slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συρμαλένιος Νίκος : Ο Γ. Βρούτσης και η συγκυβέρνηση εμπαίζουν τον λαό των Κυκλάδων


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟ για το κλείσιμο των καταστημάτων ΙΚΑ στα
νησιά
Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι όσο είναι υπουργός δεν θα κλείσει κανένα υποκατάστημα του ΙΚΑ στις Κυκλάδες, και η προειλημμένη από καιρό κυβερνητική απόφαση έχει
αρχίσει ήδη να υλοποιείται. Τα παραρτήματα ΙΚΑ ΕΤΑΜ Άνδρου και Τήνου έχουν ήδη μετασχηματιστεί (από 23/6 το πρώτο και από 17/6 το δεύτερο) σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης με τις αρμοδιότητες και το αρχείο τους να έχουν μεταφερθεί αντίστοιχα σε Ραφήνα και Σύρο. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί στα ΦΕΚ 1492/2014 και 1576/2014.Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, αριθ. 1708/25-6-20, οι αποφάσεις του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, για την αναστολή λειτουργίας από 16/6 των ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μήλου και Πάρου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στο ΙΚΑ Θήρας και στο ΙΚΑ Νάξου αντίστοιχα.
Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν παρά τις διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, τις οποίες προφανώς αφουγκραζόμενος, εκ ων υστέρων, ο Υπουργός Εργασίας, και με δημοσιευμένες σε ΦΕΚ όλες τις αποφάσεις, προέβη στις 6/6 στην σύνταξη επιστολής προς τον διοικητή του ΙΚΑ, όπου ως περίπου αναρμόδιος, μεταθέτει την ευθύνη των αποφάσεων στον διοικητή του Ιδρύματος και τον καλεί να «μελετήσει εκ νέου τις σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές…». Επιστολή η οποία μέχρι στιγμής το μόνο που έχει “αποφέρει” είναι η μετάθεση της αναστολής λειτουργίας του ΙΚΑ Πάρου (με εξ.επείγον έγγραφο της 11/6 του διοικητή του ΙΚΑ) από 16/6 που προβλεπόταν σε απροσδιόριστη ακόμη ημερομηνία.
Αξίζει εδώ να θυμίσουμε στους νησιώτες συμπολίτες μας ανάλογες δηλώσεις του κ.Γ.Βρούτση παραμονές των εκλογών του 2012, όπου με αφορμή το κλείσιμο του ΙΚΑ Μυκόνου, δήλωνε: «Η αυθαίρετη και αναιτιολόγητη σημερινή απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ –και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές– να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Μυκόνου την 1η Ιουνίου 2012, αποτελεί ενέργεια απαράδεκτη. …. Η συγκεκριμένη απόφαση, που ουσιαστικά καταργεί το ΙΚΑ Μυκόνου, δεν τεκμηριώνεται από καμία οικονομοτεχνική μελέτη που να επιβεβαιώνει την ορθότητά της. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται η προχειρότητα και η έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού της ηγεσίας του ΙΚΑ, καθώς με τις ενέργειές της δείχνει να αγνοεί τα συμφέροντα του Οργανισμού. Την ίδια στιγμή, όμως, επιδεικνύει και μια πρωτοφανή αναλγησία προς τους Μυκονιάτες, καθώς τους υποβάλλει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία. Δυστυχώς, η λογική των οριζόντιων περικοπών της κυβέρνησης αγνοεί πλέον επιδεικτικά τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδος…».
Ο υπουργός εργασίας και η συγκυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί, δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από ανέξοδες διαβεβαιώσεις και επιδείξεις πολιτικής ευαισθησίας για τις νησιωτικές περιοχές. Οι πολιτικές που ακολουθούν είναι συγκεκριμένες και προδιαγεγραμμένες, οι αποφάσεις προειλημμένες οι οποίες υλοποιούνται με απόλυτη αναλγησία, υποβαθμίζοντας τη ζωή των νησιωτών, που πλέον επωμίζονται ακόμα ένα επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Και οι τελευταίοι καλοπροαίρετοι πρέπει να το καταλάβουν. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την περιφερειακή ανάπτυξη, δεν υπάρχει μέλλον για τα νησιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: