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους ασθενούς αλλά και από πολιτικά πρόσωπα…
Κοντολογίς: Με κουβάρι δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς όπου ευημερούν οι αριθμοί και οι θεωρίες συνήθως  δυστυχούν οι άνθρωποι. Η εφαρμοζόμενη βίαιη προσαρμογή του ΕΣΥ στα οικονομικά δεδομένα του μνημονίου φέρνει οβιδιακές αλλαγές τόσο στα νοσοκομεία όσο και την καθημερινότητα των ασθενών.
Πάνω από 11.000 νοσοκομειακές κλίνες προβλέπεται να κλείσουν άμεσα -με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου-, συγχωνεύσεις κλινικών και πενήντα διασυνδεόμενων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, προκαλεί αίσθηση η αποκάλυψη πως το κράτος ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά  σε αεροδιακομιδές ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, και μεγάλα κενά  σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γιατρούς. «Τρύπες»  που όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, προσπαθούν να «μπαλωθούν» με προσλήψεις επικουρικών γιατρών με… μπλοκάκι. Και την ίδια ώρα οι αιώνιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών αναγκάζουν 50άρηδες και 60άρηδες γιατρούς  να πραγματοποιούν 24ωρες βάρδιες, οκτώ και δέκα φορές τον μήνα για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι νοσοκομειακές  κλινικές.
Μέσα σε όλα τα δυσάρεστα που παραπάνω σταχυολογήσαμε και παρουσιάσαμε το γεγονός ότι η μονάδα παραγωγής οξυγόνου εγκαταστάθηκε προ αρκετού καιρού στον υπόγειο χώρο του «Νοσοκομείου» – Κέντρου Υγείας Νάξου! Κοντολογίς, καρποφόρησε μια προσπάθεια που θα έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως, έγινε κι αυτό, προς… έκπληξη πολλών συντοπιτών μας! Και, βεβαίως, των ιδίων των ιατρών του ημετέρου Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου.
Η παραπάνω θετική εξέλιξη σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με το, κατά προσωπική μας εκτίμηση – άποψη υπό αναβάθμιση Κέντρο Υγείας Νάξου, όπως και αυτή που αφορά στην έλευση επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο μας, καταγράφεται στα «συν» της υπό τον κ. Θεοχάρη Λάμπου διοικήσεως.
Μας καλύπτουν, οι επικουρικοί…
Δεν επιθυμούν να κατοικοεδρεύσουν μόνιμα στο νησί μας και να καλύψουν τις ανάγκες τού νοσοκομείου μας, νοσοκομειακοί γιατροί. «Επικουρικούς» έχουμε που μας καλύπτουν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα θα βρει την λύση του.
Αλλά ακόμη και αν ανοίξει η όρεξη κάποιων να “ρθουν στο νοσοκομείο της Νάξου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι διατεθειμένο να τους καλύψει τις μηνιαίες αποδοχές τους.
Εάν το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν πραγματικό νοσοκομείο θα απασχολούσε δώδεκα μήνες τον χρόνο από εξήντα (60) έως εβδομήντα (70) ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Και τότε, θα λειτουργούσαν και τα χειρουργεία του (υπό την βασική προϋπόθεση ότι θα υπήρχε Μονάδα Αιμοδοσίας).
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω το εξής γεγονός: Μια τεράστια επίθεση είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Αυτή την φορά ο «εχθρός» είναι οι ήδη κουτσουρεμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία που κραυγάζουν ότι πρέπει να περικοπούν και άλλο.
Με την καθημερινή τους προπαγάνδα για σπατάλες και διαφθορά, με αυθαίρετα και στημένα πολλές φορές στοιχεία, με το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων νοσοκομείων, επιδιώκουν να αδρανοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα, ώστε να περάσουν ανώδυνα οι άγριες περικοπές στις δημόσιες παροχές στην Υγεία. Αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση για να ξεμπερδέψουν μια και καλή, ακόμη και από αυτές τις ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες κρατικές παροχές στην υγεία.
Επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσεως, τα χρέη του δημόσιου τομέα της Υγείας, που δημιούργησε η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τα μονοπώλια για τα οποία το κράτος εξασφάλισε απλόχερη χρηματοδότηση, κίνητρα, φοροαπαλλαγές κ.λπ.
Η στάση πληρωμών στην Υγεία έχει ήδη ξεκινήσει Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις εκβίασαν τον λαό ότι αν δε δεχτούν τις νέες περικοπές και μέτρα, θα γίνει στάση πληρωμών. Στη ουσία όμως η στάση πληρωμών έχει ξεκινήσει προ πολλού και στον τομέα της Υγείας. Τι άλλο είναι οι δραστικές περικοπές στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων και οι ανάλογες στα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός; Δεν είναι στάση πληρωμών οι περικοπές στις αποδοχές των υγειονομικών οι οποίες θα ενταθούν με το προωθούμενο «ενιαίο μισθολόγιο»; Στάση πληρωμών δεν είναι όταν ένα μέρος των αναγκαίων εφημεριών θα πρέπει να πληρώνεται όχι από το κράτος αλλά τα έσοδα του νοσοκομείου που θα προέλθουν από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους;
Η πρωτόγονη αντιμετώπιση «περιστατικού»
Σημειώναμε περί τα τέλη του περασμένου Ιουλίου ότι ξεμένει από γιατρούς το οικείο νοσηλευτικό ίδρυμα… Γράψαμε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόβλημα με τις βάρδιες και τα ασθενοφόρα… Τα απανωτά γεγονότα επιβεβαίωσαν τα γραφόμενά μας… Δυστυχώς.
Προ δύο μηνών, ως γνωστόν, μεταφέρθηκε στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας ένα έκτακτο περιστατικό. Και μεταφέρθηκε με Ι.Χ. επαγγελματικό αυτοκίνητο. Γεγονός που επιβεβαίωσε δημόσια και ο ίδιος ο διοικητής κ. Λάμπου.
Πρωτόγονη η… απάντηση που δόθηκε στο «έκτακτο»… «Απάντηση» που σε κάθε περίπτωση εκθέτει το Ε.Σ.Υ. στην Νάξο. Αν ο Γερμανός που έφερε τραύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην μέση, αύριο – μεθαύριο μάς ζητήσει «τα ρέστα» τι θα του απαντήσουμε; Ότι δεν βγαίνουν οι βάρδιες για το ασθενοφόρο, μήπως;
Γνωστό είναι το πρόβλημα με τις «βάρδιες». Όμως, η πολιτεία κωφεύει.
Στον αντίποδα αυτού του γεγονότος τα «φρέσκα» νέα που αφορούν στην κάλυψη του κατ” επίφασιν νοσοκομείου μας με επιστημονικό – ιατρικό προσωπικό. Και εδώ πρόβλημα έχουμε – πρόβλημα που εβδομάδα με την εβδομάδα διογκώνεται…
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση των γιατρών κ. Καπίρη Γερμανού, Κλεάνθους Γιάννη και Πέγου Θανάση. Ο πρώτος, αποχωρεί εντός των επομένων εβδομάδων και ο δεύτερος επίσης, ο δε γιατρός της δημοτικής κοινότητας Σχοινούσας Α. Πέγος, περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση (απάντηση στην προσφυγή του) για την μετά από χρόνια μετακίνησή του σε άλλη περιοχή της χώρας.
Έτσι, έχει η εικόνα του Γ.Ν.-Κέντρου Υγείας τούτη την εποχή. Και είναι φθινόπωρο – μήνας Νοέμβριος. Σε κάθε περίπτωση τα νεότερα – οι εξελίξεις αυτές που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του Γ.Ν.-Κέντρου Υγείας Νάξου μόνον οσμή αισιοδοξίας δεν αναδίδουν…
Γιάννης Βλαχάκης

 ΤΟ S.O.S. ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Η «Κ» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο που αφορά στην αγωνία των γιατρών για τον τρόπο αντιμετωπίσεως των επειγόντων περιστατικών
-Ακάλυπτο για είκοσι (20) βάρδιες τον μήνα του νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας.
-Και ο αν. υπουργός Υγείας κοινωνός των προβλημάτων του ημετέρου Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου.
Όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει για την εικόνα – τρόπο λειτουργίας του (υποτίθεται υπό αναβάθμιση Κέντρου Υγείας Νάξου) επιβεβαιώνονται και από τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν το επιστημονικό προσωπικό να περνά στην αντεπίθεση και να διεκδικεί μεταξύ άλλων και καλύτερες υπηρεσίες υγείας τους κατοίκους των νησιών μας.
Στο χθεσινό ρεπορτάζ κάναμε αναφορά στο «όχι» των γιατρών στον τρόπο καταρτίσεως του προγράμματος των εφημεριών. Όπως αναφορά κάναμε επίσης και στο γεγονός ότι όλοι τους (μα όλοι τους) λένε «όχι» στις απανωτές ΕΔΕ που κατ” εντολή του διοικητού κ. Λάμπου διενεργούν / διεκπεραιώνουν μια διαδικασία που προφανώς κατά τον κ. Λάμπου πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθηθεί – υλοποιηθεί προκειμένου να πέσει φως σε πρόσωπα και γεγονότα που κατά το τελευταίο διάστημα «σημάδεψαν» την εικόνα του οικείου νοσηλευτικού ιδρύματος.
Δεν είναι αντίθετοι οι γιατροί στο να πέσει «φως» σε υποθέσεις και περιστατικά όπως και σε πρόσωπα που αποτελούν χτυπητά «μείον» για το ΕΣΥ στο νησί μας. Δεν ανέχονται όμως να αναλώνονται όπως εντός αλλά και εκτός Κέντρου Υγείας υποστηρίζουν ευθαρσώς με την διενέργεια Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων σε μια χρονική περίοδο που ο πολίτης της Νάξου και των γύρω νησιών τον γιατρό τον θέλει γιατρό (και από πάνω του κάθε ώρα και στιγμή που θα τον χρειαστεί, και όχι) και όχι εισαγγελέα ή ανακριτή…
Στα κάγκελα τουλάχιστον 15 γιατροί
ΔΕΝ γράψαμε κάτι καινούργιο χτες. Όπως δεν πρόκειται να γράψουμε την είδηση του… αιώνα σήμερα. Θα αποκαλύψουμε όμως ένα πράγμα το οποίο χωρίς αμφιβολία θα προκαλέσει πολλές και θορυβώδεις συζητήσεις εντός και εκτός Κέντρου Υγείας. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να σημειώσουμε ότι τα περί εισαγγελέως που ακούγονται στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας και τα οποία έχουν εδώ και μέρες ταξιδέψει μέχρι και την Αθήνα τα διασταυρώσαμε και είναι ακριβή. Να αναφέρουμε λοιπόν ότι βοά η Αθήνα παρακαλώ (στους διαδρόμους του Υπουργείου Υγείας οι… διαδρομιστές τα περί εισαγγελέα τα “χουνε κάνει… τούμπανο την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος τα “χει… κρυφό καμάρι (;!)
Ξέρουν ότι είναι θέμα ωρών να σκάσει ένα έγγραφο του περιεχομένου του οποίου θα λάβει γνώση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου όσο και ο αν. υπουργός Υγείας. Και, βεβαίως και η 2 ΔΥΠΕ και όλοι όσοι καταγίνονται θεσμικά και μη με τα του κατ” επίφασιν Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου. Αυτή είναι η είδηση. Και κατά γενική ομολογία είναι είδηση βαρύνουσας σημασίας.
Κατά τα άλλα, αυτά τα οποία σε κάθε περίπτωση θα συμπεριλάβουν στην επιστολή τους οι γιατροί δεν μπορεί να είναι διαφορετικά από όλα όσα η «Κ» κατ΄ επανάληψιν έχει επισημάνει – σημειώσει. Όπως:
Η όχι πλήρης / επαρκής κάλυψη των επειγόντων και μη περιστατικών
Οι αμαρτωλές εφημερίες
Ο τρόπος λειτουργίας των ασθενοφόρων (διακομιδές) και οι βάρδιες (που δεν βγαίνουν). Ως προς αυτό το τελευταίο να υπογραμμίσουμε επίσης και τούτο το οποίο το γνωρίζουν και τα «τσιμέντα» του υπό αναβάθμιση Κέντρου Υγείας του νησιού μ,ας. Ότι δηλ. ο συντονιστής εφημερίας στέλνει από τα «επείγοντα» τους εφημερεύοντες να καλύψουν τα κενά στις διακομιδές.
Θα εκπέμψουν SOS, οι γιατροί. Και δεν θα κάνουν άσχημα. Άλλωστε το S.O.S. αυτό αφορά στην δημόσια περίθαλψη – στην περίθαλψη που δικαιούται να έχει ο κάθε ασφαλισμένος και όχι μόνο. Και που το υφιστάμενο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές τις μνημονιακές δεν τους τις παρέχει…
Τουλάχιστον δεκαπέντε γιατροί αναμένεται να συνυπογράψουν το περιεχόμενο αυτής της επιστολής η σύνταξη της οποίας αναμένεται να γίνει σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα…
Στην κόψη του ξυραφιού…
Το Νοσοκομείο Νάξου με τα πολλά και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά όλοι όσοι δουλεύουν για λογαριασμό του ΕΣΥ στο νησί μας. Το θέμα που θα βγάλει αυτή η κατάσταση…
ΓΙΑ «απροθυμία» να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο βουλευτής Κυκλάδων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος είχε καταθέσει για το σχετικό θέμα ερώτηση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του προ καιρού σημείωνε:
Κατέθεσα Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο – Κ.Υ. της Νάξου…
Δυστυχώς μέχρι σήμερα εισπράξαμε την εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου Υγείας που αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί ουσιαστικά μια γενικόλογη αναφορά που αποφεύγει τη συγκεκριμένη απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και τα κρεβάτια να μειώνονται κατά χιλιάδες εύλογα γεννάται το ερώτημα που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που… δεν περισσεύουν και που έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το δημόσιο σύστημα υγείας.
Πρακτικά το λουκέτο στις κλίνες σημαίνει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να συνωστίζεται στα τακτικά ιατρεία, θα πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές και θα πληρώνει έως και 50% κάποια ταμεία παραπάνω από το κρατικό τιμολόγιο την ώρα που θα αυξάνουν συνεχώς οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία
Την ίδια ώρα, το κράτος πληρώνει μέχρι και €7.500 για αεροδιακομιδές ασθενών
που χρειάζονται απλά μια… ακτινογραφία. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, αρκετές αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται άσκοπα καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Υπογραμμίζουν επίσης ότι, δεν γίνεται ορθολογικός προγραμματισμός στο θέμα των αεροδιακομιδών. Και προσθέτουν ότι, σηκώνεται ελικόπτερο για μια ακτινογραφία, αφού οι γιατροί επικαλούνται είτε ότι δεν έχουν τεχνολόγο είτε ότι δεν έχουν φιλμ για ακτινογραφία. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η πίεση, για να πραγματοποιηθεί μια αεροδιακομιδή, πίεση που προέρχεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους ασθενούς αλλά και από πολιτικά πρόσωπα…
Κοντολογίς: Με κουβάρι δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς όπου ευημερούν οι αριθμοί και οι θεωρίες συνήθως  δυστυχούν οι άνθρωποι. Η εφαρμοζόμενη βίαιη προσαρμογή του ΕΣΥ στα οικονομικά δεδομένα του μνημονίου φέρνει οβιδιακές αλλαγές τόσο στα νοσοκομεία όσο και την καθημερινότητα των ασθενών.
Στις επάλξεις και τα σωματεία εργαζομένων…
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι προ 2,5 ετών (εγκαίρως δηλ.) το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου, Αμοργού, Π.Ι.& Π.Ι.Ι Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ) σε ανακοίνωση του επεσήμαινε:
«Την Τρίτη, 1η Μάη, εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, αλλά και πολίτες του νησιού μας, συγκεντρώθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.) και διαδήλωσαν για την άμεση αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας και  για Δημόσια, δωρεάν περίθαλψη και υγεία για όλο το λαό.
Λίγο αργότερα, έπεσε στην αντίληψη μας, η κατάπτυστη απόφαση του νέου Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου που δημοσιεύτηκε και όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την Νοσοκομειακή μας Μονάδα, αλλά την συρρικνώνει σε βαθμό κακουργήματος.  Ο νέος Οργανισμός, καταργεί 27 θέσεις ειδικευμένων ιατρών καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία του. Προβλέπει μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΧΩΡΙΣ Νεφρολόγους, μονάδα Αίματος ΧΩΡΙΣ Βιοπαθολόγους και καταργεί μια πλειάδα άλλων ειδικοτήτων (παθολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, χειρουργούς, ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, καρδιολόγους, μαιευτήρες, ακτινοδιαγνώστες κ.λπ.) που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού της Νάξου και των γύρω νησιών μας. Περικόπτει ακόμα, θέσεις νοσηλευτικού, μαιευτικού, παραϊατρικού, λοιπού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και θέσεις προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης του Νοσοκομείου μας, που αντιμετωπίζει τραγικά  προβλήματα και στον τομέα αυτό,  αφήνοντας μας τελικά με μια δομή, που ούτε τις ανάγκες Κέντρου Υγείας δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες διατάξεις που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και προβλέπουν την απασχόληση από 07/05/2012  ιδιωτών ιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (αρ.41 του Ν.4058/2012), αποδεικνύουν περίτρανα την πρόθεση του κράτους για διάλυση του Εθνικού συστήματος Υγείας και παράδοσης του στα χέρια ιδιωτών.
Η τακτική αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκομμένη από την γενικότερη διάλυση του Κράτους Προνοίας που προωθείται τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις κρίσιμες εποχές που ζούμε, οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για να προλαβαίνουν το κακό, πριν τους  χτυπήσει την πόρτα.
Γι αυτό, καλούμε όλους τους εργαζομένους στον κλάδο υγείας, αλλά και όλο το λαό της Νάξου, Αμοργού  και Μικρών Κυκλάδων, να αντισταθούν σθεναρά σε αυτή τη βίαιη επίθεση των κρατούντων κατά της υγείας και κατ’επέκτασιν της ίδιας της ζωής μας.»
Η (προ μηνών) Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων υγείας ΕΣΥ έφερε τα πάνω κάτω στην Δημόσια Υγεία στα νησιά μας (Νάξο και  Μικρές Κυκλάδες).
Η υπαγωγή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου σε αυτό της Σύρου είναι γεγονός. Διοικητική και οικονομική υπαγωγή. Συνεπώς, υποβάθμιση… Τεράστιο το θέμα. Γι” αυτό και αντέδρασαν τότε σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο (μας) καθώς και οι της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου καταγγέλλοντας την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί μας.
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως ένα ακόμη σωματείο που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στα του Γ.Ν.-Υγείας Νάξου. Πρόκειται για το ΣΒΕΝΑΜιΚ.
Η Γενική Συνέλευση για το υπό σύσταση Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. και Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, κατήγγειλε προ δύο ετών τις απαράδεκτες (όπως τις χαρακτήρισε) πρακτικές του μνημονιακού κράτους, να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών μέσω των Προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας δηλαδή μέσω νοικιασμένης εργασίας που εξαναγκάζει τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε διαδικασίες που τους οδηγούν σε ομηρία, να εγκλωβίζονται  σε καθεστώς ανασφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας και να συμβιβάζονται, μη έχοντας άλλη λύση, με τα ψίχουλα που τους πετάνε. Ενώ ανέφερε επίσης ότι οι διάφορες ΜΗ.ΚΥ.Ο., ως σύγχρονοι προαγωγοί, αναλαμβάνουν να στελεχώσουν προσωρινά δημόσιες υπηρεσίες, κάνουν δηλαδή τη δουλειά του κράτους, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους προμήθεια 5%. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η αναξιοπιστία και η αδιαφάνεια, αλλά και εδραιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών η ελαστική εργασία και η πλήρης κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων.
Στο μεταξύ από τον ιατρικό κόσμο της χώρας επισημαίνεται και τούτο (που δεν περνά απαρατήρητο): Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως το κράτος ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά  σε αεροδιακομιδές ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, και μεγάλα κενά  σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γιατρούς. Τρύπες  που όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, προσπαθούν να «μπαλωθούν» με προσλήψεις επικουρικών γιατρών με… μπλοκάκι. Και την ίδια ώρα οι αιώνιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών αναγκάζουν 50άρηδες και 60άρηδες γιατρούς  να πραγματοποιούν 24ωρες βάρδιες, οκτώ και δέκα φορές το μήνα για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι νοσοκομειακές  κλινικές.
Γνωρίζουμε «από πρώτο χέρι» ότι πασχίζει η νυν διοίκηση του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου να δώσει απαντήσεις στα ουκ ολίγα οικονομικά (οικονομικά) προβλήματα που καλείται να επιλύσει. Όμως, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο (που λένε) να καταφέρει το παραμικρό, αφού το συνολικό κονδύλι για το τρέχον έτος υπέρ του ημέτερου νοσοκομείου είναι για τη φετινή χρονιά κατά τα 2/3 πετσοκομμένο. Επιβάλλεται συνεπώς όλοι όσοι νοιάζονται πραγματικά για τη Δημόσια Περίθαλψη στο νησί μας, να απαιτήσουν λύσεις άμεσες από το αρμόδιο καθ” ύλην υπουργείο.
Γιάννης Βλαχάκης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να έμπαινε και το κείμενο της Κυκλαδικής που υπάρχει στο διαδίκτυο για να δούμε που διαφωνούν εκεί στο σβενιαμίκ και που όχι; Ετσι για ποικιλία (γιατί για δεοντολογία ουδείς λόγος) Γιατί το ανέρτησαν στο μλπογκ και δεν το διέψευσαν στην εφημερίδα κατευθείαν; Μήπως δεν συμφωνεί όλο το ΔΣ του Σβενιαμίκ με αυτό το κείμενο που έτρεξες να το υιοθετήσεις Νάξιε; Γιατί δεν μπήκε το έγγραφο του επιστημονικού συμβουλίου που πρέπει να το έχουν; Για ψάξτο...

Ανώνυμος είπε...

naxie ετοιμάσου λεβέντη μου για τα παρακάτω: Μάθε να διαβάζεις πριν χύσεις το φαρμάκι σου. Αν διάβαζες σωστα δεν θα είχες τα προηγούμενα ντράβαλα: ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΜΠΛΟΓΚ "ΝΑΞΟΣ ΥΓΕΙΑ"ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ΤΟΥ Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ