slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ντοκουμέντο: Ιδού το κατηγορητήριο για το θαλασσοδάνειο στον κουνιάδο του Βενιζέλου, Δημήτρη Μπακατσέλο (έγγραφο)


Καταπέλτης ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης για δάνειο 1 εκατ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εγγυήσεις στην εταιρεία του Δημήτρη Μπακατσέλου. Την περασμένη Τρίτη ο Lykavitos.gr (δες εδώ) αποκάλυψε την είδηση για την....


άσκηση κακουργηματικής δίωξης, που έχει να κάνει με την χορήγηση τραπεζικού δανείου ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ χωρίς επαρκείς Τραπεζικές εγγυήσεις στην εταιρεία του κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου Δημήτρη Μπακατσέλου.

Το Σάββατο τα “Παραπολιτικά” αποκάλυψαν το κατηγορητήριο – καταπέλτη του Ανακριτή Διαφθοράς Γεώργιου Ανδρεάδη, από το οποίο προκύπτει πως η οικογενειακή επιχείρηση της συζύγου του Ευάγγελου Βενιζέλου Λήλας Μπακατσέλου έλαβε δάνειο 1 εκατομμυρίου ευρώ από το ΤΤ χωρίς καμία σοβαρή τραπεζική εγγύηση.

Όπως μάλιστα είχε γράψει και κατά το παρελθόν το “Hot Doc” η εταιρεία που έλαβε το δάνειο, «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ Α.Ε.», λίγους μήνες μετά τον δανεισμό της προσέφυγε στο Άρθρο 99, δήλωσε δηλαδή δημόσια πως βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευσηζητώντας (δύο φορές) δικαστική προστασία από τους πιστωτές της.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, η εταιρία τού κουνιάδου του Ευαγ. Βενιζέλου, προχώρησε σε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία απορρίφθηκε, ενώ δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο υπέβαλε και δεύτερο αίτημα, το οποίο απέσυρε στις 10/12/12.

Ο Lykavitos.gr επανέρχεται στο θέμα γιατί παρά την σοβαρότητα της αποκάλυψης, η είδηση γενικώς πέρασε στα ψιλά των Μέσων Ενημέρωσης, για λόγους που και εσείς μπορείτε να φανταστείτε.

Σε ότι έχει να κάνει με μας δηλώνουμε δημόσια, πως ούτε ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ούτε ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

Ειδικά από πολιτικά πτώματα, ο πολιτικός χρόνος των οποίων ήδη μετρά αντίστροφα…

Διαβάστε τώρα ολόκληρο το ρεπορτάζ των “Παραπολιτικών”:

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και όταν οι τράπεζες αρνούνταν να δώσουν έστω και ένα ευρώ δάνειο οδηγώντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε ασφυξία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μοίραζε εκατομμύρια σε ολίγους και εκλεκτούς επιχειρηματίες χωρίς αυτοί να πληρούν καμία προϋπόθεση με μόνο κριτήριο, όπως προκύπτει, το επώνυμό τους.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν σήμερα το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης εις βάρος των μελών των επιτροπών του Ιδρύματος που χορήγησαν με διαδικασίες – εξπρές και χωρίς εγγυήσεις, 1 εκ. ευρώ σε συγγενικό πρόσωπο της συζύγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Και μάλιστα, όπως σημειώνεται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κακή οικονομική κατάσταση της εταιρίας με αποτέλεσμα η ζημία του Τ.Τ από το εν λόγω δάνειο να υπολογίζεται στο ποσό του 1.100.901 ευρώ.

«Το Τ.Τ., κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρίας με την επωνυμία «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ Α.Ε.», προέβη στις 22.12.2011 στη χρηματοδότηση της ως άνω εταιρίας με ομολογιακό δάνειο ποσού 1.000.000 ευρώ. Κατόπιν των από 14.12.2011 και 15.12.2011 θετικών εισηγήσεων της Επενδυτικής Υποεπιτροπής… η Εκτελεστική Επιτροπή του Τ.Τ… με την υπ’ αριθ. 88/22.12.2011 απόφαση της ενέκρινε τη χορήγηση του προαναφερόμενου δανείου. Όσον αφορά στη διαδικασία της ως άνω δανειοδότησης θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Το δάνειο χορηγήθηκε στα τέλη του 2011, σε μια χρονική περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης, στην οποία είχε εισέλθει η χώρα και των προβλημάτων ρευστότητας, που αντιμετώπιζαν οι ελληνικές τράπεζες, οι τελευταίες ήταν φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων. Παρ’ όλα αυτά η τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση του δανείου, χωρίς να λάβει υπόψη τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση, καθώς και την κακή οικονομική κατάσταση της πιστούχου…».

ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ. Ειδικά, ως προς την οικονομική κατάσταση της εταιρίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «οι πωλήσεις αυτής παρουσίαζαν στην τετραετία 2008-2011 μείωση κατά 57%, με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων και την επιδείνωση του δείκτη δανειακή επιβάρυνσης από 4,57 στις 31.12.2008 σε 11,67 στις 31.12.2011, ενώ τα ΙΚ της εταιρίας μετατρέπονται σε αρνητικά. Η εταιρία είχε ζημίες 730.000 ευρώ το 2008, 2.239.000 ευρώ το 2009, 2.932.000 ευρώ το 2010 και 1.474.703 ευρώ το 2011. Η μείωση των πωλήσεων συνεχίσθηκε και κατά τη διετία 2011-2013» με αποτέλεσμα η εταιρία να συνεχίσει να εμφανίζει ζημίες και αρνητικά ΙΚ.
Επίσης, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (δείκτης EBITDA) διαμορφώνονταν συνεχώς σε αρνητικά επίπεδα (-211.000 ευρώ το 2008, -1.476.000 ευρώ το 2009 και -944·000 ευρώ το 2010).
Οι δανειακές υποχρεώσεις της πιστούχου ήταν υψηλές και είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του 2011 στο ποσό των 7.540.000 ευρώ περίπου. Μάλιστα, σκοπός του επίμαχου δανείου ήταν και η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στην πιστούχο και αδυναμία αντιμετώπισης των δανειακών υποχρεώσεων της, ενώ προβληματισμό δημιουργεί γιατί η πιστούχος δεν στράφηκε στις ήδη δανείστριες τράπεζες της αιτούμενη αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων.
Δεν δόθηκε καμία εξασφάλιση από την πιστούχο κατά τη χορήγηση του δανείου, με τη δικαιολογία ότι όλα τα προγενέστερα τραπεζικά δάνεια είχαν χορηγηθεί άνευ εξασφαλίσεων, πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση, το Τ.Τ. θα μπορούσε να ζητήσει και να πάρει επαρκείς εξασφαλίσεις, επικαλούμενο τον αυξημένο τραπεζικό δανεισμό και την ταμειακή αδυναμία της εταιρίας, που αν συνεχιζόταν θα συμπαρέσυρε και το δάνειο του Τ.Τ.
Το δάνειο χορηγήθηκε παρά την πιστοληπτική αξιολόγηση της πιστούχου στη βαθμίδα Ε, όταν η πιστοδοτική πολιτική του Τ.Τ. προέβλεπε τη χορήγηση Ομολογιακού Δανείου «με γνώμονα κυρίως την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και διαβάθμισή του, τις λαμβανόμενες εξασφαλίσεις ή εγγυήσεις, τη δέσμευση μετρητών και εν γένει τη δημιουργία όσο το δυνατόν μειωμένης κεφαλαιακής απαίτησης με βάση την πιστοληπτική τους αξιολόγηση…», στόχος δε της τράπεζας για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων ήταν «η χρηματοδότηση επιχειρήσεων που κατατάσσονται σε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας της ICAP από ΑΑ έως C».
Δεν ελήφθη υπόψη η πτωτική κίνηση του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η πιστούχος, αποτέλεσμα της δυσχερούς οικονομικής περιόδου…».
daneio_mpakatselou
Ανορθόδοξη αξιολόγηση και ζημιά
Βάση των παραπάνω, τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών κατηγορούνται ότι με τις ενέργειές τους ζημίωσαν εν γνώσει τους την περιουσία του Τ.Τ., προβαίνοντας σε χρηματοδότηση της εταιρίας «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ» υπό όρους «που καταφανώς δεν πληρούσαν του συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού δεν ελήφθη καμία απολύτως εξασφάλιση των απαιτήσεων της Τράπεζας», χωρίς να προβούν «σε ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων της πιστούχου, της πιστοληπτικής ικανότητας της και των δεδομένων του κλάδου δραστηριότητας αυτής», κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας τους και κατά παράβαση των σχετικών κανόνων… «ζημιώνοντας έτσι την περιουσία του ως άνω Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, κατά το συνολικό ποσό των 1.100.901,98 ευρώ (ποσό στο οποίο είχε ανέλθει η οφειλή της πιστούχου στις 30.3.2014).».
Όπως δε σημειώνεται στο κατηγορητήριο, «τον Μάιο του 2013 το Τ.Τ., μαζί με τις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Κύπρου, Marfin, Eurobank, συμμετείχε στην έκδοση ΚΟΔ ποσού 8.037.000 ευρώ, με το οποίο «εξοφλήθηκε» το ως άνω δάνειο των 1.000.000 ευρώ, καθώς και τα λοιπά δάνεια της πιστούχου προς άλλες τράπεζες. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του Τ.Τ. στο ΚΟΔ ανήλθε στο ποσό των 1.067.000 ευρώ, ήτοι ποσοστό 13,3%. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί, όμως, την περιουσιακή βλάβη της τράπεζας και αντίστοιχα την ποινική ευθύνη των υπαλλήλων αυτής, καθόσον το αρχικό δάνειο εξακολουθεί να παραμένει ανεξόφλητο, οι δε εξασφαλίσεις που ελήφθησαν στα πλαίσια του ΚΟΔ δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των απαιτήσεων των συμμετεχουσών σ’ αυτό τραπεζών…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: