slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δελτίο Τύπου : Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου από την αυστηρή επίβλεψη και εποπτεία της υπηρεσίας Πολιτισμού.ξεκινά η αποκατάσταση του μονοπατιού στη Νάξο (αυτό βέβαια δεν αποτρέπει τους αναρχο……να στήσουν ένα σόου αύριο)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση τμήματος “Αγία Μαρίνα - Λευγάσα” της με αρ. 2 Διαδρομής Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Νάξου (Φιλώτι - Αγία Μαρίνα - Λευγάσα - Κορυφή Ζά - Σπήλαιο Ζά - Βρύση Αριών - Μύλος Σταυράκη - Φιλώτι) .  Την Κυριακή 11 Μάη 2014, γνωστοποιήθηκε στην υπηρεσία Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράνομη επέμβαση στο τμήμα του μονοπατιού ¨Αγία Μαρίνα – Λευγάσα” που οδηγεί στην Κορυφή του Ζά και το οποίο συνιστά χαρακτηρισμένη, προστατευόμενη και ιδιαίτερης σημασίας Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στο νησί της
Νάξου.



Άμεσα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπεύθυνου της υπηρεσίας αυτοψία στο τόπο της επέμβασης - όπου και διαπιστώθηκε το συμβάν - και στη συνέχεια ενημερώθηκε η συναρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος του νησιού (η υπάλληλος της οποίας πραγματοποίησε αντίστοιχα αυτοψία στο χώρο). Παράλληλα, ο υπεύθυνος Πολιτισμού ειδοποίησε σχετικά τις τοπικές αρχές και φορείς, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού, προκειμένου το θέμα να τύχει της ανάλογης δημοσιότητας.

Το Σάββατο 17 Μάη 2014, με νέα πρωτοβουλία-πρόσκληση της υπηρεσίας Πολιτισμού Κυκλάδων, τόσο προς τους εμπλεκόμενους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς του νησιού, όσο και ειδικότερα προς τους εκπροσώπους των τοπικών συλλογικών φορέων - Φιλωτίου και Δανακού, πολυάριθμη ομάδα κατοίκων της περιοχής επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και ο διαπράξας την παράνομη επέμβαση.  Επισημάνθηκαν όλα τα σημεία της ζημιάς και καταγράφηκαν αναλυτικά οι θέσεις διεξαγωγής και το είδος των εργασιών αποκατάστασης.

Η υπηρεσία Πολιτισμού Κυκλάδων, αφού ενημέρωσε για τις ενέργειές της την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της, συνέταξε αναλυτική Τεχνική Έκθεση για την αποκατάσταση του μονοπατιού, με βάση την οποία θα εκτελεστούν οι σχετικές εργασίες. Το κόστος των εργασιών θα βαρύνει αποκλειστικά τον υπεύθυνο της παράνομης επέμβασης. Οι εργασίες, οι οποίες θα ανατεθούν άμεσα σε συνεργείο αποκατάστασης, θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2014 και θα διεξαχθούν κάτω από την αυστηρή επίβλεψη και εποπτεία της υπηρεσίας Πολιτισμού.

Πιστεύοντας ότι το δυσάρεστο αυτό συμβάν, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις του στο φυσικό και ιστορικό τοπίο του νησιού, θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για παρόμοιες μελλοντικές επεμβάσεις και εφαλτήριο αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία διάσωσης της ιστορικής της κληρονομιάς, η υπηρεσία Πολιτισμού Κυκλάδων θα βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της δικαίωσης της ανάδειξης των μονοπατιών του νησιού σε Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

Ο αγώνας για τη διάσωση και προστασία του φυσικού και ιστορικού πλούτου της κυκλαδικής υπαίθρου ήταν, είναι και θα είναι κυρίαρχο μέλημα της υπηρεσίας Πολιτισμού. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο αγώνας αποδίδει καρπούς, που αμφισβητούν στην πράξη το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: