slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επειδή "δεν κυβέρνησε ποτέ η Αριστερά": Διοικητικοί και φοιτητές απαγόρευσαν στον πρύτανη να μπει στην Πολυτεχνειούπολη



Σκηνικό πόλωσης δημιουργείται και πάλι στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας -το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ- όπως συνέβη και το περασμένο φθινόπωρο, λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές παρουσιάζονται οχυρωμένοι πίσω από τις θέσεις τους χωρίς να δείχνουν διάθεση ρεαλιστικής λύσης, ενώ τα ιδρύματα εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης. Το ΕΜΠ είναι κλειστό από τις 13 Ιουνίου. Χθες παρέμειναν κλειστές δύο εμβληματικές σχολές του ΕΚΠΑ, η Ιατρική και η Νομική, ενώ οι.... υπόλοιπες υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, εύκολα δημιουργούνται σκηνικά έντασης στα δύο ιδρύματα αλλά και «φράξιες» μεταξύ πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών, που παρουσιάζονται να διαφωνούν είτε σε κομματικό επίπεδο είτε ως προς τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Ενδεικτικά, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές απαγόρευσαν στον πρύτανη του ΕΜΠ Σίμο Σιμόπουλο να εισέλθει στην Πολυτεχνειούπολη. Ο κ. Σιμόπουλος πήγε από την κύρια είσοδο, αρνούμενος να μπει «σαν κλέφτης» από μια δεύτερη είσοδο που χρησιμοποιούν κάποιοι άλλοι.

Από την άλλη, επιτρέπεται η είσοδος σε μερίδα φοιτητών και καθηγητών που συμπλέει με τον τρόπο αντίδρασης των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ. Μάλιστα, δηλώνουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους για επ’ αόριστο κατάληψη του ιδρύματος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, χθες το Συμβούλιο του ΕΜΠ ζήτησε από την πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Μετσόβιου λύση και όχι… ευχολόγια. «Το ΕΜΠ δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν, ούτε στους φοιτητές ούτε στους καθηγητές ούτε στους υπαλλήλους του.

Πρώτιστα ανήκει στην κοινωνία και όλοι όσοι το υπηρετούμε οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το κύρος του και το δημόσιο συμφέρον, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της υπεύθυνης αυτοδιοίκησης», λέει το Συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρός του, καθηγητής στο ΜΙΤ Μιχάλης Τριανταφύλλου, απευθυνόμενος -με ανοιχτή επιστολή- προς τον πρύτανη Σ. Σιμόπουλο, λέει ότι «η πολυτεχνειακή κοινότητα πρέπει να επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδίως απέναντι στους φοιτητές, και να συμβάλει άμεσα στην ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του ΕΜΠ και στη συνέχιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων».

Μάλιστα, καθώς τονίζει ότι «όλα τα μέλη της κοινότητας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να συμβάλουν από κοινού για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης», καλεί «όλους όσοι έχουν θέση ευθύνης στο ίδρυμα, εσάς, τους αναπληρωτές πρύτανη, τους κοσμήτορες, αλλά και όσους από τους υποψηφίους πρυτάνεις επιθυμούν, σε κάθε δυνατή δράση, προκειμένου να τερματιστεί η αδιανόητη απαγόρευση πρόσβασης στο ίδρυμα και να αποκατασταθούν πλήρως οι ακαδημαϊκές και διοικητικές του λειτουργίες».

Την ίδια στιγμή, στο ΕΚΠΑ άρχισαν να καταδεικνύονται οι ελλείψεις των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, αφού από χθες οι διαθέσιμοι διοικητικοί αποφάσισαν να τηρήσουν τη διαθεσιμότητα και πλέον δεν προσέρχονται στις θέσεις τους, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ηγεσία της Ιατρικής Σχολής, «από τους 20 υπαλλήλους που απασχολούνται στη γραμματεία, δέκα υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα, ένας ανήκει σε κλάδο ο οποίος καταργήθηκε και ένας υπάλληλος συνταξιοδοτείται.

Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμείνουν στη γραμματεία επτά άτομα και ο προϊστάμενος. Οσον αφορά τα ειδικότερα τμήματα της γραμματείας, ενδεικτικά στη μηχανογράφηση (καταχώριση βαθμολογιών, συγγράμματα κ.λπ.) δεν υπάρχει υπάλληλος, για την εξυπηρέτηση των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και τις διδακτορικές διατριβές υπάρχει από ένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: