slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ''ΔΕΞΙΑ'' ΕΛΙΑ


ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Ήρθε νομίζω η ώρα να μιλήσουμε με διευθύνσεις και ονόματα. Αναφέρομαι στην περίφημη διεύρυνση της ΝΔ η οποία σε αυτή την φάση εξαντλείται στην συζήτηση για την συνεργασία του Γιώργου Καρατζαφέρη με τη ΝΔ ενώ σε επόμενη φάση θα λάβει γενικότερο χαρακτήρα.
Το Μαξίμου μελετά την πιθανότητα να κατέλθει στις εκλογές με την μορφή της σύμπραξης ένα σχήμα που να περιλαμβάνει τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ , τη Νέα Μέρα , την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, Ανεξάρτητους Βουλευτές και ορισμένα ρετάλια της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται τώρα, '' μπορεί ο Καρατζαφέρης να επιστρέψει στη ΝΔ; '' είναι '' ναι '' αλλά όχι με το σκεπτικό που προκρίνει ο ίδιος. Ο ίδιος επιθυμεί την συνεργασία με την μορφή σύμπραξης προφανώς για να μην διαλυθεί το κόμμα του και χάσει την κρατική χρηματοδότηση . Ζητά δέσμευση για υπουργοποίηση ( Άμυνας ) και θεωρεί ότι η καλύτερη πολιτική στρατηγική είναι η σύμπηξη ενός μετώπου εναντίον του Τσίπρα.

Λυπάμαι αλλά αυτό το σκεπτικό είναι συνταγή ήττας και αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει στην διάλυση της ΝΔ, όχι στην ενίσχυση της . Επί της στρατηγικής ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τα ''μέτωπα εναντίον ' ' έχουν συνδυαστεί με ήττες της συντηρητικής παράταξης .Θυμίζω : Την '' απαλλαγή '' κόντρα στην '' αλλαγή '' του Ανδρέα. Ηττήθηκε. Το '' Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω'' κόντρα πάλι στον Ανδρέα. Ηττήθηκε. Το μέτωπο κατά Σημίτη στις τοπικές εκλογές του 1998. Δεν επικράτησε . Οι νίκες δεν περνάνε μέσα από αρνήσεις αλλά από καταφάσεις. Η ΝΔ έγινε πλειοψηφικό ρεύμα τον Ιούνιο του 2012 επειδή η στρατηγική της είχε θετικό πρόσημο, την παραμονή στο ευρώ.

Η στρατηγική του '' αντί '' είναι γέρικη πολιτική σκέψη και οδηγεί σε συσπειρώσεις μειοψηφίας , όχι πλειοψηφίας. Επί του προσωπικού τώρα : Να γυρίσει ο Καρατζαφέρης, καμία αντίρρηση, αλλά υπό δύο προυποθέσεις : Η πρώτη , να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τον τρόπο που φέρθηκε σε όλους τους ηγέτες της παράταξης από το 2000 μέχρι σήμερα. Πλην Μητσοτάκη επιτέθηκε σε όλους : Και στον αείμνηστο Έβερτ στον οποίο χρέωνε '' εβραική καταγωγή'', και στον Καραμανλή τον οποίο πολέμησε ανηλεώς από το στασίδι του '' Mega '' για δύο ολόκληρα χρόνια και στον Σαμαρά. Το σλόγκαν του στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν '' να αλλάξουμε πρωθυπουργό ''. Και ο Καραμανλής θα τον συγχωρήσει και ο Σαμαράς. Αρκεί ένα mea culpa. O κυνισμός ορισμένων ότι '' στην πολιτική αυτά γίνονται και πρέπει να τα ξεχνάμε για το καλό της παράταξης'' είναι λάθος.

Καλό για την παράταξη είναι να έχει αρχές . Σε κάθε περίπτωση η πολιτική πρέπει να έχει συναίσθημα και να μην είναι κυνική. Το έλεγε ο Αβέρωφ στον Κώστα Τασούλα κάποτε : '' Να μην στεγνώνεις τις αποφάσεις σου .Η πολιτική για να είναι ανθρώπινη πρέπει να έχει και συναίσθημα ''. Η δεύτερη προυπόθεση για την επιστροφή είναι να αναστείλει την λειτουργία του κόμματος του,να γυρίσει πλήρως στη ΝΔ και μην θέτει προαπαιτούμενα. Αν θέλει να πολεμήσει τον Τσίπρα όπως λέει, ναι, αλλά χωρίς απαιτήσεις για Υπουργεία. Η πατρίδα και η παράταξη θα τον δεχτούν πίσω αν είναι ανιδιοτελής. Πρόταση μέλλοντος, ... δεν μπορεί να είναι άλλωστε, μόνο στον παρόντα χρόνο μπορεί να βοηθήσει. Τελευταίο αλλά όχι έλασσον : Η δεξιά ελιά – σε μια εποχή που διαλύεται η κεντροαριστερή- δεν είναι μέθοδος νίκης αλλά μέθοδος ήττας και διάλυσης της ΝΔ με την παρούσα μορφή . Αδιανόητο για τον μέσο ψηφοφόρο της παράταξης να δεχθεί την εξίσωση της ΝΔ με αποτυχόντες και αποδοκιμασθέντες από τον λαό (στις ευρωεκλογές ) πολιτικούς σχηματισμούς .Δεν είναι δυνατόν να φεύγεις, να καταδιώκεις το κόμμα σου και όταν αποτυγχάνεις να επιστρέφεις ως ισότιμος !


ΥΓ : Ο μόνος που δύναται να βάζει όρους επιστροφής είναι ο Πολύδωρας . Αρνήθηκε να ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ και δικαιώθηκε πανηγυρικά..


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Δημοκρατία την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: