slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

TO ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ


Κύριε διευθυντά αν έχετε στοιχεία για ενέργειες που βλάπτουν τον ημέτερο δήμο οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσετε   είναι δυο α) πλήρεις δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και όχι υποθέσεων και β) τα στοιχεία αυτά να τα καταθέσετε  στην δικαιοσύνη.
Τα υπόλοιπα για τα αντίπαλα στρατόπεδα , οι διαγωνισμούς  και η προμήθεια «εργαλείων» ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ τσίχλες 


«Παραστάσεις για ένα ρόλο» στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων που προμηθεύεται με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» «εργαλεία» για τον ημέτερο δήμο…
Τον περασμένο Μάρτιο η Οικονομική Επιτροπή του ημετέρου δήμου αποφάσισε κατά πλειο(νο)ψηφία να εγκρίνει την προμήθεια και εγκατάσταση Σταθμών Μεταφορτώσεως Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η σχετική απόφαση με αρ. 81/2014, αναρτήθηκε στην Διαύγεια.
Τον Δεκέμβριο του 2013 η ίδια επιτροπή πάλι κατά πλειο(νο)ψηφία αποφάσισε να εγκρίνει την προμήθεια πολυμηχανήματος καθαριότητας – μετακινούμενο σύστημα καθαρισμού δαπέδων, έκπλυσης, λεύκανσης και αποκόλλησης τσίχλας». Η σχετική με αρ. 397/2013 απόφαση, υπάρχει στην Διαύγεια;
Οι «μάχες» στην Οικονομική Επιτροπή, τα αντίπαλα στρατόπεδα , οι διαγωνισμοί και η προμήθεια «εργαλείων» που χρειάζεται ο δήμος, η… απουσία δεύτερου μειοδότη και οι εξευτελιστικές εκπτώσεις…
Οι «γρήγορες» αποφάσεις που βλάπτουν σοβαρά τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σε εποχή δύσκολη.
Κάποιοι, «τρέχουν», άνευ αντιπάλου στους διαγωνισμούς…
Για τους Σ.Μ.Α. «έτρεξε» μόνη της, μια Α.Ε.! Ο Γιώργος Μουλάς, πήρε τις «τσίχλες», αφού...προηγουμένως η ένσταση της εταιρείας KARCHER A.E.A., απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη…
22,36 «ευρώ» η έκπτωση… χωρίς ΦΠΑ, για το μηχάνημα που ξεκολλά από τους δρόμους τις τσίχλες! (ΕΝΑΣ, ο μειοδότης.)
Η προαναφερθείσα προμήθεια – αγορά χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του ημετέρου δήμου…
Ένας και μοναδικός ο μειοδότης που μας προμήθευσε τους Σ.Μ.Α. - η συνολική δαπάνη για τους οποίους ανέρχεται σε 1.700.000 «ευρώ». Η σχετική έκπτωση; Μόλις 32.760 «ευρώ».
ΟΛΑ τα παραπάνω δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από «μάτια» και «αφτιά» που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες και αποφάσεις που λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε μια εποχή όχι οικονομικά ευνοϊκή, θα λέγαμε, (και) γι’ αυτόν…
ΟΛΑ όσα «ακούστηκαν» κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως της Οικονομικής Επιτροπής του ημετέρου δήμου, προ πέντε μηνών, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και αυτό διότι οι παρατηρήσεις, τα σχόλια και οι επισημάνσεις των μελών της κ. Αγγελή και Πιτταρά, είναι, αν μη τι άλλο, άξιες λόγου.
Στο πρακτικό της 13ης/2014 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου
Νάξου & Μικρών Κυκλάδων της 10ης Μαρτίου 2014.(σ.σ.: Αριθ. Απόφασης: 81/2014), με θέμα «Έγκριση πρακτικού γ’ φάσης διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)» αναφέρεται: Στη Νάξο, σήμερα 10 Μαρτίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:30μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 2939/06-03-2014 πρόσκληση του Προέδρου, που επιδόθηκε νόμιμα με αποδεικτικό στα μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010. / Προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Ευστάθιος Αγγελής λόγω απουσίας του Προέδρου κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτη.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο επτά (7) μελών βρέθηκαν παρόντα πέντε (5) μέλη, ο Αντιπρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Παρόντες:Ευστάθιος Αγγελής - Αντιπρόεδρος, Αργύριος Ανεβλαβής, Δημήτριος Λιανός, Δημήτριος Μανιός και Ευστάθιος Πιτταράς.
Απόντες: Εμμανουήλ Μαργαρίτης – Πρόεδρος, Δημήτριος Καραπάτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τέταρτου εκτός ημερησίας διάταξης θέματος προσήλθε το μέλος κ. Καραπάτης Δημήτριος.

Χρέη γραμματέα εκτελεί η υπάλληλος του Δήμου κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού /Οικονομικού, Στρατηγοπούλου Μυρτώ.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 7ο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα < Έγκριση πρακτικού γ΄φάσης διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)»>, η συζήτηση του οποίου εγκρίθηκε ομόφωνα καθώς και το κατεπείγον αυτού, είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 1 ε του Ν.3852/2010, η Οικονομική Επιτροπή «Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος, καταρτίζει τους όρους, συντάσσει τη διακήρυξη, διεξάγει και κατακυρώνει όλες τις δημοπρασίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών και την αξιολόγηση των προσφορών μπορεί να συγκροτεί επιτροπές, από μέλη της, δημοτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους ή ειδικούς επιστήμονες».
Σύμφωνα με τον "Πρακτικό Οδηγό για τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο των Δημοσίων Συμβάσεων των Δήμων, Περιφερειών και των νομικών τους προσώπων" του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: "η σχετική κατακυρωτική απόφαση λαμβάνεται πλέον από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ή της Περιφέρειας μετά από προηγούμενη γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών που συγκροτείται από αυτή."
Στη συνέχεια είπε ότι με την υπ’ αριθμ. 380/2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η διενέργεια της εν θέματι προμήθειας με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ότι με την 347/2013 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δαπάνη διατέθηκε, η πίστωση για την εν θέματι προμήθεια και εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού, βάσει της οποίας εκδόθηκε η υπ’αρ. 17883/9-12-2013 διακήρυξη. Με την υπ’ αρ. 32/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε το πρακτικό της α’ φάσης του διαγωνισμού(στάδιο 1ο – αποσφράγιση ενιαίου κυρίως φακέλου και επί μέρους φακέλου δικαιολογητικών και έλεγχος των στοιχείων και δικαιολογητικών συμμετοχής – στάδιο ποιοτικής επιλογής). Με την υπ’ αρ. 52/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε το από 20/02/2014 πρακτικό (στάδιο 2ο – αποσφράγιση επιμέρους φακέλων τεχνικής προσφοράς και έλεγχος/αξιολόγηση και βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών –στάδιο τεχνικής αξιολόγησης-). Την 28/02/2014 αποσφραγίστηκε η οικονομική προσφορά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή την ανάθεση της προμήθειας και εγκατάστασης σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην «Α. ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.». με συνολικό προϋπολογισμό προσφοράς € 1.667.240,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ποσοστό έκπτωσης 1,927%, η οποία είναι η μοναδική και σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές και τη σχετική διακήρυξη.
Κατά τη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης εκφράστηκαν οι απόψεις από τους κ.κ. Πιτταρά και Αγγελή ότι το ποσοστό έκπτωσης είναι ευτελές και δεν υπάρχει δεύτερος μειοδότης. Στη συνέχεια οι κ.κ. Ανεβλαβής και Λιανός εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για μια σημαντική προμήθεια και ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες του διαγωνισμού.
Η Οικονομική Επιτροπή ύστερα από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 72 (Οικονομική Επιτροπή – Αρμοδιότητες) και 75 (Λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) του Ν. 3852/2010, 2. Το άρθρο 21 του Ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις» όπως ισχύει,3. Τις διατάξεις του άρθρου 209 (Προμήθειες – Υπηρεσίες – Μελέτες) του Ν. 3463/2006 όπως ισχύει, τις διατάξεις της αριθμ. 11389/1993 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ. (ΕΚΠΟΤΑ), 5. Τις διατάξεις του Ν. 2286/1995, 6. Την υπ’ αριθμ. 380/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 7. Την υπ’ αριθμ. 347/2013 προγενέστερη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η δαπάνη και διατέθηκε η πίστωση εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού 8. Την με αρ. πρωτ. 17883/9-12-2013 διακήρυξη, 9. Την υπ’αρ. 32/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η α’ φάση του διαγωνισμού, 10.Την υπ’ αρ. 52/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η β΄ φάση του διαγωνισμού, 11.Το από 28/02/2014 πρακτικό επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού γ΄ φάσης.
Μειοψηφούντων των κ. Αγγελή και Πιτταρά, οι οποίοι καταψήφισαν λόγω του ενός μειοδότη και του ευτελούς ποσοστού έκπτωσης στον προϋπολογισμό προσφοράς, αποφασίζει κατά πλειοψηφία: 1. Εγκρίνει το από 28/02/2014 πρακτικό γ’ φάσης (Αποσφράγιση επιμέρους φακέλων οικονομικής προσφοράς και έλεγχος/αξιολόγηση οικονομικών προσφορών – τελική αξιολόγηση/κατάταξη προσφορών – στάδιο οικονομικής αξιολόγησης) του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)» προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.700.000,00€) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 2. Κατακυρώνει το διαγωνισμό για την «Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)» στην «Α.ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.» (Ιερά Οδός 162, Αιγάλεω, ΑΦΜ 094036579, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ) με το ποσό του ενός εκατομμυρίου εξακοσίων εξήντα επτά χιλιάδων διακοσίων σαράντα ευρώ (1.667.240,00€)συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. 3. Αποδεσμεύει από τον Κ.Α. 20-7341.001 ποσό € 32.760,00 το οποίο αποτελεί διαθέσιμο υπόλοιπο κατόπιν της διενέργειας διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την συνεχιζόμενη δαπάνη για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), αντιλογισμός ποσού ΑΑΥ-ΠΑΥ Α-782, σχετ. ΠΑΥ Α-846. 4. Αναθέτει στο Δήμαρχο τις περαιτέρω ενέργειες για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Η απόφαση αυτή πήρε τον αύξοντα αριθμό 81/2014, αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.

Ο αντιπρόεδρος και τα μέλη: Ευστάθιος Αγγελής και Αργύριος Ανεβλαβής, Δημήτριος Μανιός, Ευστάθιος Πιτταράς, Δημήτριος Καραπάτης, Δημήτριος Λιανός, αντίστοιχα. / Ακριβές Αντίγραφο: Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Εμμανουήλ Νικ. Μαργαρίτης, δήμαρχος.

Το «όχι» στις Παντελούδες
και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χαλκείου
Την άμεση ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στην περιοχή Παντελούδες του Χαλκείου, ζητά με ψήφισμα που συνυπογράφεται από όλους τους κατοίκους του Χαλκείου, η Λαϊκή Συνέλευση και η τοπική Κοινότητα του χωριού.
Στο σημείο αυτό ας αναφερθεί ότι και ο νέος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκείου, όπως και ο προκάτοχός του (που δεν εξελέγη στην θέση του προέδρου) δεν λέει να εννοήσει ότι θα εγκατασταθεί Σ.Μ.Α. στα γεωγραφικά όρια ευθύνης της κοινότητάς του.
Το ψήφισμα που αποφασίστηκε και εκδόθηκε κατά την Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Χαλκείου που έγινε, όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 18 Ιουνίου στο δημοτικό σχολείο Χειμάρρου, υπογραμμίζει ότι ο χώρος που προτάθηκε για την εγκατάσταση του ΣΜΑ είναι «ο πλέον ακατάλληλος» και η απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 10 Ιουνίου είναι «παράνομη». Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκείου απέστειλε το ψήφισμα στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στους βουλευτές του νομού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, στην Περιφέρεια, στην ΚΑ΄ Εφορία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δήμου, στην τεχνική υπηρεσία, τον μελετητή του έργου κ.ά.
Αναλυτικότερα το ψήφισμα της τοπικής κοινότητας Χαλκείου, αναφέρει: Η συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Χαλκείου που συνήλθε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Χειμάρρου αποφάσισε ομόφωνα: Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 αποφάσισε την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση Παντελούδες της Τοπικής Κοινότητας Χαλκείου. Θεωρώντας το χώρο όπου προτάθηκε τον πλέον ακατάλληλο και χαρακτηρίζοντας την απόφαση παράνομη λόγω των αντιδημοκρατικών και των υπόγειων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και καταδικάζοντας παράλληλα τη μη έγκυρη και μη έγκαιρη ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων της Κοινότητάς μας θα ακολουθεί κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να αποσυρθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Καλούμε όλο το Ναξιακό λαό να αντιδράσει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί κάθε παράνομη και μη παράνομη εγκατάσταση ΣΜΑ στο νησί μας.

Η ζωή μας και το περιβάλλον θα είναι η προτεραιότητα όλων μας.

Αναλυτικά, ο πίνακας αποδεκτών του παραπάνω ψηφίσματος έχει ως ακολούθως:

Χαλκείο, 20-06-2014, Αρ. πρωτ. : 21 / Προς: Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Κοινοποίηση προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιω. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας, κ. Συρμαλένιο, Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Ρήγα, Βουλευτής Κυκλάδων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. κ. Μαργαρίτη Εμμ., κ. Εμμ. Πολυκρέτη, αντιδήμαρχο, κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριο , αντιδήμαρχο, κ. Αργ. Ανευλαβή , αντιδήμαρχο, κ. Αντ. Μανιό, αντιδήμαρχο, κ. Δημ. Λιανό, αντιδήμαρχο, κ. Μαυρομάτη, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ν. Μαράκη, αρχηγό μείζονος αντιπολιτεύσεως, κ. Ευδ. Ψαρρά, γραμματέα Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Δημ. Βασαλάκη, επικεφαλής Πολιτών για τα Νησιά μας, Δημοτικούς Συμβούλους, Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ζουγανέλη, Τεχνική Υπηρεσία, κ. Δημ. Τσούκλερη, σύμβουλο Δημάρχου, κ. Ιω. Τελλάκη, μελετητή, Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πολιτιστικό Σύλλογο Τσικαλαριού, Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Τραγαίας, Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιωτών, Νέο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η περίπτωση της… τσίχλας
Η έκπτωση των 22,36 «ευρώ» … χωρίς ΦΠΑ, για την προμήθεια – αγορά του μηχανήματος που ξεκολλά από τους δρόμους τις τσίχλες, αν μη τι άλλο, αποτελεί πρόκληση. Είναι ένα ζήτημα αυτό που ενδέχεται να απασχολήσει τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Ας αναφερθεί, τέλος, ότι πολλοί είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι συμπολίτες μας που ρωτούν, «πού βρίσκεται το μηχάνημα για τις… τσίχλες». Και παρατηρούν ότι, «ακόμη και η κεντρική πλατεία της παραλίας της Χώρας είναι μαύρη από τις τσίχλες, χωρίς κανένας στο δήμο να συγκινείται»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: