slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βραχυκύκλωσαν τον Τσίπρα οι βουλευτές της ΝΔ: Πέρασαν τροπολογία για τους μοναχούς και τον ανάγκασαν να ψηφίσει παρών


Ρελάνς στην επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος από τους βουλευτές της Ν.Δ.-Τροπολογία για απαλλαγή υποβολής Ε9 για την εκκλησία και αφορολόγητο 9.500 ευρώ στους μοναχούς-Παρών από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τόλμησε να καταψηφίσει

Αποδεκτή έγινε πριν από λίγο από τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο βουλευτική τροπολογία 16 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ευεργετικές διατάξεις για τον κλήρο. Σύμφωνα με αυτή θεσμοθετείται...
αφορολόγητο για καθαρό ποσό σύνταξης ύψους 9.500 χιλιάδων ευρώ, για τους μοναχούς ενώ με δεδομένο ότι οι εκκλησίες δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ επέρχεται και απαλλαγή από την υποβολή Ε9. Παράλληλα με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι στις περιπτώσεις εκμίσθωσης ακινήτων από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, το τέλος χαρτοσήμου των μισθωμάτων αποδίδεται από τον μισθωτή.

Τέλος, εξαιρεί από την παρακράτηση και απόδοση φόρου «την Ιερά Κοινότητα, τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και τα εξαρτήματα αυτών», όταν απασχολούν πρόσωπα για πάσης φύσεως μισθωτή εργασία και στο εξής οι ίδιοι οι μισθωτοί υποχρεούνται στην απόδοση του οφειλόμενου φόρου.

πparapolitika.gr

«Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για τον Άγιο Όρος

Δεν καταψήφισε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία που αφορούσε στο Άγιο Όρος, η οποία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του υπεύθυνου Παιδείας του κόμματος Τάσου Κουράκη, δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών» για την συγκεκριμένη τροπολογία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται πως είναι «άνευ αντικειμένου και σκοπού» η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων Ε9, δεδομένου ότι προβλέπεται ήδη η απαλλαγή από τον ΕΝ.ΦΙ.Α των νομικών προσώπων και οντοτήτων των γνωστών θρησκειών και δογμάτων, για κτίρια που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για λατρευτικό, θρησκευτικό ή κοινωφελή σκοπό, όπως και για τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους που υπόκεινται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, όσο και για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του, ακόμη και εάν δεν βρίσκονται εντός Αγίου Όρους.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη μη υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους κανονικούς - μη δόκιμους - μοναχούς οι οποίοι εισπράττουν συντάξεις με ετήσιο ύψος έως 9.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο χωρίς την απαίτηση προσκόμισης αποδείξεων. Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως το ποσό των 9.500 είναι χαμηλό και ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται ως επί τον πλείστον για επισκευαστικές εργασίες σε κελιά.

Επιπλέον προβλέπεται η απαλλαγή τέλους χαρτοσήμου για τις Ιερές Μονές, όπως επίσης δε θα γίνεται παρακράτηση φόρου για τα μισθωτά πρόσωπα που παρέχουν κάθε είδους εργασία στις Ιερές Μονές.

Ανδρέας Μπελεγρής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: