slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ενημέρωση για τον Καταρροϊκό Πυρετό από την ΕΑΣ Νάξου

Με αφορμή την εμφάνιση του Καταρροϊκού Πυρετού σε ζώα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα στη Νάξο δεν έχει υπάρξει κανένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα, γεγονός που αποδεικνύετε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει βάλει σε καραντίνα τις Κυκλάδες όπως άλλες περιοχές της χώρας.
Η ΕΑΣ Νάξου από την Παρασκευή έχει αρχίσει και ενημερώνει τους γαλακτοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους της και σήμερα δια του κτηνίατρου της Βασίλη Κατσάνη δίνει ενημερωτικά στοιχεία για την ασθένεια προς όλους τους κτηνοτρόφους.
Το θέμα χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα από τους αρμόδιους φορείς και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού από αναρμόδιους διότι εγκυμονεί ο φόβος, χωρίς λόγο, να δημιουργήσει πρόβλημα στα κρέατα στο γάλα και στα τυριά μας.
Παρακάτω ακολουθούν οι πληροφορίες σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό:

ü Τα κυριότερα συμπτώματα που θα παρατηρήσει ο κτηνοτρόφος είναι δύσπνοια, πρησμένα χείλη, μουσούδα και αυτιά, πυρετός 42 οC, ανορεξία, κατάπτωση, φλεγμονή, διαβρώσεις και έλκη μέσα στο στόμα και ειδικά στα ούλα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένη μπλε γλώσσα, χωλότητα (κουτσαίνουν) εξαιτίας φλεγμονής στο κάτω άκρο του ποδιού, αμυγδαλίτιδα (πρησμένος λαιμός), εμετός, πνευμονία, επιπεφυκίτιδα και πτώση του τριχώματος.
ü Η εξάπλωση του ιού γίνεται κυρίως με ένα είδος κουνουπιού. Για αυτό πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών στα ζώα, ψεκασμό κατάλληλων εντομοκτόνων σε λιμνάζοντα νερά, διαχείριση της στάθμης των λιμναζόντων νερών και να μαντρίζονται τα ζώα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσής τους από τσιμπήματα των κουνουπιών.
ü Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο της Ε.Α.Σ. Νάξου κ. Βασίλη Κατσάνη (6982432942)
Σημειώνεται ότι το νόσημα δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Με εκτίμηση


Βασίλης Κατσάνης
Κτηνίατρος Ε.Α.Σ. Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια: