slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εργασιακού Μεσαίωνα συνέχεια στο Νεώριο της Σύρου

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ένας ακόμη εργαζόμενος που τόλμησε να διεκδικήσει το αυτονόητο, τα δεδουλευμένα του, απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στις σημερινές εργασιακές συνθήκες, δεν νοείται να διεκδικείς, να παλεύεις, να ονειρεύεσαι. Πρέπει μόνο να σκύβεις το κεφάλι και να δουλεύεις για όσο έχεις δουλειά, κακοπληρωμένη ή απλήρωτη, ανασφάλιστη, σε συνθήκες που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντάς. Αλήθεια, ποια είναι η θέση του συνδικάτου εργαζομένων για την απόλυση του συναδέλφου τους; Ποιο ρόλο σκοπεύει να παίξει μετά από το συγκεκριμένο γεγονός; Γιατί αν και ο ρόλος του θα πρέπει να είναι αυτός του μπροστάρη στον αγώνα των μελών του για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για την τήρηση της νομιμότητας στον εργασιακό χώρο, το μόνο που μέχρι τώρα απέδειξε ότι ξέρει καλά να κάνει, είναι να "ευχαριστεί δημόσια" την εργοδοσία, που τους δίνει ψίχουλα από τα δεδουλευμένα τους... Στον ίδιο παρονομαστή βρίσκονται και οι εργαζομένοι του Καζίνο Σύρου, όπου η εργοδοσία υιοθετώντας πρακτικές εκφοβισμού, προχωρά και αυτή σε απολύσεις εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, προσλαμβάνοντας σε αντικατάστασή τους νέους υπαλλήλους, γενικών καθηκόντων...

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κατάργησης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ετοιμάζεται και η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, με το πρόσχημα της περικοπής των "συνδικαλιστικών προνομίων". Στην ουσία όμως θέλουν να περικόψουν και να περιορίσουν ότι έχει απομείνει, από την προειδοποίηση της κήρυξης μιας απεργίας, την πραγματοποίηση συσκέψεων και ενημερώσεων των εργαζομένων, μέχρι την προστασία των συνδικαλιστών και κάθε εργαζόμενου που δεν σκύβει το κεφάλι. Και βέβαια αρωγούς σε αυτό έχουν όλα τα φιλομνημονιακά ΜΜΕ.


Στην Ελλάδα των μνημονίων και των αναδιαρθρώσεων, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης προχώρησε πρόσφατα σε περικοπή των δομών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταργώντας τις Διευθύνσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Προχώρησε δηλαδή στην απορρύθμιση μιας δομής ελέγχου των συνθηκών εργασίας η οποία σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας: “...Αντιπροσωπεύουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο αποτελεσματική και σύγχρονη επιθεώρηση εργασίας”. Ο σχεδιασμός για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την εγκαθίδρυση ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα εκτελείται με απόλυτη ακρίβεια!


Η απόλυση αυτή και κάθε άλλη ενέργεια που εντάσσεται στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή! Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ για άμεση επαναφορά του πλαισίου θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, του θεσμού της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας, καθώς και για κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων.


Σας καλούμε όλους να στηρίξουμε μία άλλη πραγματικότητα, να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή!





ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: