slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημήτρης Καπούνης Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου στον agrotypos.gr :Η συσκευασία της ΠΓΕ (προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) πατάτας Νάξου από φέτος θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Νάξου . Τιμή στα 35 λεπτά το κιλό πρόκειται να δώσει η ΕΑΣ Νάξου στα μέλη της


Για τη φετινή προοπτική της ΠΓΕ (προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) πατάτας Νάξου στην αγορά μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κ. Δημήτρης Καπούνης. Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά, η καλλιέργεια αντιμετώπισε προβλήματα από τον φετινό άστατο καιρό (ανεμοθύελλα και χαλάζι το Μάιο), οπότε και η παραγωγή ίσως είναι λίγο μειωμένη. Σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές ο κ. Καπούνης μας τονίζει ότι η.... ΕΑΣ θα στηρίξει τους παραγωγούς - μέλη της, ανακοινώνοντας τιμή παραγωγού στα 35 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μας πληροφορεί, από φέτος για πρώτη φορά, η συσκευασία του προϊόντος θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ (μετά από επένδυση της Ένωσης ύψους 400.000 ευρώ) κάτι που ο ίδιος πιστεύει ότι θα περιορίσει και τα περιστατικά παραπλάνησης του καταναλωτή.

«Είχαμε πρόβλημα με ζημιές από ανεμοθύελλα (την περίοδο των εκλογών) και χαλαζόπτωσης. Είναι ήδη ο ΕΛΓΑ εδώ για εκτιμήσεις. Για τους λόγους αυτούς εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα σημειώσει μια μείωση», σημειώνει ο κ. Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου.
Τιμές

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις προοπτικές για τις φετινές τιμές παραγωγού ο κ. Καπούνης αναφέρει: «η τιμή της πατάτας αυτήν τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή. Εκτιμώ όμως ότι θα ανέβει. Ένας από τους λόγους που η τιμή είναι χαμηλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκτός της Ρουμανίας, φέτος οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας δεν έκαναν εξαγωγές σε άλλες χώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή πατάτα στην Ελλάδα σε χαμηλή τιμή».
Και συμπληρώνει: «όμως η πατάτα της Νάξου λόγω του ονόματός της (προϊόν ΠΓΕ) θα έχει καλή τιμή. Εκτιμώ, ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 35 λεπτά το κιλό. Η Ένωση μας άλλωστε υπάρχει για να “κρατάει” τις τιμές οπότε πρόθεσή μας είναι στα μέλη μας να δώσουμε αυτές τις τιμές, δηλαδή στα 35 λεπτά το κιλό, αφού τα κόστη καλλιέργεια έχουν αυξηθεί (στο ράφι η πατάτα συσκευασμένη να φθάνει στα 80 λεπτά το κιλό)».
Στην ΕΑΣ η συσκευασία

Επιπλέον, ο κ. Καπούνης μας κάνει γνωστό ότι: «για πρώτη φορά από φέτος η Ένωση θα συσκευάζει τις πατάτες των παραγωγών - μελών της. Με τον τρόπο αυτό θα φθάνει η αυθεντική πατάτα Νάξου στον καταναλωτή (σε συσκευασίες 3 κιλών). Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις που πωλούσαν χύμα πατάτες σε λαϊκές αγορές των Αθηνών για παράδειγμα, σαν πατάτες Νάξου. Θα συσκευάζουμε περίπου 3 εκατ. κιλά και ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες με μεγάλα και μικρότερα σούπερ μάρκετ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Η συγκομιδή που ξεκινάει σιγά – σιγά από σήμερα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ένωση διαθέτει και ψυγεία. Το συσκευαστήριο είναι μια επένδυση ύψους 400.000 ευρώ, την οποία πραγματοποίησε η Ένωση με ιδία κεφάλαια χωρίς την χρήση κάποιου προγράμματος».
Δίνουν χαμηλές τιμές οι έμποροι στους παραγωγούς εκτός ΕΑΣ

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με όσους παραγωγούς οι οποίοι πωλούν τις πατάτες τους εκτός ΕΑΣ Νάξου, ο κ. Καπούνης σημείωσε: «Οι υπόλοιπο παραγωγοί ανησυχούν διότι οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν πατάτα Νάξου με τιμή 20 – 22 λεπτά το κιλό. Πιστεύω όμως ότι την παρέμβαση της Ένωσης η τιμή θα συγκρατηθεί».
totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και πατάτα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: