slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Χατζημάρκος: «Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Περιφέρειας για τα λιμάνια»


Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου του
Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου

Για τον ορισμό του ως εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην τριμερή επιτροπή που συστάθηκε μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου - ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ, για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014.

Ο κ. Χατζημάρκος ορίστηκε τακτικό μέλος στην Επιτροπή, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας με τα περισσότερα λιμάνια στην ελληνική επικράτεια.
Για το ζήτημα αυτό εξάλλου, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, ότι άμεσα θα συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις, η μια στη Ρόδο, με τους εκπροσώπους των Λιμενικών Ταμείων της Δωδεκανήσου και η δεύτερη στη Σύρο, με τους εκπροσώπους των Λιμενικών Ταμείων των Κυκλάδων, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για τις θεσμικές αλλαγές.

Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους δημάρχους Ρόδου και Λέρου, συζητήθηκε επίσης το μείζον θέμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη μεταφορά τους από νησί σε νησί, με αφορμή το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων» που δόθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως «το πρόβλημα αυτό που απασχολεί έντονα πολλούς δημάρχους μικρών νησιών, αντιμετωπίζεται με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ».
Και για τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, ο Περιφερειάρχης είπε πως «οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι όλες οι κατευθύνσεις και όλες οι δικές μας προτάσεις, είναι πάντοτε σε συνεργασία με τους δήμους. Θέλουμε να συνεργαστούμε, για να χτίσουμε αποτελεσματικές δομές (λιμάνια) και αποτελεσματικές λειτουργίες (απορρίμματα)».

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Περιφέρειας για τα λιμάνια
Ειδικότερα για το ζήτημα των λιμανιών ο Περιφερειάρχης τόνισε στην συνέντευξη Τύπου πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαχείρισή τους, έχει εξασφαλίσει ότι θα είναι η ίδια παρούσα στον διάλογο και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί οριζόντια λύση, που να αφορά το σύνολο της χώρας. «Θέλουμε λιμάνια πνεύμονες ανάπτυξης για να νησιά. Το θέμα πρέπει να το δούμε έξω και πέρα από την προσωπική ατζέντα του κ οποιουδήποτε ασκεί πολιτική εξουσία σε κάθε τόπο. Είναι στο χέρι μας αν καταφέρουμε εμείς σήμερα να συμφωνήσουμε και να ομονοήσουμε, να πάμε στο μοντέλο το οποίο εμείς θα αποφασίσουμε».
Εξηγώντας εξάλλου τον λόγο για τον οποίο η Περιφέρεια διεκδικεί κομβικό ρόλο στη διαχείριση των λιμανιών, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός προβλημάτων των λιμανιών του Νοτίου Αιγαίου, περνάει μέσα από την Περιφέρεια, όσον αφορά στην διαδικασία αντιμετώπισης και επίλυσης. Επιπλέον, η Περιφέρεια είναι εκείνη που καλείται να σηκώσει το φορτίο της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου και να εξασφαλίσει πόρους σε λιμάνια που σήμερα δεν είναι νομιμοποιημένα και στα οποία απαγορεύεται να γίνουν έργα. Επίσης, από τα ίδια τα Λιμενικά Ταμεία και από τα ίδια τα νησιά. έρχονται διαμαρτυρίες και καταγγελίες ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Τροπολογίες για τις ατέλειες του «Καλλικράτη»
Όσον αφορά στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ντινόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Λεονταρίδη και του Υφυπουργού κ. Ντόλιου.
Τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του θεσμού των Περιφερειών και με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη». Ζητήθηκε και συμφωνήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, να γίνει άμεσα καταγραφή των θεμάτων, ούτως ώστε, το συντομότερο δυνατόν, εντός του Δεκεμβρίου να έλθουν ως τροπολογίες στη Βουλή.

Πρόταση για ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ
Στο διήμερο των επαφών του στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Ιατρίδη και τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο.
Ειδικότερα, με το Υπουργείο Εργασίας συζητείται η δομή και η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε να έλθει στη Ρόδο στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ίδιος με τους συνεργάτες του, προκειμένου να υπάρξει μια επιτόπια συνεργασία σχετικά με τους πόρους που θα εκχωρηθούν στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παράλληλα, να γίνει ενημέρωση σε δήμους και σε φορείς αγροτών, σχετικά με τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο, το μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Σε όλες τις συναντήσεις, εκτός από το θετικό κλίμα, νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε και σε θετικά αποτελέσματα, άμεσα, από τη στιγμή που και εμείς από την πλευρά μας θα μπορέσουμε να καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως «στον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κατετέθη πολύ συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους μου, σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πιστεύω πως πολύ σύντομα και από εκεί , μπορούμε να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα., σε κάθε περίπτωση».

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες
Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης είπε πως «παρακολουθώντας κανείς τα θέματα, διαπιστώνει ότι η μάχη είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Έχουμε το δικό μας εσωτερικό μέτωπο, θέματα που αφορούν εμάς, τις δικές μας αποφάσεις και τη διαχείριση όλων αυτών των ανοιχτών πληγών που έχουμε παραλάβει, όπως η Γέφυρα Κρεμαστής, όπου νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτική και απολύτως διάφανη η ενημέρωση που έγινε στο Σώμα. Έχουμε επίσης αυτήν την περίοδο ανοιχτά θέματα σε εθνικό, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για όλα αυτά τα θέματα. Τα παρακολουθούμε όλα».
Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τρίτη ο Περιφερειάρχης θα έχει συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου θα εξετασθούν ειδικά ζητήματα της περιοχής.
«Μέγιστη πράξη πατριωτισμού σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο και τη χώρα, είναι η υπευθυνότητα. Πάρα πολύ υπεύθυνα, μεθοδικά, ακούραστα, πάντα με πρόταση και με σχέδιο, πάντα δημιουργικά και ποτέ καταγγελτικά και για τις εντυπώσεις, προσερχόμεθα σε όλες αυτές τις μάχες, είμαστε παρόντες, προσφέροντας στον τόπο, προσφέροντας και στη χώρα μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η αλλαγή στο μοντέλο αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων, θα φέρει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα και μάλιστα σύντομα. Νομίζω πως αυτό γίνεται ήδη αντιληπτό, ακόμη και στα μάτια των κακόπιστων. Συνεχίζουμε». 

Ρόδος 21 Νοεμβρίου 2014
Δελτίο τύπου από το γραφείο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: