slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία ιδιωτικοποίηση

Το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα των 100 βουλευτών (;), έρχεται να ολοκληρώσει την αποδόμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, 64 χρόνια από την ίδρυση της, που σκοπό είχε, από είδος πολυτελείας που ήταν στα χέρια ιδιωτών, να καταστήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προσιτό στους πολίτες, να φθάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο τελευταίο νησί της πατρίδας μας.

Σήμερα ο τεμαχισμός και η πώληση της ΔΕΗ αποτελούν προαπαιτούμενο της τρόικας, μνημονιακή υποχρέωση. Γιατί; Τυχαία οι δανειστές το έβαλαν ως προαπαιτούμενο; Η ΔΕΗ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 6 δις. ευρώ και έχει και κέρδη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι πίσω από τα «προαπαιτούμενα της τρόικας» δεν κρύβονται παρά οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που ενδιαφέρονται να κατασπαράξουν μια κερδοφόρα επιχείρηση που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αγαθά –το ηλεκτρικό ρεύμα- που χρειάζεται και ο τελευταίος πολίτης της χώρας...εκτός κι αν όχι, αν λάβουμε τις μετρητοίς την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μ.Ταμήλου. (για να δείτε τη δήλωση πατήστε εδώ)
Τρία ακριβώς χρόνια πριν, Ιούλιο του 2011, η τότε αντιμνημονιακή ΝΔ δια στόματος Κ.Χατζηδάκη, ενώ υπερψήφιζε το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφαιρούσε, σε πρώτη φάση, από τη ΔΕΗ τα δίκτυα μεταφορά ενέργειας, με τη δημιουργία του ΑΔΜΗΕ, ζητούσε  να παραμείνουν τα δίκτυα στο κράτος και μιλούσε για ξεπούλημα. Τι άλλαξε από τότε; Όπως σαφέστατα το είπε η κα Βούλτεψη «τότε δεν ήταν κυβέρνηση και οι βουλευτές μπορούσαν να λένε ότι θέλουν».
Πέρσι, Ιούλιο 2013, η συγκυβέρνηση με πράξη υπουργικού συμβουλίου που ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή, αποφάσισε να πουλήσει τον ΑΔΜΗΕ (τα δίκτυα – τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ) κατά 66%, να δώσει το 17% του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ και να σπάσει τη ΔΕΗ σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι είναι η λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ» και περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού (δηλαδή υδροηλεκτρικά, λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία, την πιο καινούρια μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή), το 30% των εργαζομένων και το 30% των πελατών, δηλαδή 2 εκατομμύρια πελάτες, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρωτοτυπία και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά νομιμότητας. Αυτό βάφτισαν «μικρή ΔΕΗ», που βέβαια όχι απλά δεν είναι μικρή αλλά η πλέον σημαντική, προκειμένου πολύ απλά στη συνέχεια να την ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ. Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, σίγουρη κερδοφορία: αυτός είναι ο ορισμός των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθείται. Τα σκάνδαλα της ENERGA και της HELLAS POWER είναι ακόμα νωπά και αποκαλυπτικά του τρόπου λειτουργίας  της παρασιτικής ιδιωτικοποίησης.
Δεδομένου ότι το κομμάτι που υπολείπεται, αυτό δηλαδή που θα μείνει στο δημόσιο και το ονομάζουν «μεγάλη ΔΕΗ» περιλαμβάνει όλες τις παλιές μονάδες οι οποίες και δεν θα χρειάζονται εφόσον τα μεγαβάτ που απαιτούνται στη χώρα είναι περίπου 7.000 και θα παράγονται σχεδόν στο σύνολό τους από τη «μικρή ΔΕΗ», μιλάμε για πλήρη, 100%, ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας.
Πρόκειται για ένα μεθοδευμένο σχέδιο Η συγκυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση τη «μικρής ΔΕΗ», έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα που έχει ξεκινήσει το 2001 με όσες συνέπειες είχε στα νοικοκυριά, αυξήσεις 102%, και στις επιχειρήσεις 76,5%, με 5 ιδιώτες (με συγκεκριμένα επώνυμα: Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης) να έχουν στον έλεγχό τους το 46,5% της ενέργειας και επιπλέον να επωφελούνται, τα τελευταία 3 χρόνια, με επιδοτήσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ.
Για μας, εδώ στις Κυκλάδες προωθείται με ταχείς ρυθμούς η ιδιωτική ολογοπωλιακή αγορά ενέργειας με την έγκριση για εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. ¨Ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή στις 28/06 η υπαγωγή 2 εξ αυτών στις ενισχύσεις του ν.3908/11 με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Αντί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει το σχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Περιφέρειας με τη βοήθεια του ΥΠΕΚΑ, με γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, την προστασία του περιβάλλοντος  και του τοπίου, αντί να προωθηθεί το από δεκαετίες εκπονηθεν σχέδιο για την διασύνδεση των Κυκλάδων, επιλέγει να αγνοεί όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και αναφέρονται στις χώρες που έχουν ήδη ιδιωτικοποιήσει την αγορά ενέργειας: ενεργειακή φτώχεια, αυξήσεις τιμολογίων οικιακών καταναλωτών, σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οικονομική ζημία για το δημόσιο, την οποία καλείται να καλύψει ο απλός πολίτης…
Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν αφορά συντεχνίες, όπως έχουν το θράσος να διατείνονται οι συγκυβερνώντες και να προχωρούν σε επιστράτευση των απεργών προκειμένου τάχα να προστατεύσουν το «δημόσιο αγαθό»… ποιο, αυτό το οποίο ξεπουλούν. Η αντιστροφή της πραγματικότητας έχει όρια…
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά τον κάθε ένα πολίτη αυτής της χώρας, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και κάθε δημόσιου αγαθού, αποτελεί και κεντρικό ζήτημα δημοκρατίας, του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου τους και όχι κάποιοι κεφαλαιούχοι με γνώμονα την κερδοφορία τους.
Η πρόταση μας:
Ανάπτυξη της ΔΕΗ, ασφάλεια εφοδιασμού, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος, προϋπόθεση για νέες παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια σε ιδιώτες.
Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ΔΕΗ όπως και οι άλλες σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Άμεσος στόχος να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να μην διαλυθεί αλλά να είναι ενιαία, να εκσυγχρονιστεί και να προσανατολιστεί ώστε να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε τη δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Καλούμε όλους τους πολίτες των νησιών μας να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κανενός δημόσιου αγαθού. Σήμερα είναι η ενέργεια, αύριο οι αιγιαλοί, μεθαύριο το νερό, αργότερα τα δάση…
Είναι συλλογικό αλλά και ατομικό μας χρέος να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια περιουσία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: