slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

“Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης” στο διαδίκτυο

Μία καινούργια και καλαίσθητη ιστοσελίδα (site) ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης”, πλουτίζοντας έτσι το Κυκλαδικό και Σαντορινιό ιστολόγιο.
Η ιστοσελίδα “ayiaekaterinaoias.gr” εμπεριέχει όλα σχεδόν τα κείμενα και τις.....
εικόνες του βιβλίου του Γιώργου Ανωμερίτη “Αγία Αικατερίνα Οίας, ένας άτρωτος στους αιώνες Σταυροπηγιακός Πατριαρχικός Ναός”, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ το 2010. Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση Αγγλικά και Ελληνικά.
Σύμφωνα με το Καταστατικό της Α.Μ.Κ.Ε., πέρα από την ανάδειξη, συντήρηση, διαφύλαξη και προβολή του ναού, σκοπός είναι και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της βυζαντινής και μεσαιωνικής Σαντορίνης, καθώς και η ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της Οίας.
Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνας, είναι σήμερα ο πιο παλιός (1600) ναός της Οίας, ο οποίος μετά από 9 σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ συνεχίζει να παραμένει “άτρωτος” παρά τον μεγάλο του τρούλο.
Για το ναό αυτόν έχουν εκδοθεί τέσσερα Πατριαρχικά Σιγίλλια από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως (1641-1763), τα οποία διασώζονται στο Αρχειοφυλακείο του Πατριαρχείου. Στοξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, εξαιρετικής τέχνης, υπάρχουν 17 εικόνες  του Μυκονιάτη αγιογράφουΧριστόδουλου Καλέργη, καθιστώντας έτσι το ναό ένα ιδιότυπο “Μουσείο Καλέργη”, αφού τόσες πολλές φορητές εικόνες του δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Στόχος της Α.Μ.Κ.Ε. “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας” είναι ο ναός και το εκθετήριο να παραμένουν ανοιχτά για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, ώστε οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του να μπορούν να βλέπουν έναν ορθόδοξο μεταβυζαντινό ναό των χρόνων της Τουρκοφραγκοκρατίας, καθώς και τις σπάνιες εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης που κοσμούν το ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: