slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΡΙΖΑ Σύρου : "Επιλεκτικές οι επισκέψεις του σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες"


www.syrostoday.gr
Ενοχλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου από την έμπρακτη στήριξη του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση τόσο στο γηροκομείο όσων και των κοινωνικών δομών της Σύρου γενικότερα , άλλα και απ τις συναντήσεις του .
Η πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Εργασίας στο νησί μας πέρασε λίγο απαρατήρητη…
Δεν μπορούν όμως να περάσουν απαρατήρητες και να μείνουν ασχολίαστες οι επιλεκτικές επισκέψεις του σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι το γηροκομείο και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αλλά και
στο Ναυπηγείο του Νεωρίου, του οποίου οι εργαζόμενοι, λόγω της εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν, αποτελούν κατ΄εξακολούθηση αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από νυν και παρελθόντες πολιτευτές.
Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε από τον κ. Βρούτση προς τους εργαζόμενους. Προφανώς θα αναφέρθηκε στην πρόσφατη τροπολογία-“ανάσα” για το Νεώριο και υποτίθεται και για τους εργαζόμενούς του, η οποία αφορούσε “ρύθμιση” ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών της επιχείρησης προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έτσι ώστε να μπορεί να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, για την οποία και θριαμβολόγησε η συγκυβέρνηση και για μια ακόμη φορά λοιδορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που υποχρεώθηκε να ψηφίσει «παρών», καθώς δυνητικά μεν η συγκεκριμένη τροπολογία θα διευκόλυνε την πληρωμή των εργαζομένων, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να τηρούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τροπολογία θα κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι θα διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων.
Αυτό για το οποίο δεν ξέρουμε αν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες της Σύρου, είναι αυτά που καταγράφονται στη αριθ. 143/10/2014 έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της συγκεκριμένης τροπολογίας: «Έτσι, μέχρι 30/6/2017 θα εξοφληθεί ποσό 2.500.000 ευρώ περίπου, αντί των 10.000.000 που προβλέπεται σήμερα, από τις δύο αντικαθιστάμενες ρυθμίσεις. (Για το εναπομείναν ποσό των 7.500.000 ευρώ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ο τρόπος εξόφλησης), για να συμπληρώσει πιο κάτω «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται συνολική υστέρηση εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών Ασφαλιστικών Φορέων (ν.π.δ.δ. επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό), ποσού 12.500.000 ευρώ περίπου».
Γι΄αυτό θριαμβολόγησαν, γι΄αυτό ο κ. Βρούτσης επισκέφθηκε το Νεώριο, γι΄αυτό νωρίτερα το είχε επισκεφτεί ο κ. Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΙΚΑ, που αφού περιέκοψε 12,5 εκ. από τους ασφαλισμένους, δεν βρήκε χρόνο να επισκεφθεί ούτε το κατάστημα του ΙΚΑ Σύρου καθώς περνούσε.
Επίσης, δεν ξέρουμε αν ο κ. Βρούτσης επισκέφθηκε τις άλλες υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου του, όπως είναι ο ΟΑΕΔ, ο ΟΑΕΕ ή το ΣΕΠΕ ή … δεν υπήρχε λόγος εφόσον όλα είναι μια χαρά.
Βρήκε όμως χρόνο να ψηφοθηρήσει επισκεπτόμενος το Γηροκομείο, στο οποίο εξασφάλισε «κατόπιν ενεργειών του» επιχορήγηση από το Κρατικό Λαχείο, αλλά και να φωτογραφηθεί με τους φιλοξενούμενους στο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, θυμίζοντας μας εποχές … παλαιών Επικαίρων.
Ένα γηροκομείο στο οποίο, κατά δήλωση του προέδρου του ΔΣ, έχουν μειωθεί τα έσοδα αφού έχουν μειωθεί οι συντάξεις των φιλοξενούμενων γερόντων.
Ένα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που κάθε χρόνο απειλείται η λειτουργία του, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την μόνιμη και απρόσκοπτη παρουσία του.
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης αυτών των δομών. Δεν ανέφερε όμως πόσο θα επιβαρυνθούν οι γονείς, πόσα παιδιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αφού η χρηματοδότηση θα είναι ακόμη 20εκ. ευρώ λιγότερη από πέρσι…
Για όλα αυτά, μάλλον δεν μπόρεσε να βρεθεί μια … χαριστική ρύθμιση, όπως δεν βρίσκεται για τους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, για τους νησιώτες με αναπηρίες που περιμένουν ακόμη και χρόνο για να περάσουν από την επιτροπή του μοναδικού ΚΕΠΑ στη Σύρο, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που μην μπορώντας ούτε μετά από ρύθμιση να καταβάλουν εισφορές μένουν ανασφάλιστοι, για τους άνεργους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο…
ΣΥΡΙΖΑ Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: